"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Tillämpad strategisk kommunikation, 30 hp

Engelskt namn: Applied Communication Management

Denna kursplan gäller: 2014-01-20 till 2015-01-18 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1KO000

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medie- och kommunikationsvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2008-07-02

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2013-10-28

Innehåll

Ett övergripande mål med kursen är att integrera teoretiska och praktiska kunskaper på informations- och kommunikationsområdet. Under kursen får studenten fördjupa sina kunskaper i vetenskaplig materialinsamling, bearbetning och analys samt vetenskapligt skrivande, genom ett uppsats-/rapportarbete. Vidare får studenten pröva och utveckla sina kunskaper om och färdigheter i strategisk kommunikation, på en praktikplats under handledning. Det föregående uppsatsarbetet kan med fördel genomföras i anslutning till och på uppdrag av praktikplatsen.

Moment 1: Examensarbete/Uppsats (15 hp)
Graduate Thesis
Examensarbetet utgörs av en självständig vetenskaplig kandidatuppsats, eller rapport motsvarande C-nivå. Ett konkret forskningsprojekt kring ett bestämt tema genomförs under handledning. Uppsatsen ventileras vid ett uppsatsseminarium, då den studerande dels försvarar sitt eget examensarbete, dels opponerar på ett annat arbete.

Moment 2: Praktik inom medier och kommunikation (15 hp)
Practical training
Momentet skall ge den studerande praktisk erfarenhet av någon form av medie- och kommunikationsverksamhet. Praktiken kan göras inom myndigheter, organisationer eller företag med arbetsuppgifter som är relaterade till strategisk kommunikation, marknadsföring eller PR. Utöver själva praktiken ingår även skriftliga uppgifter och ett seminarium i momentet.

Förväntade studieresultat

Efter avslutat moment 1 (Examensarbete/Uppsats) ska studenten:

  • uppvisa fördjupat sin förmåga att tillämpa sina teoretiska och metodiska färdigheter inom forskningsfältet
  • uppvisa färdighet att i en konkret forskningsuppgift samla in, bearbeta och analysera material samt diskutera uppkomna resultat i förhållande till valt teoretiskt perspektiv och metod, och
  • uppvisa kompetens att genomföra en opposition på en annan uppsats på ett adekvat och konstruktivt sätt.

Efter avslutat moment 2 (Praktik inom medier och kommunikation) ska studenten:

  • uppvisa förmåga att presentera sig själv, sina kunskaper och kompetenser,
  • kunna tillämpa sina samlade kunskaper i praktiskt arbete inom en organisation, ett företag eller en myndighet, med inriktning mot information, PR och/eller annan strategisk kommunikation, samt
  • uppvisa förmåga att göra en kritisk analys av en organisations arbete med information och kommunikation och ha redovisat detta arbete i en blogg och en rapport.

Behörighetskrav

Univ: Godkända resultat från termin 1 till och med 5 på Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot strategisk kommunikation (HGMES). Högst 9,0 hp får saknas från närmast föregående termin.

Undervisningens upplägg

Undervisning består av skriftlig och muntlig handledning.

Undervisningen på uppsatsmomentet ges i form av en kursintroduktion, ett PM-seminarium, ett mittseminarium samt ett avslutande seminarium för examination av uppsatser. Närvaro vid seminarierna är obligatorisk. Under mellanperioder sker handledning individuellt eller i grupp. Val av forskningsfråga och relevanta vetenskapliga metoder och teorier görs av studenten i samråd med handledare.

Praktikmomentet omfattar obligatoriska studier på heltid, där studenten följer gällande arbetstider på praktikplatsen. Studenten får handledning på plats och såväl student som praktikhandledare har, baserat på behov, kontakt med programföreståndare eller annan lärare vid institutionen. Praktiken förbereds genom en praktikplaneringsuppgift som innebär att studenten utformar ett personligt sökbrev och ett CV samt kartlägger och kontaktar möjliga praktikplatser – vid behov med stöd av institutionen. Under praktikperioden arbetar studenten i första hand med uppgifter som anvisas av praktikplatsen, men också med en praktikblogg och en praktikrapport där den studerande övar sin förmåga att observera och analysera en arbetsplats/organisations arbete med information och kommunikation. Praktiken följs upp med ett praktikseminarium.

