"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

T 3 - Civilrätt, 30 hp

Engelskt namn: T 3 - Civil Law

Denna kursplan gäller: 2016-08-29 och tillsvidare

Kurskod: 2JU172

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Fyrgradig skala, bokstavsbetyg

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2016-05-30

Innehåll

Terminen innehåller en rad olika rättsområden, som till stora delar tillhör civilrätten, även om vissa smärre förvaltningsrättsliga inslag finns. Kursen bygger vidare på de civilrättsliga inslagen på kurserna T1:1 och termin 2. Utgångspunkten på kursen är svensk rätt.
 
Inom ersättningsrätten behandlas de centrala reglerna kring utomobligatoriskt skadestånd. Tyngdpunkten ligger på allmän skadeståndsrätt, men även vissa specialregler behandlas. Försäkringsrättens grundläggande principer behandlas översiktligt, liksom samspelet mellan skadestånd och försäkring.

Vidare behandlas fastighetsrätt, där avstamp tas i gränsdragningen mellan fast och lös egendom. Därefter följer analys av överlåtelse av fast egendom och i samband med det regler rörande lagfart, inteckning, panträtt och servitut. En annan del av fastighetsrätten som ingår i momentet är nyttjanderätt där regler angående bland annat hyra, arrende och bostadsrätt behandlas. Även frågor om konkurrerande markanvändning analyseras. Momentet avslutas med speciell fastighetsrätt med bland annat regler kring fastighetsbildning, planering och byggande.
 
Till den familjerättsliga delen av kursen hänförs studier av äktenskapsrätt och samboenderätt med de centrala reglerna om bland annat makars och sambors egendom, ansvar för skulder, avtal liksom bodelning. Till denna del hänförs också successionsrätt, där arv och testamente, liksom regler om förvaltning av dödsbon behandlas. Barn- och föräldrarätten omfattar bland annat regler om föräldraskap, vårdnad, boende och umgänge. Vidare behandlas föräldrars underhållsskyldighet samt regler om omyndigas rättshandlingsförmåga, förmyndare, god man och förvaltare. Samhälls- och familjeförhållandens inverkan på kvinnors respektive mäns roller i familjen behandlas också.

Sakrätten är den del av juridiken som behandlar rättsskyddet mot tredje man i olika situationer. Under detta moment studeras sakrätt, såväl borgenärsskydd som omsättningsskydd, beträffande lös egendom. Sakrättsliga konflikter uppstår ofta i samband med konkurs och utmätning. Studium av sakrättens reglering i detta sammanhang förutsätter grundläggande kunskaper i konkurs- och utsökningsrätt. Momentet innehåller därför även grundläggande exekutionsrätt.
 
Studenterna tränas kontinuerligt i juridisk metod genom att söka juridiskt material, kritiskt granska det, identifiera och analysera rättsliga problem samt genom att skriftlig och muntligt diskutera och redovisa argument för och emot olika lösningar på rättsliga problem. Studenterna tränas ytterligare i utredningsteknik, förmåga att använda och analysera olika rättskällor samt skriftlig framställan genom ett individuellt uppsatsarbete. Studenterna får vidare analysera och diskutera rätten utifrån olika perspektiv och förhållningssätt, exempelvis utifrån ett genusperspektiv och ett rättsekonomiskt perspektiv.
 

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten:
 
Kunskap och förståelse
visa kunskap om och förstå grunderna i regelverken för de olika områdena som behandlas på kursen: fastighetsrätt, familjerätt, sakrätt, skadeståndsrätt och försäkringsrätt.
visa kunskap om och förstå grundläggande rättsliga begrepp och principer inom de ovan nämnda områdena på kursen.
visa grundläggande kunskap om och förståelse för sådana samhälls- och familjeförhållanden som påverkar kvinnors och mäns livsbetingelser.
 
