"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Litteratur i praktiken I, 30 hp

Engelskt namn: Literature in practice I

Denna kursplan gäller: 2017-08-28 till 2018-09-02 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1LV063

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Litteraturvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2017-06-22

Innehåll

Under kursen tillämpas litteraturhistoriska och teoretiska kunskaper i praktiska sammanhang. Kursen innehåller en omvärldsanalys där de litteraturvetenskapliga perspektiven och frågeställningarna sätts i relation till relevanta samhällskontexter, institutioner och yrkesområden. Förutsättningarna för litteraturkritik, essäistik, kulturdebatt, läsning och berättande i det nya medielandskapet undersöks. Kunskap om kritikens och essäistikens historia, och den moderna litteraturkritikens genrer och publiceringsformer kombineras med praktiska övningar där studenten undersöker och skriver kritik och essäistik. Det redaktionella arbetets förutsättningar studeras och kunskap om redigering, textrespons- och bearbetning praktiseras fortlöpande.

Undervisningen bedrivs genom föreläsningar, seminarier och gruppövningar.  Kursens fjärde moment består av ett litterärt projekt som bearbetar kursens teoretiska och historiska perspektiv. Kursen utgör termin 3 på Programmet för litteraturvetenskap och kreativt skrivande.

Moment 1. Litteraturkritik, 7.5 hp
Literary Critique and Criticism
Momentet behandlar litteraturkritik ur ett teoretiskt, historiskt och praktiskt perspektiv. Genom nerslag i kritikens historia undersöks hur kritikerrollen och det litterära offentliga samtalet förändrats från salongskultur till litteraturkritik på nätet. Kritiska genrer som recensionen, essän och debattartikeln undersöks. Under kursen får studenten skriva recensioner och öva sig i att diskutera och bedöma litteratur ur olika perspektiv – estetiska, etiska, historiska och sociala. Frågor om språk, stil och argumentation behandlas genom analys av egna och andras texter.

Moment 2. Redaktionellt arbete och essäistik, 7.5 hp
Editorial work and the essay in theory and practice
Momentet innehåller två delar. Den första behandlar det redaktionella arbetet inom litteraturområdet och vad det innebär inom exempelvis dagspress, tidskrifter och bokutgivning idag. Frågor om hur man ger och tar kritik, hur man redigerar och bearbetar manus och hur man diskuterar kvalitét på ett kvalificerat sätt undersöks. Den andra delen behandlar essän som litterär och litteraturvetenskaplig genre. Essän undersöks både som estetiskt objekt och som kunskapsform. Momentets två delar flätas samman genom praktiskt arbete med essäistik. Egna och andras essäer genomgår en redaktionell behandling där teoretiska kunskaper om essägenren, om kritik och textrespons omsätts i praktiken.

Moment 3. Läsande och berättande i digitala och nya medier, 7.5 hp
Reading and narrating in digital and new media
De senaste decennierna har de sätt på vilka en text kan produceras och läsas förändrats i de digitala och nya medierna. Syftet med kursen är att med hjälp av relevanta teorier introducera och undersöka de möjligheter och begränsningar som finns med digitala publiceringsformer, berättande och läsande. Kursen innehåller fördjupade studier i olika former av s.k. online communities och digitala berättelser, såväl som i de teknologiska och kulturella utmaningar de digitala och nya medierna medför. Momentet ges på engelska.

Moment 4. Individuellt litterärt projekt, 7.5 hp
Individual literary project
Under momentet arbetar den studerande med ett självständigt valt stil- och/eller genreinriktat projekt baserat på de teoretiska och historiska kunskaper som förvärvats under programmets 2 första terminer. Projektet tillgodogör sig och bearbetar även de fördjupningar som kursens övriga moment tillför. Projektarbetet redovisas både genom en gruppredovisning samt som ett individuellt litterärt experiment med en kommentar där de teoretiska övervägandena reflekteras. Arbetet genomförs enskilt och i en mindre grupp.

Förväntade studieresultat

Efter avklarade moment 1 – 2 ska den studerande ha

  • grundläggande kunskap om litteraturkritikens och essäistikens historiska och samtida förutsättningar
  • förståelse för den redaktionella processen
  • förmåga att utföra redaktionellt arbete i grupp och individuellt inom givna tidsramar
  • förmåga att bedriva litteraturkritik i form av recension och kulturdebatt
  • förmåga att analysera egna och andras texter med fokus på språk, stil och argumentation
  • grundläggande förmåga att skriva essäistik
  • förmåga att kritiskt granska och värdera kulturella uttryck utifrån estetiska, ekonomiska, historiska och sociala perspektiv
  • förmåga att göra estetiska och etiska bedömningar av kulturella uttryck
  • visat förmåga att ge och ta emot respons på vetenskapliga och litterära texter.

