"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Trygga lärmiljöer, identitet och intersektionalitet, 15 hp

Engelskt namn: Safe Learning Environments, Identity and Intersectionality

Denna kursplan gäller: 2017-08-21 och tillsvidare

Kurskod: 6PE243

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Pedagogisk yrkesverksamhet: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Prefekten, 2016-12-08

Innehåll

Kursen syftar till att främja förmågan till professionellt, pedagogiskt arbete genom att fokusera relationen mellan lärande, identitetsskapande och upplevelsen av social trygghet. Barn- och ungdomsperspektivet är centralt för kursen. Med vetenskaplig förankring identifieras, analyseras och problematiseras utmaningar och möjligheter i arbetet med inkluderande lärmiljöer, jämlikt identitetsskapande och lika sociala förutsättningar för lärande. I kursen omfattas också sociala arenor på nätet. Kursens deltagare erbjuds möjligheter till fördjupade kunskaper om vetenskapligt förankrade arbets- och förhållningssätt, som är relevanta för enskilda lärmiljöers förutsättningar och lärares professionella, pedagogiska arbete. 

Det är i huvudsak svenska förhållanden som fokuseras i kursen, men det knyts också an till internationella forskningsrön och erfarenheter. Under kursen arbetar deltagarna med ett individuellt utvalt problemområde. Preventivt, praktiskt arbete beskrivs, planeras och förankras vetenskapligt samt anpassas till en specifik lärmiljös särskilda förutsättningar. Problem- och processorienterat arbetssätt som ett redskap för social förändring betonas.

Kursen är indelad i följande tre moment: 

Moment 1: Perspektiv på trygghet och identitet i samtidens lärmiljöer, 5 hp
(Perspectives on Safety and Identity in Contemporary Learning Environments 5 credits)

I kursens första moment identifieras och analyseras möjligheter och utmaningar för trygghet och lärande i relation till identitet och intersektionalitet. En utbildningsrelaterad situation med relevans för momentet behandlas ur flera perspektiv. Erfarenhetsbaserad kunskap kombineras med teoretiska begrepp för att fördjupa kunskaper om relationen mellan lärande, identitetsskapande och upplevelsen av social trygghet. 

Moment 2: Professionellt förhållningssätt till trygghet, identitet och lärande, 5 hp
(Professional Approach to Safety, Identity and Learning, 5 credits)

Med kritisk och problematiserande ansats behandlas utmaningar och möjligheter för det professionella arbetet med att främja inkluderande lärmiljöer. Här fördjupas kunskaper om vetenskapligt förankrade arbets- och förhållningssätt, relevanta för den enskilda lärmiljöns förutsättningar. Kunskaperna tillämpas genom att den studerande utformar ett plandokument för trygghetsfrämjande förhållningssätt i individuellt utvald lärmiljö. 

Moment 3: Vetenskaplig studie och rapport 5 hp
(Scientific Study and Report, 5 credits)

I det tredje och sista momentet genomför kursens deltagare en självständig, vetenskaplig studie och skriver en vetenskaplig rapport om den. Detta vetenskapliga arbete utformas av den studerande och ska omfatta ett specifikt fenomen, en situation eller en händelse med relevans för kursens innehåll. Därigenom ges den studerande möjligheter till både tillämpning och ytterligare fördjupning av sina kunskaper om relationen mellan lärande, identitetsskapande och upplevelsen av social trygghet i samtidens lärmiljöer. 

Förväntade studieresultat

Moment 1: Perspektiv på trygghet och identitet i samtidens lärmiljöer, 5 hp
För godkänt moment skall den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • redogöra för och visa förståelse för möjligheter och utmaningar för att skapa trygga lärmiljöer
  • uppvisa övergripande och fördjupad kunskap om centrala begrepp och teorier relevanta för trygghet, identitet och intersektionalitet

Färdigheter och förmåga

  • identifiera och beskriva en situation i vilken aspekter av trygghet, lärande, identitet och intersektionalitet ingår

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • analysera, diskutera samt kritiskt reflektera över trygghet och identitet i samtidens lärmiljöer ur personliga och vetenskapliga perspektiv

Moment 2: Professionellt förhållningssätt till trygghet, identitet och lärande, 5 hp
För godkänt moment skall den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • visa god kännedom om styrdokument och forskning som är relevant för professionellt och vetenskapligt grundat förhållningssätt i trygghetsfrämjande, pedagogiskt arbete

Färdigheter och förmåga

  • granska relevanta styrdokument utifrån ett normkritiskt perspektiv och    problematisera deras betydelse för professionellt pedagogiskt arbete
  • planera för genomförande av professionellt pedagogiskt arbete med målet att bidra till en trygg lärmiljö

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • visa förmåga att tillämpa sina teoretiska kunskaper genom att redogöra för, samt diskutera hur, vetenskapligt grundad kunskap kan omsättas i praktiken för att främja trygghet i samtidens lärmiljöer