Färdighet och förmåga
visa färdighet och förmåga att kunna identifiera och formulera centrala juridiska problem inom de ovan nämnda områdena på kursen.
visa färdighet och förmåga att kunna argumentera för och emot olika lösningar på juridiska problem inom de ovan nämnda områdena på kursen, såväl skriftligt som muntligt.
visa fördjupad förmåga att kunna identifiera och formulera problem inom ett civilrättsligt område samt argumentera för och emot olika lösningar på dessa.
visa förmåga att inom givna tidsramar lösa uppgifter såväl individuellt som i samverkan med varandra.
 
Värderingsförmåga och förhållningssätt
kunna värdera och diskutera reglers olika skyddsintressen och funktion.
i viss utsträckning kunna värdera och diskutera olika perspektiv på rätten
i viss utsträckning kunna värdera och diskutera vad som kan utgöra ett professionellt förhållningssätt i juristrollen.
 

Behörighetskrav

Godkänd på de kurser som ges på juristprogrammets första termin samt fullgjort de obligatoriska delarna på T 2 – Civilrätt, 30 hp.
 

Undervisningens upplägg

Undervisningen är problembaserad och bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, övningstillfällen och hand­ledning. Den pedagogiska modellen är en fortsättning på den som tillämpades under terminerna 1 och 2. Där betonades särskilt en jurists behov av såväl kunskaper som färdigheter; kunskaper bl.a. beträffande innehållet i gällande rätt och vedertagna arbetsmetoder, samt vad gäller färdigheter, förmågan till muntlig föredragning och skriftlig framställning, förmågan till argumentationsanalys och slutligen förmågan att identifiera och analysera juridiska problem. Under kursen kommer centrala delar av svensk familjerätt, fastighets- och miljörätt, skadeståndsrätt samt sakrätt att behandlas.

Med dessa ämnesstudier som utgångspunkt kommer de studerande att arbeta med praktisk problemlösning främst genom seminarier, författande av en individuell uppsats och genom­förande av en opposition.

Medan tidigare terminer huvudsakligen varit uppdelade i perioder kommer de olika ämnesområdena under denna termin att varvas för att under längre tidsperioder ge utrymme för studier i respektive ämne.

Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

 

Examination

Examinationen sker på grundval av två moment om vardera 15 hp, dels de under kursen obligatoriska delar som anges under moment 1 nedan, dels ett avslutande skriftligt prov enligt moment 2 nedan.

Moment 1
a. Aktivt deltagande vid obligatoriska seminarier.
b. Författande av en individuell skrivuppgift och genomförande av en individuell muntlig opposition på en annan students skrivuppgift

Moment 2
Fullgörande av en avslutande skriftlig, individuell salstentamen.

Betyg m.m.
För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under moment 1-2 ovan. För moment 1 och de däri ingående delarna samt mom 2, ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G).

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB). Betyget på hela kursen grundar sig på en sammanvägd bedömning av resultatet från den skriftliga tentamen, den individuella skrivuppgiften och den individuella muntliga oppositionen. Betyget på hela kursen sätts först när alla aktiviteter under moment 1-2 ovan är utförda.

Närmare anvisningar angående betygssättningen och de olika delarnas inbördes vikt lämnas av kursansvarig vid terminens början. Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.

Student som deltagit vid men blivit underkänd på prov (vilket inkluderar uppsats, PM, seminarium, redovisning, inlämningsuppgift och liknande), som inte rubriceras som salstentamen, hemtentamen eller muntlig tentamen, har rätt att utföra komplettering upp till betyget Godkänd för det aktuella provet, dock ej till högre betyg. Studenten kan fortfarande få högre betyg än Godkänd på kursen som helhet, förutsatt att kraven för dessa betyg uppnåtts. Kompletteringen ska ske inom två månader från det att studenten fått kännedom om att den inte uppnått godkänd nivå på provet i fråga och inom ramen för den ursprungliga examinationsuppgiften.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

 

 

Litteratur

  • Giltig från: 2023 vecka 34

    Skadeståndsrätt

    Bengtsson Bertil
    Försäkringsrätt : några huvudlinjer
    Tionde upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2019] : 109 sidor :
    ISBN: 9789139208921
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skadeståndsrätt
    Hellner Jan, Radetzki Marcus
    11 uppl. : Norstedts Juridik : 2021 : 509 sidor :
    Obligatorisk