Efter avklarat moment 3 ska den studerande ha

  • kunskap om nya mediers betydelse för läsning, berättande och litteraturdebatter
  • kunskap om medie- och genretypiska texter
  • visat förmåga att analysera berättelser i olika mediala former
  • visat förmåga att reflektera över och bedöma olika publikationsformers och mediers möjligheter och begränsningar
  • visat förmåga att förhålla sig till ett större litterärt sammanhang.

Efter avklarat moment 4 ska den studerande ha

  • fördjupat sin kunskap om stil- och genretypiska texter
  • fördjupat sin förmåga att självständigt skapa stil- eller genretypiska litterära texter
  • fördjupat sin förmåga att kritiskt reflektera över olika stil- och genreval och deras konsekvenser för texters uttryck och budskap/innehåll
  • fördjupat sin förmåga att förhålla sig kritiskt till egna och andras texter.

Behörighetskrav

Godkänd på termin 1 och 2 på HGLKS Programmet för litteraturvetenskap och kreativt skrivande, eller motsvarande. Högst 7,5 hp får saknas på termin 2. B-uppsatsen ska vara godkänd.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier samt grupparbeten. Moment 3 ges på engelska och läses tillsammans med utbytesstudenter. Moment 4 genomförs integrerat med övriga moment under terminen. Kursen innehåller obligatoriska utbildningsmoment.

För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser och särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.

Examination

Löpande examination sker vid seminarier, muntliga och skriftliga gruppredovisningar samt genom individuella skrivuppgifter i form av sals- eller hemtentamen.

Examination sker enligt graderna Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd på momenten 1–3. På moment 4 ges betygen Godkänd eller Underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie tillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle inom två månader, samt ett uppsamlingsprov inom ett år.

En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.

För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på moment om minst 15 hp.

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera minst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För mer information, se http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/

Övriga föreskrifter

Bedömningen skall enligt högskoleförordningen vara individuell eller utformas på ett sådant sätt att individuell prövning kan ske för kursen i sin helhet.
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn för Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

 

Litteratur

Giltig från: 2017 vecka 34

Moment 1. Litteraturkritik, 7.5 hp

Facklitteratur

Läraren gör ett urval som meddelas inför kursstart.

Anderberg Thomas
Alla är vi kritiker
Stockholm : Atlas : 2009 : 423 s. :
ISBN: 9789173893602 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval

Arping Åsa
"Hvad gör väl namnet?" : anonymitet och varumärkesbyggande i svensk litteraturkritik 1820-1850
Göteborg : Makadam : 2013 : 349 s. :
ISBN: 9789170611186
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval.

Bourdieu Pierre
Konstens regler : det litterära fältets uppkomst och struktur
Stehag : B. Östlings bokförl. Symposion : 2000 : 523 s. :
ISBN: 91-7139-116-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval

Kulturjournalistikens gränser
Chukri Rakel, Hemer Oscar, Forsare Malena
Umeå : h:ström : 2010 : 107 s. :
ISBN: 978-91-7327-135-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval

Forser Tomas
Kritik av kritiken : 1900-talets svenska litteraturkritik
Gråbo : Anthropos : 2002 : 269 s. :
ISBN: 91-85722-23-5 : 257:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval

The madwoman in the attic : the woman writer and the nineteenth-century literary imagination
Gilbert Sandra M., Gubar Susan
2. ed. : New Haven : Yale University Press : 2000 : xlvi, 719 s. :
ISBN: 0-300-08458-7 (alk. paper) ;
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval.