Moment 3: Vetenskaplig studie och rapport 5 hp
För godkänt moment skall den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • identifiera, problematisera och analysera ett utbildningsrelaterat fenomen för att synliggöra relationen mellan lärande, trygghet och identitet
  • uppvisa grundläggande förståelse för hur en vetenskaplig studie planeras, genomförs och rapporteras

Färdigheter och förmåga

  • utifrån formulerat syfte och forskningsfrågor självständigt genomföra och rapportera en vetenskaplig studie relevant för kursens innehåll

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt diskutera aspekter av lärande, trygghet och identitet i relation till aktuell forskning och studiens resultat
  • kritiskt och konstruktivt analysera, diskutera och värdera genomförandet och resultatet av den egna studien

Behörighetskrav

Lärarexamen (dvs förskollärare, grundlärare fritidshem, grundlärare F-9, ämneslärare, yrkeslärare, speciallärare), studie- och yrkesvägledarexamen, specialpedagogexamen, eller motsvarande äldre examen i någon av dessa. Svenska och engelska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

I kursen betonas ett problem- och processorienterat arbetssätt. Undervisningen genomförs på distans, i form av egna litteraturstudier, seminarier och föreläsningar. Under kursen används en lärmiljö på nätet för undervisning, handledning, diskussion och distribution av kursmaterial.

Utvärdering sker efter slutförd kurs.
 

Examination

För samtliga moment sker examination fortlöpande med individuella inlämningsuppgifter, samt i form av seminarier, skriftliga redovisningar och en avslutande rapportskrivning.

Betyg på hel kurs utgörs av en sammanfattande bedömning av resultaten på de olika examinationerna och sätts efter avslutad kurs. Hel kurs bedöms enligt skalan Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.

Utöver förväntade studieresultat (FSR) läggs i bedömningen för betyget Väl godkänd särskild vikt vid den studerandes förmåga att problematisera olika teoretiska och metodiska aspekter samt förmågan att kunna analysera med stöd av teoretiska begrepp.

Den som erhållit betyget Godkänt (G) på kursen kan ej examineras för högre betyg. Den som utan godkänt resultat på genomgått ordinarieprov samt ett omprov för en kurs eller en del av kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att hos prefekten begära att få en annan examinator utsedd.

Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.

Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Övriga föreskrifter

Kan inte läsas i kombination med 2PE144 Trygga lärmiljöer, identitet och intersektionalitet, 15 hp.



I de fall en kurs upphört att gälla eller kursplan genomgått större förändringar garanteras minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat erbjudas. 

Litteratur

  • Giltig från: 2022 vecka 34

    Med "obligatorisk" kurslitteratur avses huvudsaklig och rekommenderad litteratur för att tillgodogöra sig kursens innehåll och uppnå de förväntade studieresultaten.

    Att skriva en bra uppsats
    Rienecker Lotte, Stray Jørgensen Peter, Lagerhammar Ann
    Upplaga 4 : Stockholm : Liber : [2018] : 400 sidor :
    ISBN: 9789147113644
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Edling Silvia
    Demokratidilemman i läraruppdraget : att arbeta för lika villkor
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2016 : 189 s. :
    ISBN: 9789147111596
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Frånberg Gun-Marie
    Efter barnets århundrade : utmaningar för 2000-talets förskola
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 170 s. :
    ISBN: 9789144103464
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Genusvetenskapens pedagogik och didaktik
    Göteborg : Nationella sekretariatet för genusforskning : [2012] : 66 s. :
    Fritt tillgänglig via Nationella sekretariatet för genusforskning
    ISBN: 9789198080209
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    God forskningssed
    Reviderad utgåva : Stockholm : Vetenskapsrådet : 2017 : 82 s. :
    Fritt tillgänglig via Vetenskapsrådet
    ISBN: 978-91-7307-352-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Liedman Sven-Eric
    Hets! : en bok om skolan
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonniers : 2012 : 330 s. :
    ISBN: 978-91-0-100289-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Intersektionalitet : kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap
    De los Reyes Paulina, Mulinari Diana
    1. uppl. : Malmö : Liber : 2005 : 141 s. :
    ISBN: 91-47-07477-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Invisible Boy : the making of contemporary masculinities
    Hällgren Camilla, Dunkels Elza, Frånberg Gun-Marie
    Umeå : Department of applied educational science, Umeå university : 2015 : 226 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 978-91-7601-232-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Invisible girl : "ceci n'est pas une fille"
    Frånberg Gun-Marie, Hällgren Camilla, Dunkels Elza
    Umeå : Department of Applied Educational Science, Umeå University : 2013 : 284 s. :
    ISBN: 9789174594621
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boyd Danah
    It's complicated : the social lives of networked teens
    New Haven : Yale University Press : cop. 2014 : xi, 281 s. :
    ISBN: 9780300166316
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Berg Martin
    Netnografi : att forska om och med internet
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 171 s. :
    ISBN: 9789144096810
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordin-Hultman Elisabeth
    Pedagogiska miljöer och barns subjektskapande
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2004 : 247 s. :
    ISBN: 91-47-05196-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kronlid David
    Skolans värdegrund 2.0 : etik för en osäker tid
    Första utgåvan : [Stockholm] : Natur & kultur : [2017] : 195 sidor :
    ISBN: 9789127146525
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jobér Anna
    Social klass i skolan : det kompensatoriska uppdraget
    1. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 166 s. :
    ISBN: 978-91-27-13936-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Haug Marika
    Trygghet i skolan
    Stockholm : Stiftelsen Tryggare Sverige : 2021 : 120 sidor :
    ISBN: 9789172238268
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Utmärkt undervisning : framgångsfaktorer i svensk och internationell belysning
    Håkansson Jan, Sundberg Daniel
    1. utg. : Stockholm : Natur & Kultur : 2012 : 309 s. :
    ISBN: 978-91-27-13344-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Stensmo Christer
    Vetenskapsteori och metod för lärare : en introduktion.
    1. uppl. : Uppsala : Kunskapsföretaget, 2002 (Uppsala : 136 s. :
    ISBN: 91-89040-44-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Barnkonventionen : FN:s konvention om barnets rättigheter
    Ingår i:
    [UNICEF Sverige - samling av trycksaker]

