"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Internationell ekonomisk historia (nivå 4), 15 hp

Engelskt namn: International Economic History (level 4)

Denna kursplan gäller: 2014-08-25 till 2018-01-14 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2EH038

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Ekonomisk historia: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Enheten för ekonomisk historia

Beslutad av: Prefekten, 2014-02-10

Reviderad av: Prefekten, 2014-06-03

Innehåll

Kursens mål är att utifrån olika förklaringsmodeller kritiskt granska den internationella ekonomins expansion, mot bakgrund av förändringar i arbetsmarknad, teknik och statens roll. Kursen ger studenten insikt om värdet av och träning i att använda olika teoretiska ansatser och metoder i komparativa analyser av ekonomins utveckling. Av särskilt intresse är att kunna urskilja nationella och regionala variationer i olika delar i det kapitalistiska systemet från och med industrialiseringen, såsom aktörer, institutionella förhållanden och den tekniska utvecklingens och marknadernas samt distributionens betydelse, samt analysera hur dessa delar tillsammans gett olika förutsättningar för långsiktig ekonomisk utveckling. Studenterna väljer i slutet av kursen att fördjupa sig i och självständigt analysera ett lands eller en regions utveckling.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs har de studerande uppnått:

Fördjupad kunskap och förståelse
1. internationella ekonomiska och sociala mönster och utvecklingsprocesser.
2. relevanta teorier och begrepp användbara i långsiktig ekonomisk-historisk och institutionell analys.

Fördjupad färdighet och förmåga
3. självständigt välja och använda relevanta metoder för att analysera ekonomisk och social utveckling i egna avgränsade undersökningar.

Fördjupad värderingsförmåga och förhållningssätt
4. skriftligt uttrycka samt kritiskt värdera de teoretiska perspektiv, tolkningar och förklaringar som kursen behandlar.
 

Behörighetskrav

Univ: Studenten skall klarat av 90 hp inom nationalekonomi, kulturgeografi, sociologi, ekonomisk historia, statistik, företagsekonomi, rättsvetenskap, informatik, statsvetenskap eller motsvarande, varav fullgjort examensarbete omfattande 15 hp. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på 
svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen är nätbaserad. Inga fysiska träffar ingår. Kursspråket är engelska.

Examination

Examinationer kan genomföras på svenska, engelska eller arabiska, i enlighet med studentens önskemål. Individuella betyg ges enligt den tregradiga betygsskalan för varje moment. Examination sker genom individuellt författade rapporter. För studerande som inte godkänts vid ordinarie provfället anordnas ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning till detta. Vid betygsättning tillämpas den tregradiga skalan: väl godkänd, godkänd, eller underkänd. Normalt ges inte betyget väl godkänt till sent inlämnade uppgifter. Omtentamen och övrig examination baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under två år efter vederbörande students första registrering på kursen. Efter två underkända omprovstillfällen för viss kurs eller del av kurs har studenten rätt att efter skriftlig begäran hos prefekten få byta examinator.

Tillgodoräknande
Kursen kan ingå i en magisterexamen i ekonomisk historia. För utländska studerande eller för studerande som så önskar ges betyg i enighet med ECTS genom ett särskilt intyg. Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.