"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Arkeologi och GIS - den geografiska dimensionen, 15 hp

Engelskt namn: Archaeology and GIS - the geographical dimension

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 till 2013-09-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1AR057

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arkeologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2011-04-15

Innehåll

Arkeologi berör geografiska, kronologiska och mänskliga fenomen i samspel med förändringar i klimat och miljön. I den här kursen får du lära dig använda moderna GIS-verktyg, där du genom en serie laborationer får sammanställa och bearbeta arkeologiska och miljöarkeologiska problem. De kunskaper som du inhämtar under denna kurs är tillämpbara inom flera olika ämnesområden. Verktygen kompletteras med bakgrundsinformation och seminarieuppgifter om de geografiska informationssystemens grunder. Fallstudier hämtas från institutionens egna projekt samt FMIS (fornminnesinformationssystemet) och andra digitala kart- och geodatabaser. Inom kursen blandas reella och fiktiva data som används i övningarna. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och laborationer samt seminarier och gruppövningar. Laborationer, seminarier och övningar är tematiska och leder studenterna djupare in i de grundläggande begreppen för GIS inom arkeologi och miljöarkeologi. Laborationerna samt en del av föreläsningarna kommer att äga rum i HUMlab.

Förväntade studieresultat

Efter avklarad kurs förväntas studenten kunna: Kunskap och förståelse: • Redogöra för grundbegreppen inom GIS • Redogöra för hur arkeologiskt och miljöarkeologiskt GIS-material kan användas i myndighetsutövningar och arkeologiska uppdrag (t.ex. länsstyrelsen, museer, uppdragsarkeologiska företag) Färdighet och förmåga: • Lösa enklare rumsliga problem med hjälp av GIS • Kunna kartlägga och inhämta relevanta data och metadata för en geodatabas samt utföra de vanligaste datahanterings- och konverteringsmomenten för överföring mellan olika programvaror (t.ex. ArcGIS, MS Access, kalkylblad) • Presentera en GIS-baserad undersökning och förklara källmaterial- och metodval samt arbetsprocessen Värderingsförmåga och förhållningssätt: • Självständigt söka information (data och kartor) för att tillämpa i en GIS-lösning på arkeologiska och miljöarkeologiska frågeställningar • Utvärdera och kvalitetsgranska data som ligger till grund för en GIS-modell eller GIS-baserade tolkningar och kritiskt utvärdera lämpligheten av olika analyser • Förklara hur och varför GIS kan användas för att lösa arkeologiska och miljöarkeologiska problem

Behörighetskrav

Univ: 30 hp kurser i arkeologi, museologi, eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och laborationer samt seminarier och gruppövningar. Undervisningen sker i olika etapper. Varje etapp inbegriper en specifik uppsättning av frågor och introducerar teknik som kan användas för att besvara frågorna. Deltagande i laborationer, seminarier och övningar är obligatoriskt. Laborationerna och övningarna utförs på PC-datorer i HUMlab.

Examination

Examination sker i form av inlämningsuppgifter, laborationsrapporter och seminariepresentationer. Kursen examineras etappvis och under kursens gång gör varje student utöver inlämningsuppgifter minst en av följande: en rapport; en Powerpoint-presentation; en digital poster. Studenter förväntas aktivt delta i diskussioner under seminarier och gruppövningar. Som slutbetyg ges betygen Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd. Betyget på hela kursen sätts utifrån en helhetsbedömning av samtliga examinerande uppgifter. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos humanistiska fakultetsnämnden begära att annan lärare utses att bestämma betyg. Studerande som godkänts i prov får inte undergå ytterligare prövning för högre betyg. Tillgodoräknande Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se Umeå universitets tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.