    Ladda ner pdf

    Etiska reflektioner i forskning med barn
    Källström Åsa, Andersson Bruck Kjerstin
    Första upplagan : Malmö : Gleerups : [2017] : 152 sidor :
    ISBN: 9789140686251
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Förskollärarens metod och vetenskapsteori
    Löfdahl Hultman Annica, Ribaeus Katarina
    Andra upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 178 sidor :
    ISBN: 9789147139842
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Grundskolors arbete med jämställdhet : med särskild fokus på en trygg skolmiljö för alla elever
    Ingår i:
    Skolinspektionen
    2014-12-29T12:00:00+01:00 :
    https://skolinspektionen.se/globalassets/02-beslut-rapporter-stat/granskningsrapporter/tkg/2020/jamstalldhet/rapport--grundskolors_arbete_med_jamstalldhet_slutversion.pdf

    Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 202 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32594-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för förskolan : Lpfö 18
    Stockholm : Skolverket : 2018 : 20 sidor :
    Fritt tillgänglig på Skolverkets webbplats
    ISBN: 9789138327364
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Reay Diane
    Miseducation : inequality, education and the working classes
    Bristol : Policy Press : 2017 : 236 sidor :
    ISBN: 9781447330653
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skollagen (2010:800) : med Lagen om införande av skollagen (2010:801)
    6., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2015 : 224 s. :
    ISBN: 9789139114901
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: http://www.skolverket.se/regelverk/skollagen-och-andralagar

  • Giltig från: 2021 vecka 34

    Med "obligatorisk" kurslitteratur avses huvudsaklig och rekommenderad litteratur för att tillgodogöra sig kursens innehåll och uppnå de förväntade studieresultaten.

    Att skriva en bra uppsats
    Rienecker Lotte, Stray Jørgensen Peter, Lagerhammar Ann
    Upplaga 4 : Stockholm : Liber : [2018] : 400 sidor :
    ISBN: 9789147113644
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Edling Silvia
    Demokratidilemman i läraruppdraget : att arbeta för lika villkor
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2016 : 189 s. :
    ISBN: 9789147111596
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Frånberg Gun-Marie
    Efter barnets århundrade : utmaningar för 2000-talets förskola
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 170 s. :
    ISBN: 9789144103464
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Genusvetenskapens pedagogik och didaktik
    Göteborg : Nationella sekretariatet för genusforskning : [2012] : 66 s. :
    Fritt tillgänglig via Nationella sekretariatet för genusforskning
    ISBN: 9789198080209
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    God forskningssed
    Reviderad utgåva : Stockholm : Vetenskapsrådet : 2017 : 82 s. :
    Fritt tillgänglig via Vetenskapsrådet
    ISBN: 978-91-7307-352-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Liedman Sven-Eric
    Hets! : en bok om skolan
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonniers : 2012 : 330 s. :
    ISBN: 978-91-0-100289-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Intersektionalitet : kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap
    De los Reyes Paulina, Mulinari Diana
    1. uppl. : Malmö : Liber : 2005 : 141 s. :
    ISBN: 91-47-07477-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Invisible Boy : the making of contemporary masculinities
    Hällgren Camilla, Dunkels Elza, Frånberg Gun-Marie
    Umeå : Department of applied educational science, Umeå university : 2015 : 226 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 978-91-7601-232-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Invisible girl : "ceci n'est pas une fille"
    Frånberg Gun-Marie, Hällgren Camilla, Dunkels Elza
    Umeå : Department of Applied Educational Science, Umeå University : 2013 : 284 s. :
    ISBN: 9789174594621
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boyd Danah
    It's complicated : the social lives of networked teens
    New Haven : Yale University Press : cop. 2014 : xi, 281 s. :
    ISBN: 9780300166316
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Berg Martin
    Netnografi : att forska om och med internet
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 171 s. :
    ISBN: 9789144096810
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordin-Hultman Elisabeth
    Pedagogiska miljöer och barns subjektskapande
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2004 : 247 s. :
    ISBN: 91-47-05196-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kronlid David
    Skolans värdegrund 2.0 : etik för en osäker tid
    Första utgåvan : [Stockholm] : Natur & kultur : [2017] : 195 sidor :
    ISBN: 9789127146525
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jobér Anna
    Social klass i skolan : det kompensatoriska uppdraget
    1. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 166 s. :
    ISBN: 978-91-27-13936-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Utmärkt undervisning : framgångsfaktorer i svensk och internationell belysning
    Håkansson Jan, Sundberg Daniel
    1. utg. : Stockholm : Natur & Kultur : 2012 : 309 s. :
    ISBN: 978-91-27-13344-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Stensmo Christer
    Vetenskapsteori och metod för lärare : en introduktion.
    1. uppl. : Uppsala : Kunskapsföretaget, 2002 (Uppsala : 136 s. :
    ISBN: 91-89040-44-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Barnkonventionen : FN:s konvention om barnets rättigheter
    Ingår i:
    [UNICEF Sverige - samling av trycksaker]