I de fall närvaro vid föreläsningar och seminarier är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat.

För den som är registrerad på kurs och har ett funktionshinder finns resurser för särskilt stöd. Kontakta Studentcentrum för mer information.

Examination

För godkänt på moment 1 krävs seminariebehandlad och godkänd uppsats/rapport, deltagande i ett uppsatsseminarium samt opposition på ett annat examensarbete. Hemskrivningsperiodens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. Fortlöpande examinerande uppgifter ges betygsomdömena Godkänd eller Underkänd, alternativt Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare provtillfälle under terminen, samt ett uppsamlingsprov inom ett år.
Rättande lärare kan, som alternativ till omprov, erbjuda en restuppgift. Restuppgiften ges i form av att den eller de underkända uppgifterna kompletteras och bedöms på nytt. I dessa fall kan betyg på tentamen bli högst Godkänd. Den student som godkänts i prov får ej undergå omprövning för högre betyg.

För att bli godkänd på moment 2 krävs bekräftelse från praktikplatsen, närvaro på praktikplatsen under motsvarande heltid, godkänd praktikplaneringsuppgift, praktikblogg och praktikrapport, deltagande i praktikseminarium samt ett praktikintyg från handledaren på praktikplatsen. Om frånvaro från praktiken överstiger en arbetsvecka, exempelvis på grund av sjukdom, görs en individuell bedömning när det gäller behovet av kompletteringar.

Datum för praktikseminarium gäller som tentamensdatum. För studerande som inte godkänns vid ordinarie provtillfälle erbjuds vid behov ett nytt prövningstillfälle inom ett år.

Om särskilda skäl föreligger kan en student ha möjlighet att examineras på annan ort. En student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle ansöka hos studierektor vid berörd institution om detta. Se regelsamlingen för Umeå universitet.

På moment  1 ges betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. På moment 2 ges endast betygen Underkänd eller Godkänd.

På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Betyg sätts av Humanistiska fakultetsnämnden utsedd examinator. Betyget prövas individuellt och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För Väl godkänd på hel kurs fordras Väl godkänd på sammanlagt 15 hp.

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Övriga föreskrifter

Eget yrkesarbete tillgodoräknas inte som praktik, även om det gäller arbete inom informations- och kommunikationsverksamhet.

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med 1KO029 Praktik 15 hp, 1KO13 Medie- och kommunikationsvetenskap C 30 hp  eller en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga Studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Litteratur

Giltig från: 2014 vecka 4

För alla kursmomenten gäller att kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast en månad före kursmomentets start.

Moment 1: Examensarbete: uppsats

Litteratur väljs i samråd med handledare.

Referenslitteratur

Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04826-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Uppsatshandbok : [hur du lyckas med din uppsats]
Ekengren Ann-Marie, Hinnfors Jonas
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 138 s. :
ISBN: 978-91-44-07490-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Forskningsmetodikens grunder : att planera, genomföra och rapportera en undersökning
Patel Runa, Davidson Bo
4., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 149 s. :
ISBN: 978-91-44-06868-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Från nyfikenhet till systematisk kunskap : kvalitativ forskning i praktiken
Tjora Aksel, Torhell Sven-Erik
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 196 s. :
ISBN: 978-91-44-07768-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Widerberg Karin
Kvalitativ forskning i praktiken
Lund : Studentlitteratur : 2002 : 232 s. :
ISBN: 91-44-01828-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Widerberg Karin
Vetenskapligt skrivande : kreativa genvägar
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 103 s. :
ISBN: 91-44-03040-1 : 247:00
Se Umeå UB:s söktjänst