"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Examensarbete kandidatprogrammet i fri konst, 30 hp

Engelskt namn: Degree project Bachelor's programme in Fine Arts

Denna kursplan gäller: 2017-08-28 till 2019-09-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1FK080

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fri konst: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Konsthögskolan

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2017-08-21

Innehåll

Under kursen produceras, presenteras och utvärderas det slutliga examensarbetet för kandidatexamen. Studenterna ställer ut sina examensarbeten i slutet av terminen i form av en offentlig utställning.

Examensarbetet började planeras redan i kursen Individuellt konstnärligt arbete, E och den projektplan som formuleras där ligger till grund för vidare konstnärligt arbete i examenskursen. Projektplanen som studenten utgår ifrån innehåller utgångspunkt och riktning, samt val av konstnärligt tillvägagångssätt så att genomförandet av examensarbetet sker inom givna tidsramar.

Kursen innehåller undervisning i form av föreläsningar, seminarier och individuell handledning. Studenten arbetar med genomförandet av den savslutande examensutställningen både individuellt och i grupp. Studenterna ska tillsammans med stöd av handledning planera och ta fram en utställningskatalog. Som ska vara klar i anslutning till examensutställningen och produceras utifrån givna ekonomiska ramar.

Förutom studentens utställda konstverk samt utställningskatalogen ska studenten formulera en reflekterande text med fokus på sitt konstnärliga arbete. Studenten ska även opponera på en medstudents konstnärliga arbete, samt försvara sitt egna konstnärliga examensarbete.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande

  • ha god förmåga och kunskaper att kunna beskriva, analysera och tolka form, teknik och innehåll samt kritiskt analysera sitt egna och andras konstnärliga arbete
  • skapa, utveckla och uttrycka sina idéer självständigt genom konstnärligt arbete samt inom given tidsram kunna identifiera, formulera och lösa konstnärliga och processrelaterade utmaningar
  • kunna presentera och diskutera sina egna och andras konstnärliga arbeten muntligt, skriftligt eller i ett annat relevant medium för att nå olika målgrupper
  • kunna redogöra för relevanta konstnärliga, sociala och estetiska aspekter inom samtidskonsten både i en nationell och internationell kontext
  • kunna identifiera sitt egna behov av vidare kompetensutveckling för att kunna arbeta som konstnär i ett fortsatt nationellt och internationellt yrkesliv, samt
  • ha god förståelse för konstens roll i samtiden både nationellt och internationellt.

Behörighetskrav

Deltagande i kursen förutsätter att studenten är antagen till kandidatprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan, Umeå universitet samt har erhållit betyget Godkänd i kursen Individuellt konstnärligt arbete, E (kurskod 1FK079).

Undervisningens upplägg

Kursen utgörs av individuellt konstnärligt arbete med hjälp av individuell handledning, i kombination med handledning och seminarier med hela studentgruppen. Under de första seminarierna planeras vidare arbete med fokus på examensarbetet där studenten presenterar sin reviderade projektplan muntligt och/eller skriftligt. En tidsplan för terminens projekt utarbetas. Under kursen tar studenterna fram en detaljerad plan för arbetet med examensutställningen och delar upp de roller och uppgifter som krävs för att kunna slutföra arrangemanget.

Studenten ska dokumentera sitt egna examensarbete i form av fotografier, video, ljudinspelningar eller i en annan form som passar det konstnärliga arbetet. Studenten ska även presentera sitt konstnärliga arbete i ett avslutande seminarium där arbetet tillsammans med hens muntliga försvar utgör grunden för bedömningen. Studenten ska även opponera på en medstudents konstnärliga arbete under slutseminariet.

Under kursen har studenten rätt till minst tre individuella handledningstillfällen och ska erbjudas möjligheten att presentera och diskutera sitt konstnärliga arbete vid minst tre seminarietillfällen. Studenten förväntas också delta aktivt i seminarierna som andra studenter håller när de presenterar sitt konstnärliga arbete.

Student kan få ekonomiskt stöd för sitt examensarbete genom att i början av kursen ansöka om medel via särskild ansökningsmall.

Studenten ska även delta i en valfri fristående workshop och presentera ett konstnärligt verk som tillkommit i anslutning till workshopen.

Särskilt skriftligt material kommer att delas ut under kursen.

Undervisningsspråk är svenska och engelska.


 

Examination

Studenten examineras kontinuerligt under kursens gång genom bedömning i seminarier där konstnärligt arbete presenteras och diskuteras muntligt eller skriftligt både individuellt och i grupp. Slutseminariet tillsammans med examensutställningen och arbetet med utställningskatalogen utgör särskild bedömningsgrund.

Bedömningen av examensarbetet sker i slutet av kursen i samband med den avslutande examensutställningen där studenternas konstnärliga verk presenteras i form av en grupputställning. Bedömning utgår ifrån följande:

• Studentens konstnärliga arbete
• Studentens deltagande och arbete med att slutföra grupputställningen och utställningskatalogen
• Dokumentationen av utställningen och studentens konstnärliga arbete i lämpligt format
• En reflekterande text som tar utgångspunkt i de verk som studenten valt att ställa ut i examensutställningen
• En muntlig presentation av det konstnärliga arbetet inom ramen för grupputställningen där presentationen är öppen för allmänheten
• En muntlig presentation av det utställda konstnärliga arbetet under det avslutande seminariet i samband med grupputställningen
• Studentens muntliga försvar av sitt egna exmanensarbete under det avslutande seminariet, samt
• Opponering av en medstudents examensarbete under det avslutande seminariet

Det konstnärliga arbetet bedöms utifrån det konstnärliga arbetet och studentens förmåga att nå kursmålen för kandidatexamen. De muntliga och skriftliga presentationerna ska innehålla en analys av det konstnärliga arbetets bakgrund och reflektion över val av metoden och det praktiska konstnärliga arbetet samt relevanta nationella och internationella referenser inom och utanför konstnärsområdet. Studentens deltagande och arbetsinsats i produktionen av katalogen och examensutställningen beaktas också i bedömningen.

På kursen ges betyget Godkänd eller Underkänd. För studerande som inte godkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle inom tre månader samt ett uppsamlingsprov inom ett år.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs, eller del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För mer information, se http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/

Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande
 

Övriga föreskrifter

Undervisningsspråk är svenska och engelska.

Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.