    Ladda ner pdf

    Etiska reflektioner i forskning med barn
    Källström Åsa, Andersson Bruck Kjerstin
    Första upplagan : Malmö : Gleerups : [2017] : 152 sidor :
    ISBN: 9789140686251
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Förskollärarens metod och vetenskapsteori
    Löfdahl Annica, Hjalmarsson Maria, Franzén Karin
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2014 : 188 s. :
    ISBN: 9789147106585
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Grundskolors arbete med jämställdhet : med särskild fokus på en trygg skolmiljö för alla elever
    Ingår i:
    Skolinspektionen
    2014-12-29T12:00:00+01:00 :
    https://skolinspektionen.se/globalassets/02-beslut-rapporter-stat/granskningsrapporter/tkg/2020/jamstalldhet/rapport--grundskolors_arbete_med_jamstalldhet_slutversion.pdf

    Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 202 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32594-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för förskolan : Lpfö 18
    Stockholm : Skolverket : 2018 : 20 sidor :
    Fritt tillgänglig på Skolverkets webbplats
    ISBN: 9789138327364
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Reay Diane
    Miseducation : inequality, education and the working classes
    Bristol : Policy Press : 2017 : 236 sidor :
    ISBN: 9781447330653
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skollagen (2010:800) : med Lagen om införande av skollagen (2010:801)
    6., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2015 : 224 s. :
    ISBN: 9789139114901
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: http://www.skolverket.se/regelverk/skollagen-och-andralagar

  • Giltig från: 2020 vecka 35

    Med "obligatorisk" kurslitteratur avses huvudsaklig och rekommenderad litteratur för att tillgodogöra sig kursens innehåll och uppnå de förväntade studieresultaten. Obligatorisk litteratur går att beställa som ljudbok från UmUB vid behov.

