Beslutad av: Programrådet för biomedicinsk analyltikerprogrammet, 2019-12-12
Innehåll
Kursen består av två moduler
Modul 1: Modulen är förlagd till klinisk verksamhet inom Region Västerbotten. Inom VFU ingår laboratoriemetodik med analyser av bland annat vävnader, faeces, urin, blod och andra kroppsvätskor samt förståelse för provtagning, provhantering, analysprinciper och -instrument samt kvalitetssäkring. Under den verksamhetsförlagda utbildningen ges studenten möjlighet att utveckla ett professionellt förhållningssätt samt samarbeta med olika personalkategorier inom organisationen.
Modul 2: Modulen består av självständigt laborativt arbete, vilket innefattar planering och utförande, samt värdering av resultat, dokumentation och opponering på studentarbeten.
Förväntade studieresultat
Modul 1: Verksamhetsförlagd utbildning (VFU), 10 hp Kunskap och förståelse Studenten ska kunna
redogöra för metodprinciper för kliniska analyser inom respektive specialitet samt dess användningsområden och begränsningar
kunna redogöra för sambandet mellan laboratorieanalys och patient
känna till arbetsorganisationen
ha förståelse för vetenskap och beprövad erfarenhet och dess betydelse för yrkesutvecklingen
Färdighet och förmåga Studenten ska
kunna arbeta med hänsyn till hygienaspekter
vara väl förtrogen med provtagning och omhändertagande av prover samt förstå betydelsen av korrekt handhavande för analysresultatets tillförlitlighet
kunna utföra olika kliniska analyser och utvärdera resultat ur såväl teknisk som medicinsk synvinkel inom specialiteten
visa på förmåga att hantera utrustning på ett korrekt och säkert sätt
kunna omsätta kvalitetssäkringsarbete och dokumentation i teori och praktik
Värderingsförmåga och förhållningssätt Studenten ska
vara väl insatt i tystnadsplikten och kunna tillämpa denna
kunna reflektera över sin egen arbetsinsats under VFU
kunna samarbete med olika personalkategorier i organisationen
tillgodogöra sig muntliga och skriftliga instruktioner
kunna tillgodogöra sig handledning
visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt
Modul 2: Individuell laboratoriemetodik, 5 hp Kunskap och förståelse Studenten ska
ha kunskap om risker vid kemikaliehantering och laborativt arbete,
kunna förklara metodprinciper för laborativa analyser och hur de kvalitetssäkras.
Färdighet och förmåga Studenten ska
kunnaska kunna utföra riskbedömning av laborativa moment,
självständigt planera och utföra laborativt arbete inom givna tidsramar,
söka relevant litteratur i Pubmed,
bearbeta och presentera resultat samt skriva laborationsrapport.
Värderingsförmåga och förhållningssätt Studenten ska kunna
värdera erhållna resultat samt muntligt och skriftligt kunna presentera dem på ett vetenskapligt sätt,
självständigt opponera på laborationsrapport,
tillgodogöra sig handledning,
kunna reflektera över sin egen arbetsinsats vid laborativt arbete och identifiera behov av ytterligare kunskap.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs godkända kurser om 90 hp inom området biomedicinsk laboratorievetenskap, eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen ges i form av verksamhetsförlagd utbildning, case, seminarier, självständigt laborativt arbete, samt skriftliga inlämningsuppgifter, vilka alla är obligatoriska.
Examination
Modul 1 Examination sker genom bedömning av den verksamhetsförlagda utbildningen som bygger på underlag från handledare och en sammanvägning av examinator samt inlämningsuppgifter (betyg G eller U).
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall studenten uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. Detta innebär att ett praktiktillfälle är förbrukat.
I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att genomföra praktik och kommuniceras med heminstitutionen.
Modul 2 Examination sker genom bedömning av självständigt laborativt arbete, laborationsrapport, inlämningsuppgifter och seminarium (betyg G eller U). Antalet tillfällen att fullgöra modul 2 för att nå godkänt är begränsat till tre.
Godkänd kurs För godkänd kurs krävs betygsgraden godkänd på de två modulerna. För att få betyget godkänd på modulen krävs att studenten närvarar och aktivt delta i alla obligatoriska moment.
Studenten har rätt att få betyg omprövat av examinator och beslutet kan ändras, förutsatt att det kan ske snabbt och enkelt och att betyget inte sänks. Den student som underkänts två gånger i viss kurs eller del av kurs, har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Ansökan inlämnas till programmets studierektor och beslut fattas av programrådet.
Övriga föreskrifter
Vid verksamhetsförlagda lärandeaktiviteter gäller att krav på professionellt förhållningssätt inklusive klädsel och hygien följs enligt mottagande verksamhetens direktiv.