"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Ukraina mellan öst och väst, 7,5 hp

Engelskt namn: Ukraine between East and West

Denna kursplan gäller: 2024-03-04 och tillsvidare

Kurskod: 1HI089

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Historia: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-03-08

Innehåll

Kursen behandlar utvecklingen i Ukraina som en region och nation mellan öst och väst. Syftet är att i första hand ge en historiskpolitisk bakgrund till kriget mellan Ryssland och Ukraina som inleddes i februari 2022. Fokus ligger på den historiska utvecklingen efter första världskriget. I kursen ingår teman kring historiebruk, metodologisk nationalism och allmänna historiografiska perspektiv.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse: 

  • Visa grundläggande kunskaper om Ukrainas historia med tyngdpunkt på tiden efter första världskriget 
  • Visa grundläggande förståelse för de historiska drivkrafter som har präglat och skapat Ukrainas historia 
  • Visa grundläggande förståelse för begreppen metodologisk nationalism och teleologi 

Färdigheter och förmågor: 

  • Kunna problematisera Ukrainas ställning som en region och/eller nation mellan väst och öst och vilka konsekvenser det har fått i olika perioder av historien 
  • Kunna använda begreppet metodologisk nationalism och teleologi i analysen av historieskrivningen kring Ukraina 

Värderingsförmåga och förhållningssätt: 

  • Kunna värdera och förhålla sig kritisk till historieskrivning som på olika sätt försöker bruka historien av politiska skäl 
  • Kunna diskutera och förhålla sig till olika historiemoraliska aspekter på Ukrainas historia 

Behörighetskrav

Historia 90 hp eller Idéhistoria 90 hp, eller en kandidatexamen oavsett huvudämne om 180 hp, eller motsvarande. Engelska B/6 och (om kursen ges på svenska) svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Kursen hålls på engelska eller svenska (beroende på studenternas språkfärdigheter). Det är möjligt att lämna in uppgifter på svenska och eventuellt också delta i seminarier på svenska. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, gruppövningar och individuellt arbete. I de fall där deltagande i föreläsningar eller övningar är obligatoriskt, det vill säga av examinerande karaktär, anges det specifikt i schemat. Vid frånvaro vid obligatoriska tillfällen tillhandahålls kompletterande uppgifter av läraren. 

Tekniska krav då kursen genomförs som nätkurs:  

  • En säker och bra internetuppkoppling 
  • En dator (mac/pc).  
  • Webbkamera och mikron  

Examination

Kursen examineras kontinuerligt genom deltagande i obligatoriska seminarier och individuella hemuppgifter. Kursen består av två moduler: Litteraturstudier och Historieanalys. Seminarier inom modulerna betygsätts med Godkänd (G) eller Underkänd (U). Individuella hemuppgifter betygsätts med Väl godkänt (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). För att klara kursen (min. betyg G) krävs att alla obligatoriska delar måste ha fått betyget G. För att få väl godkänt betyg (VG) på kursen måste det totala betyget på båda modulerna vara VG.  

Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studenternas tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. 

En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.    

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.   

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas. 

I en examen får denna kurs inte inkluderas tillsammans med en annan kurs med liknande innehåll. Vid osäkerhet bör studenten konsultera studierektorn vid Institutionen för idé- och samhällsstudier. 

 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.