"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Konst och antropocen, 7,5 hp

Engelskt namn: Art and the Anthropocene

Denna kursplan gäller: 2023-08-28 och tillsvidare

Kurskod: 1KB021

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Konst- och bildvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2021-09-10

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2023-01-17

Innehåll

Antropocen syftar på en period präglad av mänskliga förehavanden och sätt att leva som fått kritiska följder för klimat, djurliv och ekosystem. Kursen behandlar och diskuterar hur konstfältet förhåller sig till de frågor som begreppet antropocen aktualiserar. Genom analysövningar och litteraturstudier är syftet med kursen att tillhandahålla verktyg att undersöka och kritiskt granska hur klimat och miljö adresseras inom konst och utställningsverksamhet i en globaliserad värld. Tyngdpunkten ligger på perioden från 1900-talets början till idag. 

Följande moduler ingår:

Modul 1. Antropocen som koncept, 3 hp
Anthropocene as concept
Under modulen diskuteras och analyseras begreppet antropocen samt dess historia och definitioner med utgångspunkt i kurslitteraturen. Modulen exemplifierar utvecklingen genom exempel från konstfältet, historiskt och idag. 
 
Modul 2. Framställningar och förhållningssätt till antropocen inom konsten, 4,5 hp
Presentations and approaches to the anthropocene in art
Modulen behandlar fördjupat konstfältets förhållningssätt till antropocen. Särskilt fokus ligger på utställningspraktiker, konstkritik och framställningar av miljö- och globaliseringsfrågor.

Förväntade studieresultat

Modul 1: Antropocen som koncept (3 hp) 
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse 

  • redogöra för begreppet antropocen, historiskt och idag 

Modul 2. Framställningar och förhållningssätt till antropocen inom konsten (4,5 hp)
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse 

  • exemplifiera konstpraktiker som relaterar till antropocen och diskutera dessa i relation till samhälleliga såväl som konstspecifika kontexter

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga 

  • identifiera grundläggande problematiseringar som konstvärlden (konstnärer, utställningspraktiker och konstskribenter) tar fasta på i sin relation till begreppet antropocen

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt 

  • självständigt analysera en definierad konst- och/eller utställningspraktik som relaterar till begreppet antropocen

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av skriftliga uppgifter, litteraturstudier, föreläsningar och seminarier via digitala plattformar. Några av uppgifterna baseras på den egna erfarenheten av konst, varför studerande uppmanas att besöka konstutställningar eller studera tillgänglig samtida offentlig konst. För studenter som studerar i Umeå eller har möjlighet att resa hit kan någon gemensam aktivitet arrangeras i mån av resurs
 

I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat. 


För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta Studentcentrum.

Examination

Examination
Modul 1. Antropocen som koncept (3 hp)
Modulen examineras genom en individuell skriftlig examinationsuppgift. Betygsskalan för individuell examinationsuppgift är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på individuell examinationsuppgift. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Väl godkänd på individuell examinationsuppgift.
 
Modul 2. Framställningar och förhållningssätt till antropocen inom konsten (4,5 hp)Modulen examineras genom en individuell skriftlig examinationsuppgift. Betygsskalan för individuell examinationsuppgift är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på individuell examinationsuppgift. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Väl godkänd på individuell examinationsuppgift. 

För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.

En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på Modul 1 och 2.
 
Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
 
Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
 
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.  
 
Övriga föreskrifter
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Litteratur

  • Giltig från: 2023 vecka 36

    Observera att kurslitteratur kan tillkomma, dock senast två månader före kursstart.

    Modul 1. Antropocen som koncept (3 hp)

    Tyst vår
    Carson Rachel, Adlerberth Roland
    Stockholm : Volante : [2021] : 285 sidor :
    ISBN: 9789179650971
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Läsanvisning: urval ca 50 s.

    Cheetham
    Landscape Into Eco Art
    Penn State University Press : 2018 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: s. 1-27 (27 s)

    Yadvinder Malhi
    The Concept of the Anthropocene
    Annual review of environment and resources, Vol.42 (1), p.77-104 : 2017 :
    E-resurs
    Obligatorisk
    Läsanvisning: s. 1-27 (27 s)

    The Routledge companion to contemporary art, visual culture, and climate change
    Demos D. J., Scott Emily Eliza, Banerjee Subhankar
    New York : Routledge : 2021 : 466 sidor :
    Online access for UMUB
    ISBN: 9780367701161
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: urval, ca. 50 sidor.

    Artiklar enligt lärares anvisningar kan tillkomma.

