"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Individuellt konstnärligt arbete, E, 22,5 hp

Engelskt namn: Artistic practice, E

Denna kursplan gäller: 2017-08-28 till 2018-09-02 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1FK079

Högskolepoäng: 22,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fri konst: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Konsthögskolan

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2017-08-14

Innehåll

Kursen är en fortsättning och utveckling av kursen Individuellt konstnärligt arbete, D. Den tar utgångspunkt i studentens konstnärliga arbete och med stöd av handledning fördjupar sig studenten i konstnärliga metoder och processer. Studentens egen förmåga att ha kontroll över processerna bakom denna produktion betonas särskilt under kursen. Studenten kommer att individuellt och/eller i en grupp få visa upp resultat av sitt konstnärliga arbete i seminarier eller utställningar. Studenten ska med stöd av handledning utveckla sitt konstnärliga arbete och tillsammans med andra studenter verka för utveckling av koncept, arbetsmetoder och rutiner. Särskild vikt lägg vis hur studenten kopplat sin konstnärliga praktik till relevant konsthistoria och konstteori.

Under kursen väljer studenten att delta i minst en av de fristående workshoparna som erbjuds vid Konsthögskolan, med syfte att ta del av olika konstnärliga uttryck, processer och forskningsmetoder.

Under kursen ges ett antal föreläsningar och seminarier om förhållanden, utmaningar och utveckling inom samtidskonsten och konstnärlig forskning med utgångspunkten i en internationell kontext.

Arbetet inför det avslutande examensarbetet introduceras och planering påbörjas under kursen. En plan för genomförandet av examensarbetet ska presenteras och diskuteras under kursen.

 

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande

  • självständigt kunna planera, genomföra, förverkliga och uttrycka sina egna konstnärliga idéer
  • muntligt kunna presentera, redogöra för, reflektera över och självkritiskt diskutera sina egna konstnärliga verk
  • muntligt kunna presentera, redogöra för, reflektera över och kritiskt diskutera medstudenters konstnärliga verk
  • presentera muntligt och/eller skriftligt en plan för sitt avslutande examensarbete, samt
  • ha deltagit i minst en fristående workshop och därigenom slutföra ett konstnärligt arbete som visar på ytterligare breddning och utveckling av kunskaper och färdigheter inom sitt eget konstnärliga arbete.

Behörighetskrav

Deltagande i kursen förutsätter att studenten är antagen till kandidatprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan, Umeå universitet samt har erhållit betyget Godkänd i kursen Individuellt konstnärligt arbete, D (kurskod 1FK075).

Undervisningens upplägg

Kursen utgörs av individuellt konstnärligt arbete med hjälp av individuell handledning, i kombination med handledning och seminarier med hela studentgruppen. I de första seminarierna planeras arbetet för terminen och varje student presenterar muntligt eller skriftligt sitt planerade konstnärliga arbete som ska ske under terminen.

Under kursen har studenten rätt till minst tre individuella handledningstillfällen och ska erbjudas möjligheten att presentera och diskutera sitt konstnärliga arbete vid minst tre seminarietillfällen. Studenten förväntas också delta aktivt i seminarierna som andra studenter håller när de presenterar sitt konstnärliga arbete.

Vid slutet av terminen kommer alla studenter att presentera sina planer för kommande examensarbeten i skriftlig och/eller muntlig form. Denna plan förbereder studenten, med stöd av handledaren under kursen. Studenterna förväntas att delta aktivt vid seminarietillfällena.

Studenten ska även delta i en valfri fristående workshop och presentera ett konstnärligt verk som tillkommit i anslutning till workshopen.

Undervisningen sker på svenska och engelska.

Särskilt skriftligt material kommer att delas ut under kursen.
 

Examination

Studenten examineras kontinuerligt under kursens gång genom bedömning i seminarier där konstnärligt arbete presenteras och diskuteras muntligt både individuellt och i grupp. Skriftliga inlämningsuppgifter ingår i kursen.

På kursen ges betygen Godkänd eller Underkänd. För studerande som inte godkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle inom tre månader samt ett uppsamlingsprov inom ett år.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För mer information, se http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/

Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande

Övriga föreskrifter

Undervisningsspråk är svenska och engelska.

Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.