    Att skriva en bra uppsats
    Rienecker Lotte, Stray Jørgensen Peter, Lagerhammar Ann
    Upplaga 4 : Stockholm : Liber : [2018] : 400 sidor :
    ISBN: 9789147113644
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Edling Silvia
    Demokratidilemman i läraruppdraget : att arbeta för lika villkor
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2016 : 189 s. :
    ISBN: 9789147111596
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Frånberg Gun-Marie
    Efter barnets århundrade : utmaningar för 2000-talets förskola
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 170 s. :
    ISBN: 9789144103464
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Genusvetenskapens pedagogik och didaktik
    Göteborg : Nationella sekretariatet för genusforskning : [2012] : 66 s. :
    Fritt tillgänglig via Nationella sekretariatet för genusforskning
    ISBN: 9789198080209
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    God forskningssed
    Reviderad utgåva : Stockholm : Vetenskapsrådet : 2017 : 82 s. :
    Fritt tillgänglig via Vetenskapsrådet
    ISBN: 978-91-7307-352-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Liedman Sven-Eric
    Hets! : en bok om skolan
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonniers : 2012 : 330 s. :
    ISBN: 978-91-0-100289-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Intersektionalitet : kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap
    De los Reyes Paulina, Mulinari Diana
    1. uppl. : Malmö : Liber : 2005 : 141 s. :
    ISBN: 91-47-07477-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Invisible Boy : the making of contemporary masculinities
    Hällgren Camilla, Dunkels Elza, Frånberg Gun-Marie
    Umeå : Department of applied educational science, Umeå university : 2015 : 226 s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet
    ISBN: 978-91-7601-232-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Invisible girl : "ceci n'est pas une fille"
    Frånberg Gun-Marie, Hällgren Camilla, Dunkels Elza
    Umeå : Department of Applied Educational Science, Umeå University : 2013 : 284 s. :
    ISBN: 9789174594621
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boyd Danah
    It's complicated : the social lives of networked teens
    New Haven : Yale University Press : cop. 2014 : xi, 281 s. :
    ISBN: 9780300166316
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Berg Martin
    Netnografi : att forska om och med internet
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 171 s. :
    ISBN: 9789144096810
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordin-Hultman Elisabeth
    Pedagogiska miljöer och barns subjektskapande
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2004 : 247 s. :
    ISBN: 91-47-05196-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kronlid David
    Skolans värdegrund 2.0 : etik för en osäker tid
    Första utgåvan : [Stockholm] : Natur & kultur : [2017] : 195 sidor :
    ISBN: 9789127146525
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jobér Anna
    Social klass i skolan : det kompensatoriska uppdraget
    1. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 166 s. :
    ISBN: 978-91-27-13936-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Utmärkt undervisning : framgångsfaktorer i svensk och internationell belysning
    Håkansson Jan, Sundberg Daniel
    1. utg. : Stockholm : Natur & Kultur : 2012 : 309 s. :
    ISBN: 978-91-27-13344-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Stensmo Christer
    Vetenskapsteori och metod för lärare : en introduktion.
    1. uppl. : Uppsala : Kunskapsföretaget, 2002 (Uppsala : 136 s. :
    ISBN: 91-89040-44-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Barnkonventionen : FN:s konvention om barnets rättigheter
    Ingår i:
    [UNICEF Sverige - samling av trycksaker]

    Ladda ner pdf

    Etiska reflektioner i forskning med barn
    Källström Åsa, Andersson Bruck Kjerstin
    Första upplagan : Malmö : Gleerups : [2017] : 152 sidor :
    ISBN: 9789140686251
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Förskollärarens metod och vetenskapsteori
    Löfdahl Annica, Hjalmarsson Maria, Franzén Karin
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2014 : 188 s. :
    ISBN: 9789147106585
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 202 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32594-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för förskolan : Lpfö 18
    Stockholm : Skolverket : 2018 : 20 sidor :
    Fritt tillgänglig på Skolverkets webbplats
    ISBN: 9789138327364
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Reay Diane
    Miseducation : inequality, education and the working classes
    Bristol : Policy Press : 2017 : 236 sidor :
    ISBN: 9781447330653
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skollagen (2010:800) : med Lagen om införande av skollagen (2010:801)
    6., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2015 : 224 s. :
    ISBN: 9789139114901
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: http://www.skolverket.se/regelverk/skollagen-och-andralagar

  • Giltig från: 2019 vecka 34

    Med "obligatorisk" kurslitteratur avses huvudsaklig och rekommenderad litteratur för att tillgodogöra sig kursens innehåll och uppnå de förväntade studieresultaten. Obligatorisk litteratur går att beställa som ljudbok från UmUB vid behov.

    Berg Martin
    Netnografi : att forska om och med internet
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 171 s. :
    ISBN: 9789144096810
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boyd Danah
    It's complicated : the social lives of networked teens
    New Haven : Yale University Press : cop. 2014 : xi, 281 s. :
    ISBN: 9780300166316
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Intersektionalitet : kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap
    De los Reyes Paulina, Mulinari Diana
    1. uppl. : Malmö : Liber : 2005 : 141 s. :
    ISBN: 91-47-07477-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Edling Silvia
    Demokratidilemman i läraruppdraget : att arbeta för lika villkor
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2016 : 189 s. :
    ISBN: 9789147111596
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Frånberg Gun-Marie
    Efter barnets århundrade : utmaningar för 2000-talets förskola
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 170 s. :
    ISBN: 9789144103464
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Invisible girl : "ceci n'est pas une fille"
    Frånberg Gun-Marie, Hällgren Camilla, Dunkels Elza
    Umeå : Department of Applied Educational Science, Umeå University : 2013 : 284 s. :
    ISBN: 9789174594621
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Utmärkt undervisning : framgångsfaktorer i svensk och internationell belysning
    Håkansson Jan, Sundberg Daniel
    1. utg. : Stockholm : Natur & Kultur : 2012 : 309 s. :
    ISBN: 978-91-27-13344-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Invisible Boy: The Making of Contemporary Masculinities
    Hällgren Camilla, Dunkels Elza, Frånberg Gun-Marie
    Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap : 2015 :
    Ladda ner utgåvan
    Obligatorisk