    Fastighetsrätt

    Hyra och annan nyttjanderätt till fast egendom
    Bengtsson Bertil, Hager Richard, Victorin Anders
    Tionde upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2022] : 436 sidor :
    ISBN: 9789139023418
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Grauers Folke
    Fastighetsköp
    Tjugoandra upplagan : Lund : Juristförlaget i Lund : 2021 : 357 sidor :
    ISBN: 9789154405800
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Julstad Barbro
    Fastighetsindelning och markanvändning
    Sjunde upplagan : Stockholm : Norstedts Juridik : [2021] : 205 sidor :
    ISBN: 9789139023128
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Allmän fastighetsrätt : fastighetstillbehör, fastighetsköp, servitut, fastighetspant och sakrättsliga frågor
    Victorin Anders, Hager Richard
    Åttonde upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2019] : 287 sidor :
    ISBN: 9789177370642
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Familjerätt

    Äktenskap & samboende
    Agell Anders, Brattström Margareta
    Sjunde upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2022] : 360 sidor :
    ISBN: 9789177371762
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Rätt arv
    Brattström Margareta, Singer Anna
    Iustus : 2023 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Upplaga 6, ISBN 9789177372394. Utkommer i juli/augusti 2023.

    Schiratzki Johanna
    Barnrättens grunder
    Sjunde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 174 sidor :
    ISBN: 9789144127453
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sakrätt

    Millqvist Göran
    Sakrättens grunder : en lärobok i sakrättens grundläggande frågeställningar avseende lös egendom
    Nionde upplagan : Stockholm : Norstedts Juridik : [2021] : 275 sidor :
    ISBN: 9789139023074
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Uppsatsarbetet

    Sandgren Claes
    Rättsvetenskap för uppsatsförfattare : ämne, material, metod, argumentation och språk
    Femte upplagan : Stockholm : Norstedts Juridik : [2021] : 137 sidor :
    ISBN: 9789139024637
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Karlsson Ola
    Svenska skrivregler
    Fjärde upplagan : Stockholm : Liber : 2017 : 308 sidor :
    ISBN: 978-91-47-11149-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Finns senare e-bok

    Referenslitteratur

    Brottsoffermyndighetens referatsamling 2020
    Umeå : Brottsoffermyndigheten : 2020 : 136 sidor :
    ISBN: 9789198302042
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Håstad Torgny
    Sakrätt avseende lös egendom
    6., omarb. uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2000 : 488, [6] s. :
    ISBN: 91-39-20243-7 ; 717:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Håstad Torgny
    Supplement 2004 till Sakrätt avseende lös egendom, sjätte upplagen 1996
    Stockholm : Norstedts juridik : 2004 : 39 s. :
    ISBN: 91-39-20357-3
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: kan köpas separat utan huvudboken

    Jensen Ulf
    Panträtt i fast egendom
    Elfte upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2020] : 283 sidor :
    ISBN: 9789177371175
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att skriva juridik : regler och råd
    Jensen Ulf, Rylander Staffan, Lindblom Per Henrik
    7 uppl. : Iustus : 2021 :
    ISBN: 9789177371625
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Zetterström Stefan
    Sakrättens fyra huvudfall
    Sjätte upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2022] : 199 sidor :
    ISBN: 9789177371854
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Widerberg Karin
    Vetenskapligt skrivande : kreativa genvägar
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 103 s. :
    ISBN: 91-44-03040-1 : 247:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    För samtliga delar av kursen

    Nordstedts: Sveriges Rikes Lag eller Iustus: Svensk lag eller annan lagtext. Kurskompendier med artiklar, rättsfall, utdrag ur lagförarbeten m m, som distribueras av institutionen.

