TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Välkomna till termin 9 på juristprogrammet! Kursintroduktionen, liksom den så kallade metodkursen, kommer att äga rum digitalt. Kursintroduktionen kommer att spelas in och vara tillgänglig i Umu play senast måndagen den 31 augusti kl. 10.15.
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
När du har tackat ja till din plats, behöver du registreras på terminen.
I höst ska du själv registrera dig på Studentwebben innan kursstart. Webbregistreringen öppnar den 24 augusti och funktionen kommer att vara öppen till och med den 1 september.
För att du ska kunna registrera dig på kursen krävs det att du är antagen till kursen och att du har aktiverat ditt Umu-id.
Under fliken ”Registrering” på webbplatsen: https://www.umu.se/student/mina-studier/sa-funkar-studentwebben/ finns mer information som beskriver hur registreringen går till.
Kursintroduktionen, liksom den så kallade metodkursen, kommer att äga rum digitalt. Kursintroduktionen kommer att spelas in och vara tillgänglig i Umu play senast måndagen den 31 augusti kl. 10.15.
* Kursintroduktion:
Kursintroduktionen, liksom den så kallade metodkursen, kommer att äga rum digitalt. Kursintroduktionen kommer att spelas in och vara tillgänglig i Umu play senast måndagen den 31 augusti kl. 10.15. Klockan 11.15 måndagen den 31 augusti kommer det att hållas en frågestund på zoom, där ni får möjlighet att ställa frågor om praktiska aspekter av kursen.
* Metodkurs:
Den så kallade metodkursen äger rum första veckan på terminen (se schemat för detaljer). På metodkursen förekommer föreläsningar men även ett obligatoriskt seminarium i mindre grupper. Måndagen den 31 augusti och tisdagen den 1 september ges föreläsningar om praktiska råd, kritiskt förhållningssätt samt teorier och perspektiv. Onsdagen den 2 september erbjuds parallella föreläsningar om utmaningar med att skriva uppsats inom olika juridiska ämnesområden.
Det obligatoriska seminariet äger rum torsdagen den 3 september respektive fredagen den 4 september och avslutar metodkursen. Gruppindelning till seminariet görs så snart kursen börjar. Om någon, med anledning av synnerliga skäl, önskar tillhöra en viss grupp/tid vid seminariet kan önskemål härom framföras till kursens amanuens, Thomasine Francke Rydén, på Thomasinefranckeryden@hotmail.se. Vi kan inte garantera att dessa önskemål kan tillgodoses.
Metodkursen, liksom kursintroduktionen, kommer att äga rum digitalt. Närmare information kommer att lämnas på kurssidan i Cambro, men i korthet kan sägas att respektive föreläsare väljer mellan att ladda upp en inspelad föreläsning på umu play eller att hålla föreläsningen ”live” i zoom. De som väljer att ladda upp föreläsningen på umu play gör det senast den tid som anges i schemat. De som väljer att hålla föreläsningen ”live” på zoom gör det den tid som anges i schemat. Länkar till umu play respektive zoom kommer att tillhandahållas på Cambrosidan för kursen.
Seminariet den 3–4 september kommer att äga rum via zoom, i mindre grupper. Se ovan angående önskemål om grupp/tid med anledning av synnerliga skäl.
* Övriga obligatoriska moment:
Förutom obligatoriska moment på den inledande metodkursen ingår försvar av den egna uppsatsen samt opposition på en annan uppsats bland de obligatoriska momenten. Se för vidare detaljer kursplanen. Dessa sker vid fasta examinationstillfällen, se vidare nedan under examination.
* Handledning:
Varje student tilldelas en handledare för individuell handledning. Den studerande har rätt till handledning enbart under terminen. Detta gäller oavsett om handledningstiden utnyttjats eller ej. För rätt till handledning under annan period, t.ex. under vårterminen, krävs en skriftlig överenskommelse med studierektor på juridiska institutionen.
* Examination:
Examination av uppsatser sker vid fasta examinationsperioder. Placeringen av dessa perioder, samt rutiner och relevanta datum för anmälan och inlämning av uppsats, framgår av det separata dokumentet ”viktiga datum T9 ht 2020”.
Handledare och examinator får inte vara samma person. En särskild examinator utses för att betygsätta uppsatsen. Kriterier för betygssättning av examensarbeten kommer att meddelas under inledningen av kursen.
Examinationen kommer att ske på plats i Umeå, om inte folkhälsoläget nödvändiggör andra arrangemang.
* Uppsats och praktik:
En särskild praktikkurs under termin 7 eller 8, "Arbetsplatsanknutna studier", möjliggör praktik på en arbetsplats. Praktikkursen kan inte läsas parallellt med T9 eller efter T9 och vi avråder generellt från att kombinera T9 med frivillig praktik, arbete eller liknande. Ingen hänsyn tas till sådana aktiviteter vad gäller tidskriteriet vid betygsättning av uppsatsen.
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Tillgång till hela Microsoft Office 365
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.