"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Miljöarkeologi - Hållbarhet och kulturmiljövård, 15 hp

Engelskt namn: Environmental archaeology - Sustainability and Culture Heritage Management

Denna kursplan gäller: 2013-08-19 till 2016-10-02 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1AR066

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Arkeologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistiska fakultetsnämnden, 2012-10-19

Innehåll

Kursen är indelad i två moment där det första behandlar förhistorien och det andra samtiden med fokus på Nordvästeuropa.

Moment 1. Hållbar utveckling är ett central begrepp som i denna kurs diskuteras i relation till några konkreta exempel på samhällen vars upp- och nedgång har dokumenterats arkeologiskt.

Moment 2. Klimat- och miljöförändringar kommer att påverka våra kulturmiljöer i oklar omfattning och här kan miljöarkeologin bidra med kunskaper om förhållningssätt. Kulturlandskapens dynamik är stor även utan en tilltagande miljöförändring. Inom kursen behandlas miljöarkeologins roll inom natur- och kulturmiljövård där begrepp som bruk och bevarande diskuteras; att konservera - rekonstruera natur- och kulturmiljöer. Hållbar utveckling behandlas i relation till dessa begrepp.

Här behandlas vidare konsekvenser av samtidens jord- och skogsbruk och urbanisering och hur dessa förhåller sig till markpåverkan och bevaring av kulturlandskap samt de fasta fornlämningarna och miljöarkeologins roll i detta sammanhang. Administrativa aspekter på skydd av natur- och kulturmiljöer behandlas; från reservat till nationalpark – deras betydelse för forskningen etc.

Vidare diskuteras lagstiftning och policy gällande globala konventioner, inom EU, Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelserna.

Förväntade studieresultat

Efter avklarad kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse:
• Redogöra för huvudlinjerna inom debatten kring temat hållbar utveckling i relation till förhistoriska samhällen
• Redogöra för hur miljöarkeologiska data kan användas för att analysera samhällsförändring i relation till hållbar utveckling

Färdighet och förmåga:
• Presentera lämpliga miljöarkeologiska undersökningsmetoder och motivera val av källmaterial och metod vid studier av hållbar utveckling i ett historiskt perspektiv.
• Självständigt söka information för lösning på arkeologiska och miljöarkeologiska frågeställningar gällande hållbar utveckling

Värderingsförmåga och förhållningssätt:
• Utvärdera och granska data som ligger till grund för tolkningar och kritiskt utvärdera lämpligheten av olika analyser av miljöförändring.

Behörighetskrav

Univ.: 60 hp kurser i arkeologi, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och laborationer samt seminarier och gruppövningar. Undervisningen sker i olika etapper. Varje etapp inbegriper en specifik uppsättning av frågor och introducerar en problematik som diskuteras och redogörs för. Deltagande i seminarier och övningar är obligatoriskt.

Examination

Kursen examineras genom aktivt deltagande i laborationer och seminarier samt genom 4 skriftliga inlämningsuppgifter. Studenter förväntas aktivt delta i diskussioner under seminarier och gruppövningar. Som slutbetyg ges betygen Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd. Betyget på hela kursen sätts utifrån en helhetsbedömning av samtliga examinerande uppgifter. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos humanistiska fakultetsnämnden begära att annan lärare utses att bestämma betyg. Studerande som godkänts i prov får inte undergå ytterligare prövning för högre betyg.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se Umeå universitets tillgodoräknandeordning).

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 34

Blankholm, Hans Peter. (2009). Long-term Research and Cultural Resource Management Strategies in Light of Climate Change and Human Impact. Arctic Anthropology. Volume 46, Numbers 1-2 pp. 17-24 10.1353/arc.o.0026 Obligatorisk

Brown A. G.
Alluvial geoarchaeology : floodplain archaeology and environmental change
Cambridge : Cambridge University Press : 1997 : xxiii, 377 s. :
ISBN: 0-521-56097-7 (hc) ; CIP entry
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Crosby Alfred W.
Ecological imperialism : the biological expansion of Europe, 900-1900
2nd ed. : Cambridge : Cambridge University Press : 2004 : 368 s. :
ISBN: 0-521-83732-4 : £40.00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Diamond Jared
Collapse : how societies choose to fail or survive
London : Allen Lane : cop. 2005 : 575 s., [24] pl.-s. :
ISBN: 0-7139-9286-7 (inb.) : £20.00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar och andra texter tillkommer i samråd med undervisande lärare.