    Liedman Sven-Eric
    Hets! : en bok om skolan
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonniers : 2012 : 330 s. :
    ISBN: 978-91-0-100289-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Genusvetenskapens pedagogik och didaktik
    Göteborg : Nationella sekretariatet för genusforskning : [2012] : 66 s. :
    Fritt tillgänglig via Nationella sekretariatet för genusforskning
    ISBN: 9789198080209
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordin-Hultman Elisabeth
    Pedagogiska miljöer och barns subjektskapande
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2004 : 247 s. :
    ISBN: 91-47-05196-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att skriva en bra uppsats
    Rienecker Lotte, Stray Jørgensen Peter, Lagerhammar Ann
    Upplaga 4 : Stockholm : Liber : [2018] : 400 sidor :
    ISBN: 9789147113644
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Stensmo Christer
    Vetenskapsteori och metod för lärare : en introduktion.
    1. uppl. : Uppsala : Kunskapsföretaget, 2002 (Uppsala : 136 s. :
    ISBN: 91-89040-44-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jobér Anna
    Social klass i skolan : det kompensatoriska uppdraget
    1. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 166 s. :
    ISBN: 978-91-27-13936-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    God forskningssed
    Reviderad utgåva : Stockholm : Vetenskapsrådet : 2017 : 82 s. :
    Fritt tillgänglig via Vetenskapsrådet
    ISBN: 978-91-7307-352-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Barnkonventionen : FN:s konvention om barnets rättigheter
    Ingår i:
    [UNICEF Sverige - samling av trycksaker]

    Ladda ner pdf

    Läroplan för förskolan : Lpfö 18
    Stockholm : Skolverket : 2018 : 20 sidor :
    Fritt tillgänglig på Skolverkets webbplats
    ISBN: 9789138327364
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 202 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32594-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skollagen (2010:800) : med Lagen om införande av skollagen (2010:801)
    6., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2015 : 224 s. :
    ISBN: 9789139114901
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: http://www.skolverket.se/regelverk/skollagen-och-andralagar

    Förskollärarens metod och vetenskapsteori
    Löfdahl Annica, Hjalmarsson Maria, Franzén Karin
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2014 : 188 s. :
    ISBN: 9789147106585
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Etiska reflektioner i forskning med barn
    Källström Åsa, Andersson Bruck Kjerstin
    Första upplagan : Malmö : Gleerups : [2017] : 152 sidor :
    ISBN: 9789140686251
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Reay Diane
    Miseducation : inequality, education and the working classes
    Bristol : Policy Press : 2017 : 236 sidor :
    ISBN: 9781447330653
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2018 vecka 35

    Berg Martin
    Netnografi : att forska om och med internet
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 171 s. :
    ISBN: 9789144096810
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boyd Danah
    It's complicated : the social lives of networked teens
    New Haven : Yale University Press : cop. 2014 : xi, 281 s. :
    ISBN: 9780300166316
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Intersektionalitet : kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap
    De los Reyes Paulina, Mulinari Diana
    1. uppl. : Malmö : Liber : 2005 : 141 s. :
    ISBN: 91-47-07477-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Edling Silvia
    Demokratidilemman i läraruppdraget : att arbeta för lika villkor
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2016 : 189 s. :
    ISBN: 9789147111596
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Frånberg Gun-Marie
    Efter barnets århundrade : utmaningar för 2000-talets förskola
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 170 s. :
    ISBN: 9789144103464
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Invisible girl : "ceci n'est pas une fille"
    Frånberg Gun-Marie, Hällgren Camilla, Dunkels Elza
    Umeå : Department of Applied Educational Science, Umeå University : 2013 : 284 s. :
    ISBN: 9789174594621
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Utmärkt undervisning : framgångsfaktorer i svensk och internationell belysning
    Håkansson Jan, Sundberg Daniel
    1. utg. : Stockholm : Natur & Kultur : 2012 : 309 s. :
    ISBN: 978-91-27-13344-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Invisible Boy: The Making of Contemporary Masculinities
    Hällgren Camilla, Dunkels Elza, Frånberg Gun-Marie
    Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap : 2015 :
    Ladda ner utgåvan

    Liedman Sven-Eric
    Hets! : en bok om skolan
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonniers : 2012 : 330 s. :
    ISBN: 978-91-0-100289-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Förskollärarens metod och vetenskapsteori
    Löfdahl Annica, Hjalmarsson Maria, Franzén Karin
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2014 : 188 s. :
    ISBN: 9789147106585
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Genusvetenskapens pedagogik och didaktik
    Göteborg : Nationella sekretariatet för genusforskning : [2012] : 66 s. :
    Fritt tillgänglig via Nationella sekretariatet för genusforskning
    ISBN: 9789198080209
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordin-Hultman Elisabeth
    Pedagogiska miljöer och barns subjektskapande
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2004 : 247 s. :
    ISBN: 91-47-05196-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att skriva en bra uppsats
    Rienecker Lotte, Stray Jörgensen Peter, Hedelund Lis
    3., omarb. uppl. : Lund : Liber : 2014 : 349 s. :
    ISBN: 9789147111510
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Stensmo Christer
    Vetenskapsteori och metod för lärare : en introduktion.
    1. uppl. : Uppsala : Kunskapsföretaget, 2002 (Uppsala : 136 s. :
    ISBN: 91-89040-44-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jobér Anna
    Social klass i skolan : det kompensatoriska uppdraget
    1. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 166 s. :
    ISBN: 978-91-27-13936-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hermerén Göran
    God forskningssed
    Stockholm : Vetenskapsrådet : 2011 : 129 s. :
    Fritt tillgänglig via Vetenskapsrådet
    ISBN: 978-91-7307-189-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Barnkonventionen : FN:s konvention om barnets rättigheter
    Ingår i:
    [UNICEF Sverige - samling av trycksaker]

