"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Konsthistoria och konstteori från DADA till idag, C, 7,5 hp

Engelskt namn: Art history and theory from DADA to now, C

Denna kursplan gäller: 2017-08-28 till 2018-09-02 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1FK072

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fri konst: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Konsthögskolan

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2017-08-11

Innehåll

Kursen är en fortsättning på Konsthistoria och konstteori från DADA till idag B, och behandlar samtida teorier och historiska aspekter inom det konstnärliga området, med fokus på relationen mellan konst och samhället omkring oss. Konsthistoria från 1900-talet, som börjar med uppfinningen av abstrakt målning, uppvecklingen av Readymade eller ”objet trouvé” och revolutionen av Dada, är grunden för nästan allt konstnärer skapar idag. Den här kursen är tredje delen i det kurspaket på kandidatnivå som kommer att täcka hela konsthistorien från Dada till idag. Syftet är att ge studenterna en god och tillämpad teoretisk bas för att relatera sitt individuella konstnärskap till de olika strömmingarna inom dagens samtidskonst.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten

  • visa på fördjupade kunskaper om den moderna konstens estetik och teorier inom samtidskonsten i en nationell och internationell kontext
  • visa på utvecklad förmåga att kritiskt och självständigt reflektera över estetiska problem som en aspekt av konstnärlig praktik
  • visa förmåga att förstå och kritiskt analysera litteratur om estetik och samtidskonst.

Behörighetskrav

Deltagande i kursen förutsätter att studenten är antagen till kandidatprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan, Umeå universitet samt har erhållit betyget Godkänd i kursen Konsthistoria och konstteori från DADA till idag, B (kurskod 1FK070).

Undervisningens upplägg

Kursen består av seminarier och föreläsningar. Studenten kommer under kursen att om genomföra individuella uppgifter som presenteras antingen muntligt och/eller skriftligt. Undervisningsmaterial distribueras under kursens gång.

Undervisningen sker på svenska och engelska.

Examination

Studenten examineras kontinuerligt under kursens gång genom bedömning i seminarier där konstnärligt arbete presenteras och diskuteras muntligt både individuellt och i grupp. Kursen innehåller också examinerande skriftliga inlämningsuppgifter.

På kursen ges betygen Godkänd eller Underkänd. För studerande som inte godkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle inom tre månader samt ett uppsamlingsprov inom ett år.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För mer information, se http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/

Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande

 

Övriga föreskrifter

Undervisningsspråk är svenska och engelska.

Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.