  • Giltig från: 2022 vecka 35

    Skadeståndsrätt

    Bengtsson Bertil
    Försäkringsrätt : några huvudlinjer
    Tionde upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2019] : 109 sidor :
    ISBN: 9789139208921
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skadeståndsrätt
    Hellner Jan, Radetzki Marcus
    11 uppl. : Norstedts Juridik : 2021 : 509 sidor :
    Obligatorisk

    Fastighetsrätt

    Hyra och annan nyttjanderätt till fast egendom
    Bengtsson Bertil, Hager Richard, Victorin Anders
    Tionde upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2022] : 436 sidor :
    ISBN: 9789139023418
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Grauers Folke
    Fastighetsköp
    Tjugoandra upplagan : Lund : Juristförlaget i Lund : 2021 : 357 sidor :
    ISBN: 9789154405800
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Julstad Barbro
    Fastighetsindelning och markanvändning
    Sjunde upplagan : Stockholm : Norstedts Juridik : [2021] : 205 sidor :
    ISBN: 9789139023128
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Allmän fastighetsrätt : fastighetstillbehör, fastighetsköp, servitut, fastighetspant och sakrättsliga frågor
    Victorin Anders, Hager Richard
    Åttonde upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2019] : 287 sidor :
    ISBN: 9789177370642
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Familjerätt

    Äktenskap, samboende, partnerskap
    Agell Anders, Brattström Margareta
    Sjätte upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2018] : 330 sidor :
    ISBN: 9789176788844
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Rätt arv : fördelning av kvarlåtenskap
    Singer Anna, Brattström Margareta
    5 uppl. : Iustus : 2020 :
    ISBN: 9789177370666
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Schiratzki Johanna
    Barnrättens grunder
    Sjunde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 174 sidor :
    ISBN: 9789144127453
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sakrätt

    Millqvist Göran
    Sakrättens grunder : en lärobok i sakrättens grundläggande frågeställningar avseende lös egendom
    Nionde upplagan : Stockholm : Norstedts Juridik : [2021] : 275 sidor :
    ISBN: 9789139023074
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Uppsatsarbetet

    Sandgren Claes
    Rättsvetenskap för uppsatsförfattare : ämne, material, metod, argumentation och språk
    Femte upplagan : Stockholm : Norstedts Juridik : [2021] : 137 sidor :
    ISBN: 9789139024637
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Karlsson Ola
    Svenska skrivregler
    Fjärde upplagan : Stockholm : Liber : 2017 : 308 sidor :
    ISBN: 978-91-47-11149-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Finns senare e-bok

    Referenslitteratur

    Brottsoffermyndighetens referatsamling 2020
    Umeå : Brottsoffermyndigheten : 2020 : 136 sidor :
    ISBN: 9789198302042
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Håstad Torgny
    Sakrätt avseende lös egendom
    6., omarb. uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2000 : 488, [6] s. :
    ISBN: 91-39-20243-7 ; 717:00
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Håstad Torgny
    Supplement 2004 till Sakrätt avseende lös egendom, sjätte upplagen 1996
    Stockholm : Norstedts juridik : 2004 : 39 s. :
    ISBN: 91-39-20357-3
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: kan köpas separat utan huvudboken

    Jensen Ulf
    Panträtt i fast egendom
    Elfte upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2020] : 283 sidor :
    ISBN: 9789177371175
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att skriva juridik : regler och råd
    Jensen Ulf, Rylander Staffan, Lindblom Per Henrik
    7 uppl. : Iustus : 2021 :
    ISBN: 9789177371625
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Zetterström Stefan
    Sakrättens fyra huvudfall
    5 uppl. : Iustus : 2019 : 194 sidor :
    ISBN: 9789177370703
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Widerberg Karin
    Vetenskapligt skrivande : kreativa genvägar
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 103 s. :
    ISBN: 91-44-03040-1 : 247:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    För samtliga delar av kursen

    Nordstedts: Sveriges Rikes Lag eller Iustus: Svensk lag eller annan lagtext. Kurskompendier med artiklar, rättsfall, utdrag ur lagförarbeten m m, som distribueras av institutionen.