Borgerlig offentlighet : kategorierna "privat" och "offentligt" i det moderna samhället
Habermas Jürgen, Retzlaff Joachim
4., översedda uppl. : Lund : Arkiv : 2003 : [8], xxxii, 272 s. :
ISBN: 91-7924-163-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval

Litteraturens offentligheter
Forslid Torbjörn, Ohlsson Anders
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 254 s. :
ISBN: 9789144052472
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval

Kulturjournalistikens grunder
Loman Rikard, Sjöberg Birthe, Vulovic Jimmy
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 116, [4] s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-44-01958-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

McDonald Rónán
The death of the critic
London : Continuum : 2007 : xi, 160 p. :
ISBN: 978-0-8264-9279-1 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval

Nilsson Magnus
Den föreställda mångkulturen : klass och etnicitet i svensk samtidsprosa
Hedemora : Gidlund : 2010 : 228 s. :
ISBN: 978-91-7844-793-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval

Nordenson Magdalena
Opinionsjournalistik : att skriva ledare, kolumner och recensioner
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 269 s. :
ISBN: 978-91-44-00904-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval

William-Olsson Magnus
Performativ kritik : konstens kunskap, kunskapens konst
Tollarp : Ariel i samarbete med det Fria seminariet i litterär kritik : 2013 : 126 s. :
ISBN: 978-91-979938-5-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Samuelsson Lina
Kritikens ordning : svenska bokrecensioner 1906, 1956, 2006
Karlstad : Bild, text & form : 2013 : 272 s. :
Fritt tillgänglig via Karlstads universitets webbplats
ISBN: 9789198044713
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Finns på nätet.

Sarrimo Cristine
The press crisis and its impact on Swedish arts journalism: Autonomy loss, a shifting paradigm and a 'journalistification' of the profession
Ingår i:
Journalism
London : Sage : 2000- :
Obligatorisk
Läsanvisning: Finns på nätet.

Skrivande om skrivande
Borgström Benedikte, Helin Jenny, Norbäck Maria, Raviola Elena
Lund : Studentlitteratur AB : 2015 : 307 s. :
ISBN: 9789144106151
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval

Woolf Virginia
How it Strikes a Contemporary
Ingår i:
The common reader
London : 1925- :
Obligatorisk
Läsanvisning: Finns på nätet.

Östholm Hanna
Litteraturens uppodling : läsesällskap och litteraturkritik som politisk strategi vid sekelskiftet 1800
Hedemora : Gidlund : 2000 : 343 s. :
ISBN: 91-7844-323-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval

Ytterligare litteratur kan tillkomma. Kompendium med recensioner tillhandahålles av institutionen.

Moment 2. Redaktionellt arbete och essäistik, 7.5 hp

Facklitteratur

Läraren gör ett urval som meddelas inför kursstart.

Eldelin Emma
Essäisten som generalist. Författarrollen och offentlig auktoritet hos tre samtida essäister.
Ingår i:
Tidskrift för litteraturvetenskap
Göteborg : Litteraturvetenskapliga institutionen : 2007- :
Obligatorisk
Läsanvisning: Finns på nätet.

Melberg Arne
Essä
Göteborg : Daidalos : 2013 : 499 s. :
ISBN: 9789171734150
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Haake Ragnar
Essän
Ingår i:
Frihetskonst
Stockholm : Bokförlaget Atlas : 2013 : 340, [18] s. : sid. 99-153 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Finns på nätet.

Johansson Anders
Critica obscura : litteraturkritiska essäer
Umeå : H:ström Text & Kultur : 2012 : 119 s. :
ISBN: 9789173271721
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval

Kulturtidskrifterna och framtiden
Karlsson David, Löfgren Mikael
Göteborg : Nätverkstan : cop. 2015 : 132 s. :
ISBN: 9789186717070
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kronmarker Marie
Feedback i praktiken. Handbok för journalister och redaktioner
Morfem : 2016 : 132 s. :
ISBN: 9789188419026
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Myndigheternas skrivregler
8. [omarb.] uppl. : Stockholm : Språkrådet : 2014 : 156 s. :
Pdf-fil
ISBN: 9789138326251
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Finns på nätet.

Svenska skrivregler
3., [utök.] utg. : Stockholm : Liber : 2008 : 263, [1] s. :
ISBN: 978-91-47-08460-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Massmedier : nya villkor för press, radio och tv i det digitala medielandskapet
Weibull Lennart, Wadbring Ingela
11., helt omarb. uppl. : Stockholm : Ekerlid : 2014 : 384 s. :
ISBN: 9789187391446
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval

Essäer

Essäkompendium tillhandahålles av institutionen.

Moment 3. Reading and narrating in digital and new media, 7.5 hp

Facklitteratur

Läraren gör ett urval som meddelas inför kursstart.

Aarseth Espen
Cybertext : perspectives on ergodic literature.
Baltimore, Md. : Johns Hopkins University Press : 1997 : 203 s. :
ISBN: 0-8018-5579-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: Kap 1, s 1-23.