    Ladda ner pdf

    Lika rättigheter i förskolan
    Ingår i:
    Diskrimineringsombudsmannen
    Stockholm : Diskrimineringsombudsmannen (DO) : 20??- : sid. 66 :
    http://www.do.se/stodmaterial/forskola-skola-och-hogskola/lika-rattigheter-i-forskolan/

    Lika rättigheter i skolan
    Ingår i:
    Diskrimineringsombudsmannen
    Stockholm : Diskrimineringsombudsmannen (DO) : 20??- :
    Ladda ner pdf

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 202 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32594-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skollagen (2010:800) : med Lagen om införande av skollagen (2010:801)
    6., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2015 : 224 s. :
    ISBN: 9789139114901
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: http://www.skolverket.se/regelverk/skollagen-och-andralagar

  • Giltig från: 2017 vecka 35

    Berg Martin
    Netnografi : att forska om och med internet
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 171 s. :
    ISBN: 9789144096810
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boyd Danah
    It's complicated : the social lives of networked teens
    New Haven : Yale University Press : cop. 2014 : xi, 281 s. :
    ISBN: 9780300166316
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Intersektionalitet : kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap
    De los Reyes Paulina, Mulinari Diana
    1. uppl. : Malmö : Liber : 2005 : 141 s. :
    ISBN: 91-47-07477-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Edling Silvia
    Demokratidilemman i läraruppdraget : att arbeta för lika villkor
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2016 : 189 s. :
    ISBN: 9789147111596
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Frånberg Gun-Marie
    Efter barnets århundrade : utmaningar för 2000-talets förskola
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 170 s. :
    ISBN: 9789144103464
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Invisible girl : "ceci n'est pas une fille"
    Frånberg Gun-Marie, Hällgren Camilla, Dunkels Elza
    Umeå : Department of Applied Educational Science, Umeå University : 2013 : 284 s. :
    ISBN: 9789174594621
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Utmärkt undervisning : framgångsfaktorer i svensk och internationell belysning
    Håkansson Jan, Sundberg Daniel
    1. utg. : Stockholm : Natur & Kultur : 2012 : 309 s. :
    ISBN: 978-91-27-13344-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Invisible Boy: The Making of Contemporary Masculinities
    Hällgren Camilla, Dunkels Elza, Frånberg Gun-Marie
    Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap : 2015 :
    Ladda ner utgåvan

    Liedman Sven-Eric
    Hets! : en bok om skolan
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonniers : 2012 : 330 s. :
    ISBN: 978-91-0-100289-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Förskollärarens metod och vetenskapsteori
    Löfdahl Annica, Hjalmarsson Maria, Franzén Karin
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2014 : 188 s. :
    ISBN: 9789147106585
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Genusvetenskapens pedagogik och didaktik
    Göteborg : Nationella sekretariatet för genusforskning : [2012] : 66 s. :
    Fritt tillgänglig via Nationella sekretariatet för genusforskning
    ISBN: 9789198080209
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordin-Hultman Elisabeth
    Pedagogiska miljöer och barns subjektskapande
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2004 : 247 s. :
    ISBN: 91-47-05196-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att skriva en bra uppsats
    Rienecker Lotte, Stray Jörgensen Peter, Hedelund Lis
    3., omarb. uppl. : Lund : Liber : 2014 : 349 s. :
    ISBN: 9789147111510
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Stensmo Christer
    Vetenskapsteori och metod för lärare : en introduktion.
    1. uppl. : Uppsala : Kunskapsföretaget, 2002 (Uppsala : 136 s. :
    ISBN: 91-89040-44-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vetenskapsrådet
    Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning
    Stockholm : Vetenskapsrådet : 2002 : 17 s. :
    ISBN: 91-7307-008-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jobér Anna
    Social klass i skolan : det kompensatoriska uppdraget
    1. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2015 : 166 s. :
    ISBN: 978-91-27-13936-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Barnkonventionen : FN:s konvention om barnets rättigheter
    Ingår i:
    [UNICEF Sverige - samling av trycksaker]