  • Giltig från: 2021 vecka 35

    Skadeståndsrätt

    Bengtsson Bertil
    Försäkringsrätt : några huvudlinjer
    Tionde upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2019] : 109 sidor :
    ISBN: 9789139208921
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skadeståndsrätt
    Hellner Jan, Radetzki Marcus
    Tionde upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2018] : 509 sidor :
    ISBN: 9789139208341
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Fastighetsrätt

    Grauers Folke
    Fastighetsköp
    21., [rev.] uppl. : Lund : Juristförlaget : 2016 : 357 s. :
    ISBN: 9789154405688
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Grauers Folke
    Nyttjanderätt : hyra, bostadsrätt, arrende och tomträtt
    14. [omarb.] uppl. : Lund : Juristförlaget : 2014 : 294 s. :
    ISBN: 9789154405640
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Julstad Barbro
    Fastighetsindelning och markanvändning
    Sjunde upplagan : Stockholm : Norstedts Juridik : [2021] : 205 sidor :
    ISBN: 9789139023128
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Allmän fastighetsrätt : fastighetstillbehör, fastighetsköp, servitut, fastighetspant och sakrättsliga frågor
    Victorin Anders, Hager Richard
    Åttonde upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2019] : 287 sidor :
    ISBN: 9789177370642
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Familjerätt

    Äktenskap, samboende, partnerskap
    Agell Anders, Brattström Margareta
    Sjätte upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2018] : 330 sidor :
    ISBN: 9789176788844
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Schiratzki Johanna
    Barnrättens grunder
    Sjunde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 174 sidor :
    ISBN: 9789144127453
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Rätt arv : fördelning av kvarlåtenskap
    Singer Anna, Brattström Margareta
    5 uppl. : Iustus : 2020 :
    ISBN: 9789177370666
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sakrätt

    Millqvist Göran
    Sakrättens grunder : en lärobok i sakrättens grundläggande frågeställningar avseende lös egendom
    Nionde upplagan : Stockholm : Norstedts Juridik : [2021] : 275 sidor :
    ISBN: 9789139023074
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Uppsatsarbetet

    Sandgren Claes
    Rättsvetenskap för uppsatsförfattare : ämne, material, metod och argumentation
    Fjärde upplagan : Stockholm : Norstedts Juridik : [2018] : 131 sidor :
    ISBN: 9789139208839
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Karlsson Ola
    Svenska skrivregler
    Fjärde upplagan : Stockholm : Liber : 2017 : 308 sidor :
    ISBN: 978-91-47-11149-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Brottsoffermyndighetens referatsamling 2020
    Umeå : Brottsoffermyndigheten : 2020 : 136 sidor :
    ISBN: 9789198302042
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Håstad Torgny
    Sakrätt avseende lös egendom
    6., omarb. uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2000 : 488, [6] s. :
    ISBN: 91-39-20243-7 ; 717:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Håstad Torgny
    Supplement 2004 till Sakrätt avseende lös egendom, sjätte upplagen 1996
    Stockholm : Norstedts juridik : 2004 : 39 s. :
    ISBN: 91-39-20357-3
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: kan köpas separat utan huvudboken

    Jensen Ulf
    Panträtt i fast egendom
    Elfte upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2020] : 283 sidor :
    ISBN: 9789177371175
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att skriva juridik : regler och råd
    Jensen Ulf, Rylander Staffan, Lindblom Per Henrik
    7 uppl. : Iustus : 2021 :
    ISBN: 9789177371625
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Zetterström Stefan
    Sakrättens fyra huvudfall
    5 uppl. : Iustus : 2019 : 194 sidor :
    ISBN: 9789177370703
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Widerberg Karin
    Vetenskapligt skrivande : kreativa genvägar
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 103 s. :
    ISBN: 91-44-03040-1 : 247:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    För samtliga delar av kursen

    Nordstedts: Sveriges Rikes Lag eller Iustus: Svensk lag eller annan lagtext. Kurskompendier med artiklar, rättsfall, utdrag ur lagförarbeten m m, som distribueras av institutionen.