    Modul 2. Framställningar och förhållningssätt till antropocen inom konsten (4,5 hp)

    Demos, T.J
    Art in the Anthropocene: T. J. Demos in Conversation with Charlotte Cotton
    Aperture no. 234 : 2019 :
    https://search.ub.umu.se/permalink/46UMEA_INST/1l5esu/cdi_proquest_reports_2239577913
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 44-51 (13 s)

    Hudson Hill, Shiralee
    A Terrible Beauty: Art and Learning in the Anthropocene
    Journal of museum education, 2020, Vol.45 : 2020 :
    Aviable online
    Obligatorisk
    Läsanvisning: s.74-90 (16 s)

    Linton Magnus
    Klimat och moral : nio tankar om hettan
    Första utgåvan : [Stockholm] : Natur & kultur : 2021 : 285 sidor :
    ISBN: 9789127167506
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: s. 229-244 (15 s) Anna-Maria Hällgren,

    Ouellet, Maryse
    Within Aesthetic Distance: Artistic Critique from Activism to Eco-realism
    Konsthistorisk tidskrift : 2020 :
    Konsthistorisk tidskrift, 2020, Vol.89 (2), p.126-149 (23s)
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Läsanvisning: p.126-149 (23s)

    Karlholm, Dan
    Postcritical or Acritical? Twelve Steps for Art History Writing in the Anthropocene
    Konsthistorisk tidskrift : 2020 :
    Konsthistorisk tidskrift, 2020, Vol.89 (2),
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Läsanvisning: p.150-164 (14s)

    A New Keyword in the Museum: Exhibiting the Anthropocene
    Isager, Lotte, Vestergaard, Line, Knudsen, Theilade Ida
    Museum & Society, March 2021. 19(1) 88-107, (19s) : 2021 :
    A New Keyword in the Museum
    Obligatorisk

    Þórsson, Bergsveinn
    Walking through the Anthropocene. Encountering materialisations of the geological epoch in an exhibition space
    Nordisk Museologi, 2020, Vol.28 (1) : 2020 :
    Walking through the Anthropocene. Encountering materialisations of the geological epoch in an exhibition space
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Läsanvisning: p.103-119 (16s)

    Art in the Anthropocene: Encounters Among Aesthetics, Politics, Environments and Epistemologies
    Open Humanities Press : 2015 :
    Online access for UMUB
    Obligatorisk
    Läsanvisning: urval, ca 35 sidor.

    Artiklar enligt lärares anvisningar kan tillkomma.

  • Giltig från: 2023 vecka 35

    Observera att kurslitteratur kan tillkomma, dock senast två månader före kursstart.

    Modul 1. Antropocen som koncept (3 hp)

    Tyst vår
    Carson Rachel, Adlerberth Roland
    Stockholm : Volante : [2021] : 285 sidor :
    ISBN: 9789179650971
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Läsanvisning: urval ca 50 s.

    Cheetham
    Landscape Into Eco Art
    Penn State University Press : 2018 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Läsanvisning: Kapitel 1 (s. 1-48) samt eget val av ett ytterligare kapitel (ca 30s)

    Ellis Erle C.
    Anthropocene : a very short introduction
    First edition, impression: 1. : Oxford : Oxford University Press : 2018 : xxii, 181 sidor :
    ISBN: 9780198792987
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hällgren Anna-Maria
    Det kännbara landskapet : Om marken som gemenskap
    Uppsala : Föreningen Bebyggelsehistorisk tidskrift : 2020 :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-447277
    Obligatorisk

    Larsson Heidenblad David
    Den gröna vändningen : en ny kunskapshistoria om miljöfrågornas genombrott under efterkrigstiden
    Lund : Nordic Academic Press : [2021] : 270 sidor :
    Fulltext online (Fritt tillgänglig via Kriterium)
    ISBN: 9789188909718
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Läsanvisning: urval ca 80 s.

    Yadvinder Malhi
    The Concept of the Anthropocene
    Annual review of environment and resources, Vol.42 (1), p.77-104 : 2017 :
    E-resurs
    Obligatorisk

    Modul 2. Framställningar och förhållningssätt till antropocen inom konsten (4,5 hp)

    Ouellet, Maryse
    Within Aesthetic Distance: Artistic Critique from Activism to Eco-realism
    Konsthistorisk tidskrift : 2020 :
    Konsthistorisk tidskrift, 2020, Vol.89 (2), p.126-149 (23s)
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Läsanvisning: p.126-149 (23s)

    Hudson Hill, Shiralee
    A Terrible Beauty: Art and Learning in the Anthropocene
    Journal of museum education, : 2020 :
    A Terrible Beauty:
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Läsanvisning: p.74-90 (16s)

    Ingold Tim
    Perception of the environment : essays on livelihood, dwelling and skill
    London : Routledge : 2011 : xix, 465 pages :
    ISBN: 0415617472
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Läsanvisning: "Culture, nature, environment. Steps to an ecoplogy of life", s. 13-26 (13s)

    Karlholm, Dan
    Postcritical or Acritical? Twelve Steps for Art History Writing in the Anthropocene
    Konsthistorisk tidskrift : 2020 :
    Konsthistorisk tidskrift, 2020, Vol.89 (2),
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Läsanvisning: p.150-164 (14s)

    A New Keyword in the Museum: Exhibiting the Anthropocene
    Isager, Lotte, Vestergaard, Line, Knudsen, Theilade Ida
    Museum & Society, March 2021. 19(1) 88-107, (19s) : 2021 :
    A New Keyword in the Museum
    Obligatorisk

    Þórsson, Bergsveinn
    Walking through the Anthropocene. Encountering materialisations of the geological epoch in an exhibition space
    Nordisk Museologi, 2020, Vol.28 (1) : 2020 :
    Walking through the Anthropocene. Encountering materialisations of the geological epoch in an exhibition space
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Läsanvisning: p.103-119 (16s)

    Artiklar enligt lärares anvisningar kan tillkomma.