Benjamin Walter
The Storyteller
Ingår i:
The novel
Oxford : Blackwell : 2006 [eg. 2005] : xiv, 821 s. : sid. Kap 18, 361-378 :
Obligatorisk

Hayles N. Katherine
How we think : digital media and contemporary technogenesis
Chicago, Ill. : University of Chicago Press : 2012 : 280 s. :
ISBN: 978-0-226-32140-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 3, s 55-83.

Jenkins Henry
Convergence culture : where old and new media collide
New York : New York University Press : 2006 : xi, 308 p. :
ISBN: 978-0-8147-4281-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Introduction och kap 5, s 1-24, 169-205.

Lindgren Leavenwort Maria
Transmedial Narration and Fan Fiction. The Storyworld of the Vampire Diaries
Ingår i:
Storyworlds across media
Lincoln, Neb. : University of Nebraska Press : 2014 : 400 p. : sid. 315-331 :
Obligatorisk

Literary Studies in the Digital Age. An Evolving Anthology.
Modern Language Association :
https://dlsanthology.mla.hcommons.org/
Obligatorisk
Läsanvisning: Finns på nätet.

Lost in an iPad. : Narrative Engagement on Paper and Tablet.
Mangen Anne, Kuiken Don
Ingår i:
Scientific Study of Literature
John Benjamins Publishing Company : 4 : sid. 150-177 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Finns på nätet.

Why Don't We Read Hypertext Novels?
Mangen Anne, van der Weel Adrian
Ingår i:
Convergence
London, UK : John Libbey & Co. : c1995- : sid. 1-16 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Finns på nätet.

Miall David
Confounding the Literarys. Temporal Problems in Hypertext
Ingår i:
From codex to hypertext
Amherst : University of Massachusetts Press : 2012 : vii, 262 pages : sid. Kap 10, 203-216 :
Obligatorisk

Murray Janet H.
Hamlet on the holodeck : the future of narrative in cyberspace.
New York : Free Press : 1997 : xii, 324 s. :
ISBN: 0-684-82723-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 4, s 97-125

Ong Walter J.
Orality and literacy : the technologizing of the word
London : Routledge : 2002 : 204 s. :
ISBN: 0-415-28129-6(pbk)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 4, s 77-113. Finns på nätet.

Ryan Marie-Laure
Meaning as Spectacle. Verbal Art in the Digital Age
Ingår i:
Why study literature?
Århus : Aarhus University Press : 2011 : 256 p. : sid. 25-54 :
Obligatorisk

Ryan Marie-Laure
Story/Worlds/Media. Tuning the Instrument of a Media-Conscious Narratology
Ingår i:
Storyworlds across media
Lincoln, Neb. : University of Nebraska Press : 2014 : 400 p. : sid. 25-49 :
Obligatorisk

A Companion to Digital Literary Studies
Siemens Ray, Schreibman Susan
John Wiley & Sons : 2013 : 640 s. :
ISBN: 9781118492277
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: I urval.

Ytterligare material kan tillkomma enligt lärarens anvisningar.

Moment 4. Individuellt litterärt projekt, 7.5 hp

Läraren gör ett urval som meddelas inför kursstart.

Att granska och diskutera : epikanalyser
Jonsson Bibi, Sjöberg Birthe
Lund : Studentlitteratur : 2005 : 160 s. :
ISBN: 91-44-04402-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar

Elleström Lars
Lyrikanalys : en introduktion
Lund : Studentlitteratur : 1999 : 179 s. :
ISBN: 91-44-00805-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: 1999 el senare. Valda delar.

Epikanalys : en introduktion
Holmberg Claes-Göran, Ohlsson Anders
Lund : Studentlitteratur : 1999 : 148 s. :
ISBN: 91-44-00804-X ; 219:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: 1999 el senare. Valda delar.

Litteraturens historia i Sverige
Olsson Bernt, Algulin Ingemar
5., [rev. och utök.] uppl. : Stockholm : Norstedt : 2009 : 640 s. :
http://bilder.panorstedt.se/bilder/omslag/224/13022680_O_2.jpg
ISBN: 978-91-1-302268-0 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.

Litteraturens historia i världen
Olsson Bernt, Algulin Ingemar, Sahlin Johan
6., omarb. och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 823 s. :
ISBN: 9789144108650
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.

Ytterligare litteratur väljs i samråd med läraren.