  • Giltig från: 2020 vecka 36

    Skadeståndsrätt

    Bengtsson Bertil
    Försäkringsrätt : några huvudlinjer
    Tionde upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2019] : 109 sidor :
    ISBN: 9789139208921
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skadeståndsrätt
    Hellner Jan, Radetzki Marcus
    Tionde upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2018] : 509 sidor :
    ISBN: 9789139208341
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Fastighetsrätt

    Grauers Folke
    Fastighetsköp
    21., [rev.] uppl. : Lund : Juristförlaget : 2016 : 357 s. :
    ISBN: 9789154405688
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Grauers Folke
    Nyttjanderätt : hyra, bostadsrätt, arrende och tomträtt
    14. [omarb.] uppl. : Lund : Juristförlaget : 2014 : 294 s. :
    ISBN: 9789154405640
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Julstad Barbro
    Fastighetsindelning och markanvändning
    Sjätte upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2018] : 217 sidor :
    ISBN: 9789139116134
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Allmän fastighetsrätt : fastighetstillbehör, fastighetsköp, servitut, fastighetspant och sakrättsliga frågor
    Victorin Anders, Hager Richard
    Åttonde upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2019] : 287 sidor :
    ISBN: 9789177370642
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Familjerätt

    Äktenskap, samboende, partnerskap
    Agell Anders, Brattström Margareta
    Sjätte upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2018] : 330 sidor :
    ISBN: 9789176788844
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Schiratzki Johanna
    Barnrättens grunder
    Sjunde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 174 sidor :
    ISBN: 9789144127453
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Rätt arv : fördelning av kvarlåtenskap
    Singer Anna, Brattström Margareta
    5 uppl. : Iustus : 2020 :
    ISBN: 9789177370666
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sakrätt

    Millqvist Göran
    Sakrättens grunder : en lärobok i sakrättens grundläggande frågeställningar avseende lös egendom
    Åttonde upplagan : Stockholm : Norstedts Juridik : [2018] : 267 sidor :
    ISBN: 9789139208501
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Uppsatsarbetet

    Sandgren Claes
    Rättsvetenskap för uppsatsförfattare : ämne, material, metod och argumentation
    Fjärde upplagan : Stockholm : Norstedts Juridik : [2018] : 131 sidor :
    ISBN: 9789139208839
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Karlsson Ola
    Svenska skrivregler
    Fjärde upplagan : Stockholm : Liber : 2017 : 308 sidor :
    ISBN: 978-91-47-11149-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Brottsoffermyndighetens referatsamling 2017
    Umeå : Brottsoffermyndigheten : 2016 : 135 s. :
    ISBN: 9789197920698
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Håstad Torgny
    Sakrätt avseende lös egendom
    6., omarb. uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2000 : 488, [6] s. :
    ISBN: 91-39-20243-7 ; 717:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Håstad Torgny
    Supplement 2004 till Sakrätt avseende lös egendom, sjätte upplagen 1996
    Stockholm : Norstedts juridik : 2004 : 39 s. :
    ISBN: 91-39-20357-3
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: kan köpas separat utan huvudboken

    Jensen Ulf
    Panträtt i fast egendom
    10. uppl. : Uppsala : Iustus : 2016 : 287 s. :
    ISBN: 9789176789667
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att skriva juridik : regler och råd
    Jensen Ulf, Rylander Staffan, Lindblom Per Henrik
    Sjätte upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2018] : 126 sidor :
    ISBN: 9789177370192
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Widerberg Karin
    Vetenskapligt skrivande : kreativa genvägar
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 103 s. :
    ISBN: 91-44-03040-1 : 247:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Zetterström Stefan
    Sakrättens fyra huvudfall
    5 uppl. : Iustus : 2019 : 194 sidor :
    ISBN: 9789177370703
    Se Umeå UB:s söktjänst

    För samtliga delar av kursen

    Nordstedts: Sveriges Rikes Lag eller Iustus: Svensk lag eller annan lagtext. Kurskompendier med artiklar, rättsfall, utdrag ur lagförarbeten m m, som distribueras av institutionen.