    Ladda ner pdf

    Lika rättigheter i förskolan
    Ingår i:
    Diskrimineringsombudsmannen
    Stockholm : Diskrimineringsombudsmannen (DO) : 20??- : sid. 66 :
    http://www.do.se/stodmaterial/forskola-skola-och-hogskola/lika-rattigheter-i-forskolan/

    Lika rättigheter i skolan
    Ingår i:
    Diskrimineringsombudsmannen
    Stockholm : Diskrimineringsombudsmannen (DO) : 20??- :
    Ladda ner pdf

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 202 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32594-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skollagen (2010:800) : med Lagen om införande av skollagen (2010:801)
    6., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2015 : 224 s. :
    ISBN: 9789139114901
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: http://www.skolverket.se/regelverk/skollagen-och-andralagar

  • Giltig från: 2017 vecka 33

    Berg Martin
    Netnografi : att forska om och med internet
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 171 s. :
    ISBN: 9789144096810
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Boyd Danah
    It's complicated : the social lives of networked teens
    New Haven : Yale University Press : cop. 2014 : xi, 281 s. :
    ISBN: 9780300166316
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Intersektionalitet : kritiska reflektioner över (o)jämlikhetens landskap
    De los Reyes Paulina, Mulinari Diana
    1. uppl. : Malmö : Liber : 2005 : 141 s. :
    ISBN: 91-47-07477-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Edling Silvia
    Demokratidilemman i läraruppdraget : att arbeta för lika villkor
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2016 : 189 s. :
    ISBN: 9789147111596
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Frånberg Gun-Marie
    Efter barnets århundrade : utmaningar för 2000-talets förskola
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 170 s. :
    ISBN: 9789144103464
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Invisible girl : "ceci n'est pas une fille"
    Frånberg Gun-Marie, Hällgren Camilla, Dunkels Elza
    Umeå : Department of Applied Educational Science, Umeå University : 2013 : 284 s. :
    ISBN: 9789174594621
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Utmärkt undervisning : framgångsfaktorer i svensk och internationell belysning
    Håkansson Jan, Sundberg Daniel
    1. utg. : Stockholm : Natur & Kultur : 2012 : 309 s. :
    ISBN: 978-91-27-13344-0 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Invisible Boy: The Making of Contemporary Masculinities
    Hällgren Camilla, Dunkels Elza, Frånberg Gun-Marie
    Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap : 2015 :
    Ladda ner utgåvan

    Liedman Sven-Eric
    Hets! : en bok om skolan
    [Ny utg.] : Stockholm : Bonniers : 2012 : 330 s. :
    ISBN: 978-91-0-100289-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Förskollärarens metod och vetenskapsteori
    Löfdahl Annica, Hjalmarsson Maria, Franzén Karin
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2014 : 188 s. :
    ISBN: 9789147106585
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Genusvetenskapens pedagogik och didaktik
    Göteborg : Nationella sekretariatet för genusforskning : [2012] : 66 s. :
    Fritt tillgänglig via Nationella sekretariatet för genusforskning
    ISBN: 9789198080209
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordin-Hultman Elisabeth
    Pedagogiska miljöer och barns subjektskapande
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2004 : 247 s. :
    ISBN: 91-47-05196-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att skriva en bra uppsats
    Rienecker Lotte, Stray Jörgensen Peter, Hedelund Lis
    3., omarb. uppl. : Lund : Liber : 2014 : 349 s. :
    ISBN: 9789147111510
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Stensmo Christer
    Vetenskapsteori och metod för lärare : en introduktion.
    1. uppl. : Uppsala : Kunskapsföretaget, 2002 (Uppsala : 136 s. :
    ISBN: 91-89040-44-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vetenskapsrådet
    Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning
    Stockholm : Vetenskapsrådet : 2002 : 17 s. :
    ISBN: 91-7307-008-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Barnkonventionen : FN:s konvention om barnets rättigheter
    Ingår i:
    [UNICEF Sverige - samling av trycksaker]

    Ladda ner pdf

    Lika rättigheter i förskolan
    Ingår i:
    Diskrimineringsombudsmannen
    Stockholm : Diskrimineringsombudsmannen (DO) : 20??- : sid. 66 :
    http://www.do.se/stodmaterial/forskola-skola-och-hogskola/lika-rattigheter-i-forskolan/

    Lika rättigheter i skolan
    Ingår i:
    Diskrimineringsombudsmannen
    Stockholm : Diskrimineringsombudsmannen (DO) : 20??- :
    Ladda ner pdf

    Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
    Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32541-4
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola 2011
    Stockholm : Skolverket : 2011 : 202 s. :
    Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
    ISBN: 978-91-38-32594-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Skollagen (2010:800) : med Lagen om införande av skollagen (2010:801)
    6., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2015 : 224 s. :
    ISBN: 9789139114901
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: http://www.skolverket.se/regelverk/skollagen-och-andralagar