"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Industriell ekonomi A, 7,5 hp

Engelskt namn: Industrial Economics A

Denna kursplan gäller: 2011-01-17 till 2013-01-13 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2FE017

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Handelshögskolans styrelse, 2007-06-14

Reviderad av: lewi0001, 2010-10-12

Innehåll

Kursens huvudsakliga mål är att förbereda de studerande för ett arbete som civilingenjör i ett industriföretag, vars verksamhet är mångfacetterade och inriktade på produktutveckling, produktion och marknadsföring. Inom ramen för dessa processer används olika metoder och verktyg för framgångsrik planering och styrning. Förutom företagets interna verksamhet behandlas även företagens roll i samhället. Kursen inleds med en diskussion kring alternativa sätt för organisering av företagets verksamhet och då relaterat till olika typer av industriell verksamhet och produktionssystem. Utifrån en omvärldsanalys ventileras företagens affärsidé, mål och strategier samt företagets ledning och ledarskapets utmaningar. Kursen behandlar vidare kostnadsbestämning och olika kalkyleringsmodeller såsom produkt- och investeringskalkyler. Företags redovisning och finansiering är en naturlig fortsättning på kursen för att den studerande ska utveckla en förståelse för nyckeltalen likviditet, soliditet och räntabilitet.. Även den ekonomiska handlingsplanen i form av olika budgetar diskuteras. Marknadsföringsbegreppet introduceras för att bl a skapa förståelse för att samtliga funktioner och personer är delakttiga i denna process. Projekt och projektledning är idag vanliga inslag i de flesta organisationer och projektledarskap är oftast den första form av chefsbefattning som en civilingenjör möter i sin professionella karriär och denna form av uppdrag studeras och implementeras i form av ett avslutande grupparbete som dokumenteras i ett PM på 20-25 sidor.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna: - granska ett företags affärsidé, mål och strategier - beskriva och diskutera olika organisationsformer, olika intressenters bidrag/belöningar samt behov av olika ledarroller i olika stora företag - redogöra för hur en omvärldsanalys kan utformas - använda enklare kalkylmetoder inom investerings- och produktkalkylering - känna till samt ha översiktliga kunskaper om redovisningsmetoder och redovisningsrapporter - känna till viktiga begrepp inom marknadsföring

Behörighetskrav

Ma C (Områdesbehörighet 4 med ett eller flera undantag).

Undervisningens upplägg

Utbildningen ges med reducerad studietakt, motsvarande 7,5 hp under 10 veckor. Undervisningen förläggs till onsdagseftermiddagar. Undervisningen består av föreläsningar, gruppövningar och seminarier med koppling till litteraturen. En del av undervisningen sker i form av övningar där deltagarna arbetar i grupp med utdelade uppgifter. Ett aktivt deltagande i grupparbete är en väsentlig del av kunskapinhämtande och färdighetsträning. Deltagande i examinationsgrundande undervisningsmoment är obligatoriskt.

Examination

Kunskapsredovisningen sker genom skriftlig tentamen, seminarier, projektarbete i grupp samt muntlig och skriftlig projektredovisning. Skriftlig tentamen, seminarier samt projektarbetet ingår i betygs¬sättningen. Betygsättningen vad gäller projektarbetet sker individuellt utifrån muntlig presentation, opponering och rapport. Samtliga deltagare svarar för innehållet i rapporten. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs aktivt deltagande, avslutat projektarbete och närvaro på obligatoriska examinationsgrundande moment. För den som underkänts vid kursens avslutande provtillfälle anordnas normalt ett nytt tillfälle inom ca 1 månad. Om kursen ges som avslutande kurs under vårtermin sker nytt provtillfälle veckan före höstterminsstart. Därpå följande tentamensmöjlighet ges i regel i samband med att kursen ges nästföljande läsår. Därutöver förekommer extra tentamensmöjlighet (sk uppsamlingstentamen) varje läsår veckan före höstterminsstart. Skrivningsanmälan för uppsamlingstentamen görs via Handelshögskolans hemsida. Efter två underkända prov på ett moment har student rätt till byte av betygssättande lärare. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle. Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå ett högre betyg. Om något moment innehåller obligatoriska uppgifter som kan ge den studerande "extra-poäng" att lägga till resultatet på den skriftliga tentamen, kan dessa poäng endast tillgodogöras under huvudtentamen och omtentamen i anslutning till det aktuella kurstillfället. Kompletteringar av obligatoriska uppgifter skall ske senast två veckor efter moments slutdatum. Obligatoriska delar/ PM-uppgiften/ som ej görs under avsatt tid får fullgöras nästa gång kursen ges. För alla skriftliga inlämningar gäller att regler om akademiska texter och korrekt hantering av källor ska efterföljas. Föreläsningar är i normalfallet inte obligatoriska. Föreläsningar förutsättes dock hjälpa studenterna att uppnå lärandemålen, vilket bland annat kan ske genom att förklara, fördjupa, komplettera eller ge kontraster till kurslitteraturen och annat kursmaterial. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning. Kursen är p.g.a. sin specifika inriktning ej påbyggbar med eller utbytbar mot andra kurser/moment på A- eller B-nivå i företagsekonomi.

Övriga föreskrifter

Kursen kan ingå som allmän ingenjörskurs i en högskole- eller civilingenjörsexamen samt i en teknologie kandidatexamen. Kursen vänder sig i första hand till studerande som avklarat 90 hp på civil- eller högskoleingenjörsutbildning. Kursen är även öppen för andra studerande och kan ingå som en kurs på A-nivå i en högskole- och kandidatexamen vid Umeå universitet.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.