  • Giltig från: 2019 vecka 36

    Skadeståndsrätt

    Bengtsson Bertil
    Försäkringsrätt : några huvudlinjer
    Tionde upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2019] : 109 sidor :
    ISBN: 9789139208921
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skadeståndsrätt
    Hellner Jan, Radetzki Marcus
    Tionde upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2018] : 509 sidor :
    ISBN: 9789139208341
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Fastighetsrätt

    Grauers Folke
    Fastighetsköp
    21., [rev.] uppl. : Lund : Juristförlaget : 2016 : 357 s. :
    ISBN: 9789154405688
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Grauers Folke
    Nyttjanderätt : hyra, bostadsrätt, arrende och tomträtt
    14. [omarb.] uppl. : Lund : Juristförlaget : 2014 : 294 s. :
    ISBN: 9789154405640
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Julstad Barbro
    Fastighetsindelning och markanvändning
    Sjätte upplagan : Stockholm : Norstedts juridik : [2018] : 217 sidor :
    ISBN: 9789139116134
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Allmän fastighetsrätt : fastighetstillbehör, fastighetsköp, servitut, fastighetspant och sakrättsliga frågor
    Victorin Anders, Hager Richard
    7., [uppdaterade och omarb.] uppl. : Uppsala : Iustus : 2015 : 281 s. :
    ISBN: 9789176788868
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Familjerätt

    Äktenskap, samboende, partnerskap
    Agell Anders, Brattström Margareta
    Sjätte upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2018] : 330 sidor :
    ISBN: 9789176788844
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Rätt arv : fördelning av kvarlåtenskap
    Brattström Margareta, Singer Anna
    4., [omarb.] uppl. : Uppsala : Iustus : 2015 : 236 s. :
    ISBN: 9789176788967
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Schiratzki Johanna
    Barnrättens grunder
    Sjunde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 174 sidor :
    ISBN: 9789144127453
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sakrätt

    Millqvist Göran
    Sakrättens grunder : en lärobok i sakrättens grundläggande frågeställningar avseende lös egendom
    Åttonde upplagan : Stockholm : Norstedts Juridik : [2018] : 267 sidor :
    ISBN: 9789139208501
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Uppsatsarbetet

    Sandgren Claes
    Rättsvetenskap för uppsatsförfattare : ämne, material, metod och argumentation
    Fjärde upplagan : Stockholm : Norstedts Juridik : [2018] : 131 sidor :
    ISBN: 9789139208839
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Karlsson Ola
    Svenska skrivregler
    Fjärde upplagan : Stockholm : Liber : 2017 : 308 sidor :
    ISBN: 978-91-47-11149-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Brottsoffermyndighetens referatsamling 2017
    Umeå : Brottsoffermyndigheten : 2016 : 135 s. :
    ISBN: 9789197920698
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Håstad Torgny
    Sakrätt avseende lös egendom
    6., omarb. uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2000 : 488, [6] s. :
    ISBN: 91-39-20243-7 ; 717:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Håstad Torgny
    Supplement 2004 till Sakrätt avseende lös egendom, sjätte upplagen 1996
    Stockholm : Norstedts juridik : 2004 : 39 s. :
    ISBN: 91-39-20357-3
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: kan köpas separat utan huvudboken

    Jensen Ulf
    Panträtt i fast egendom
    10. uppl. : Uppsala : Iustus : 2016 : 287 s. :
    ISBN: 9789176789667
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att skriva juridik : regler och råd
    Jensen Ulf, Rylander Staffan, Lindblom Per Henrik
    Sjätte upplagan : Uppsala : Iustus förlag : [2018] : 126 sidor :
    ISBN: 9789177370192
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Widerberg Karin
    Vetenskapligt skrivande : kreativa genvägar
    Lund : Studentlitteratur : 2003 : 103 s. :
    ISBN: 91-44-03040-1 : 247:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Zetterström Stefan
    Sakrättens fyra huvudfall
    5 uppl. : Iustus : 2019 : 194 sidor :
    ISBN: 9789177370703
    Se Umeå UB:s söktjänst

    För samtliga delar av kursen

    Nordstedts: Sveriges Rikes Lag eller Iustus: Svensk lag eller annan lagtext. Kurskompendier med artiklar, rättsfall, utdrag ur lagförarbeten m m, som distribueras av institutionen.