"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Konst i dagens samhälle, A, 1,5 hp

Engelskt namn: Art in today's society, A

Denna kursplan gäller: 2017-08-28 till 2020-02-02 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1FK081

Högskolepoäng: 1,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fri konst: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Konsthögskolan

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2017-08-16

Innehåll

Kursen behandlar villkoren och möjligheterna för konst i dagens samhälle. Det undersöker utmaningarna i dagens internationella konstvärld (utställningsindustrin - omfattar museer, biennaler och festivaler, konst i offentliga, fristående konstutrymmen etc. - och den globala konstmarknaden och dess sällsynta ekonomi som utövas av gallerier och samlare. Frågor relaterade till den offentligt stöd (bidrag, provisioner etc.). Fokus ligger på ekonomiska och praktiska förutsättningar som är nödvändiga för en professionell konstnärlig karriär.

 

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten

  • ha grundläggande kunskaper och förståelse för de ekonomiska och praktiska förutsättningarna och möjligheterna i konstvärlden och hur konst fungerar i dagens samhälle,
  • ha förmågan att förklara och diskutera konstvärldens mekanismer, dess aktiviteter och konstnärliga problem i dialog med olika grupper - i nationella och speciellt internationella sammanhang;
  • ha grundläggande kunskaper och förståelse för förhållandet mellan samtida konst, konstnärlig praktik och sociala förhållanden.

Behörighetskrav

Deltagande i kursen förutsätter att studenten är antagen till masterprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan, Umeå universitet.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av seminarier och praktiska övningar samt individuella uppgifter.

Undervisningen sker på engelska.

Viss skriftligt material distribueras under kursen.

Examination

Studenten examineras kontinuerligt under kursens gång genom bedömning i seminarier där litteratur, praktiska exempel, konstnärligt arbete och skriftliga inlämningsuppgifter presenteras och diskuteras muntligt både individuellt och i grupp. Examinerande skriftliga inlämningsuppgifter ingår i kursen.

På kursen ges betygen Godkänd eller Underkänd. För studerande som inte godkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle inom tre månader samt ett uppsamlingsprov inom ett år.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För mer information, se http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/

Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande

Övriga föreskrifter

Undervisningsspråk är engelska.

Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.