"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Synteskurs 3: Förberedande arkitektur- och stadsbyggnadsprojekt inför examensarbete, 20 hp

Engelskt namn: Synthesis course 3: Preparatory Architecture and Urban Design Project for Master's Thesis

Denna kursplan gäller: 2023-08-07 till 2024-08-25 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 5AR525

Högskolepoäng: 20

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arkitektur: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2017-12-06

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-06-28

Innehåll

I kursen fokuseras det på förberedande studier och designforskning inför en omfattande tillämpning i examensarbetet. 

Parallellt med utforskningen av historia och teori och teknik i seminariekurserna 3a och 3b ska studenterna definiera sina design- och professionella ambitioner för att förbereda sig för fortsatt utforskning och tillämpning i examensarbetet. Detta innebär att beskriva sociala, materiella, miljömässiga och tekniska utmaningar med särskild tonvikt på att definiera sin utgångspunkt (point of departure) som blivande professionell utövare. 

I kursen fokuseras det också på utformningen av arkitektoniska aspekter, element, eller fragment som en förstudie till examensarbetet. Kursens tonvikt är på forskning mot gestaltning. 

Kursen är studiobaserad. Specifik kursinformation, teman, designkrav och inlämningskrav justeras och bestäms för varje läsår av kursens lärare.

Kursen är indelad i tre moduler:

  1. Arkitektoniska undersökningar (8hp)
  2. Arkitektoniskt förslag (8hp)
  3. Kommunikation mot extern part (4hp)

Förväntade studieresultat

För godkänt resultat ska studenten kunna:

Färdighet och förmåga

  • utveckla och visa förmåga att självständigt formulera nya relevanta frågor utifrån komplexa konstnärliga, sociala och etiska fenomen och utveckla en personlig utgångspunkt i ett arkitekturprojekt genom forskning
  • visa förmåga att utvärdera och tillämpa ett omfattande antal visuella, muntliga och skriftliga media och fysiska och digitala modeller för att testa frågeställningar och gestaltning
  • kritiskt analysera, presentera och diskutera frågeställningar och arkitekturprojekt i förhållande till samtida forsknings- och utvecklingsarbete
  • kreativt använda och tillämpa lämpliga konstnärliga och arkitektoniska metoder, teoretiska begrepp och slutsatser i gestaltningen av ett arkitekturprojekt

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt positionera sitt förhållningssätt i förhållande till andra inom kunskapsområdet.
  • genom kritisk reflektion genomföra och utvärdera ett avancerat arkitekturprojekt  
  • visa förmåga att identifiera sitt personliga behov av ytterligare kompetens och kunskap samt förstå det personliga ansvaret och de färdigheter som krävs för att förbereda sig för kvalificerat arkitektarbete

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs minst 240 avklarade högskolepoäng, inklusive kurserna "5AR423 Synteskurs 2", "5AR424 Seminariekurs 2a" samt "5AR425 Seminariekurs 2b".

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, fallstudier samt projektarbete individuellt och i grupp bestående av analysövningar, praktiska övningar, handledning och gruppdiskussioner.

Rätten att få undervisning och handledning gäller endast under den tid kursen, för vilken studenten är registrerad, pågår.

Examination

Samtliga tre kursmoduler examineras individuellt genom muntlig presentation med stöd av diagram, ritningar, arkitektoniska modeller och annat relevant visuellt material som förberetts individuellt och i grupp. 

Den muntliga presentationen bedöms med något av betygen Godkänd (G) eller Underkänd (U). På kursen som helhet sätts något av betygen Godkänd (G) eller Underkänd (U). För betyget Godkänd på kursen krävs att samtliga moduler har godkänt betyg.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet. Det första omprovet erbjuds senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. Undantaget de fall då ordinarie prov äger rum i maj eller juni månad, då erbjuds istället ett första omprovstillfälle inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom erbjuds ytterligare minst ett omprov inom ett år från ordinarie provtillfälle.
 
I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
 
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (6 kap. 22 §, HF). Begäran om ny examinator ska ställas till prefekten vid Arkitekthögskolan.

Övriga föreskrifter

I de fall en kurs upphört att gälla eller kursplan genomgått större förändringar garanteras minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från kursplan upphört att gälla.

Litteratur

  • Giltig från: 2023 vecka 35

    Med "obligatorisk" kurslitteratur avses huvudsaklig och rekommenderad litteratur för att tillgodogöra sig kursens innehåll och uppnå de förväntade studieresultaten.

    Housing design : a manual
    Leupen Bernard, Mooij Harald, Uytenhaak Rudy, Jürgenhake Birgit, Nottrot Robert, Zondag John, Sedighi Mohamad Ali, Zweeden Alexander van, Bouvier Pierre, Vroomen Laura
    2. rev. English language ed. : Rotterdam : NAi publ. : 2011 : 447 s. :
    ISBN: 9789056628260
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kurslitteratur för Studio 11

    Bostadsbestämmelser 2023 : en handbok om byggbestämmelser för bostäder och bostadsmiljö - nybyggnad och ändring
    Örnhall Hans, Dobi Magdi, Hagander Carl-Gustaf
    Trettonde utgåvan : Stockholm : Svensk Byggtjänst : [2023] : 199 sidor :
    ISBN: 9789179171612
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2022 vecka 25

    Housing design : a manual
    Leupen Bernard, Mooij Harald, Uytenhaak Rudy, Jürgenhake Birgit, Nottrot Robert, Zondag John, Sedighi Mohamad Ali, Zweeden Alexander van, Bouvier Pierre, Vroomen Laura
    2. rev. English language ed. : Rotterdam : NAi publ. : 2011 : 447 s. :
    ISBN: 9789056628260
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kurslitteratur för Studio 11