Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 18 januari 2021)

printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

T 6:1 - Internationell rätt

Välkommen till termin 6 och kursen Internationell rätt vt. 2019!  Här hittar du viktig information om vad du behöver göra innan terminstart. Hittar du inte de svar du behöver här, så hör av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan.Vi ses i januari!

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  Terminen börjar måndag den 21 januari kl. 13:15 i sal MA121 då vi kommer att ha registrering och introduktion till kursen Internationell rätt. Under första veckan kommer sedan den internationella rätten att introduceras genom föreläsningar och handledning inför kommande seminarier.

  Kursen kommer att innehålla delar av såväl folkrätt, mänskliga rättigheter och internationell privaträtt vilket kommer att examineras genom såväl hemtentamen som salstentamen. Mer information kring detta och mycket mer kommer att ges under introduktionen. Vi hoppas att ni ska tycka att det är en rolig och givande kurs och om du har några frågor går det bra att mejla mig, eller för all del ringa.


  Välkomna till T 6:1!


  Karin Åström
  Kursansvarig lärare:
  Karin Åström
  090-786 94 82
  karin.astrom@umu.se


  Kursadministratör:
  Sofia Strömgren
  090-786 74 19
  sofia.stromgren@umu.se

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  20190121

  Tid: 13:15

  Plats: MA121

  Fäll ihop

Om kursen

 • Kurslitteratur för Internationell rätt, Juristprogrammets T6:1, vårterminen 2019:

  Huvudlitteratur
  Bring Ove, Mahmoudi Said, Wrange Pål, Sverige och folkrätten, 5., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2014
  ISBN: 978-91-39-20562-3

  Klabbers, Jan, International Law, 2nd edition, Cambridge University Press, 2017
  ISBN: 978-1-316-50660-8

  van Calster, Geert, European Private International Law, 2nd edition, Oxford: Portland, Oregon, Hart Publishing, 2016
  ISBN: 9781849466721

  Rekommenderad läsning
  Smith, Rhona, K. M., Textbook on International Human Rights, 6th edition, Oxford University Press, 2014
  ISBN: 978-0-19-967281-3

  Bogdan Michael, Lindskoug Patrik, Författningssamling i internationell privat- och processrätt, 4., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2016
  ISBN: 9789139207733

  Bogdan Michael, Svensk internationell privat- och processrätt, 8., [aktualiserade] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2014
  ISBN: 9789139206606

  Fördjupad läsning
  Sinander, Erik, Internationell kollektivavtalsreglering - En studie i internationell privaträtt av den svenska modellen för reglering av anställningsvillkor, Stockholms universitet, 2017
  ISBN: 978-91-7649-900-9

  Övrigt
  Sveriges Rikes Lag, Norstedts, Sveriges Lag, Studentlitteratur, eller Svensk Lag, Iustus, eller annan aktuell lagtext och internationella rättsakter. Kompendier, artiklar och rättsfall kan också tillkomma enligt lärares anvisningar.

   

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19. Vi ställer inte in. Vi ställer om.

  Så kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.

  Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Introduktionsföreläsningar – ny på universitetet

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • Studera med funktionsnedsättning
  • IT-tjänster för studenter
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Prestera och vara – hur hittar jag balans
  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id!

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Välkomstmässa

  Save the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.

  Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.

  När: Fredag 29 januari 2021
  Tid: Klockan 12.00 - 16:00

  Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.

  Fäll ihop
 • Mottagningen

  Studielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.

  Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?

  När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari. 

  Här håller du koll på och går med i mottagningen

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)