"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Industriell ekonomi A, 7,5 hp

Engelskt namn: Industrial Economics A

Denna kursplan gäller: 2013-01-21 till 2014-01-12 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2FE017

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Handelshögskolans styrelse, 2007-06-14

Reviderad av: Rektor vid Handelshögskolan, 2012-11-02

Innehåll

Kursens huvudsakliga mål är att förbereda de studerande för ett arbete som civilingenjör i ett industriföretag, vars verksamhet är mångfacetterade och inriktade på produktutveckling, produktion och marknadsföring. Inom ramen för dessa processer används olika metoder och verktyg för framgångsrik planering och styrning. Förutom företagets interna verksamhet behandlas även företagens roll i samhället.

Kursen inleds med en diskussion kring alternativa sätt för organisering av företagets verksamhet och då relaterat till olika typer av industriell verksamhet och produktionssystem. Utifrån en omvärldsanalys ventileras företagens affärsidé, mål och strategier samt företagets ledning och ledarskapets utmaningar.

Kursen behandlar vidare kostnadsbestämning och olika kalkyleringsmodeller såsom produkt- och investeringskalkyler. Företags redovisning och finansiering är en naturlig fortsättning på kursen för att den studerande ska utveckla en förståelse för nyckeltalen likviditet, soliditet och räntabilitet.. Även den ekonomiska handlingsplanen i form av olika budgetar diskuteras. Marknadsföringsbegreppet introduceras för att bl a skapa förståelse för att samtliga funktioner och personer är delaktiga i denna marknadsförings¬process.

Projekt och projektledning är idag vanliga inslag i de flesta organisationer och projektledarskap är oftast den första form av chefsbefattning som en civilingenjör möter i sin professionella karriär och denna form av uppdrag studeras och implementeras i form av en avslutande gruppuppgift.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna:

  • redogöra för begreppen affärsidé, omvärldsanalys, mål och strategier och hur de kan relateras till marknadsplaneringsprocessen.
  • beskriva och diskutera olika projekt som organisationsform, intressenters bidrag samt behov av olika former av ledarskap.
  • redogöra för hur en omvärldsanalys kan utformas
  • använda enklare kalkylmetoder inom investerings- och produktkalkylering
  • redogöra för redovisningsmetoder och förklara redovisningsrapporter
  • planera, kostnadsberäkna och presentera ett projektarbete

Behörighetskrav

Ma C. Eller: Ma 3b / 3c (Områdesbehörighet 4 med ett eller flera undantag).

Undervisningens upplägg

Utbildningen ges med reducerad studietakt, motsvarande 7,5 hp under 10 veckor. Undervisningen förläggs till onsdagseftermiddagar.

Undervisningen består av föreläsningar, gruppövningar och seminarier med koppling till litteraturen. En del av undervisningen sker i form av övningar där deltagarna arbetar i grupp med utdelade uppgifter. Ett aktivt deltagande i grupparbete är en väsentlig del av kunskapsinhämtande och färdighetsträning. Deltagande i examinationsgrundande undervisningsmoment är obligatoriskt.

Examination

Examinationen sker genom individuell skriftlig salstentamen, seminarier samt gruppbaserat projektarbete. Projektarbetet presenteras skriftligt och muntligt vid seminarium. För betyget godkänd på kursen krävs att varje examinerande del är godkänd.

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G, 50%), eller Väl godkänd (VG, 75%).

För den som underkänts vid kursens avslutande provtillfälle anordnas normalt ett nytt tillfälle inom ca 1 månad. Om kursen ges som avslutande kurs under vårtermin sker nytt provtillfälle veckan före höstterminsstart. Därpå följande tentamensmöjlighet ges i regel i samband med att kursen ges nästföljande läsår. Därutöver förekommer extra tentamensmöjlighet (sk uppsamlingstentamen) varje läsår veckan före höstterminsstart. Skrivningsanmälan för uppsamlingstentamen görs via Handelshögskolans hemsida.

Efter två underkända prov på ett moment har student rätt till byte av betygssättande lärare. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle.

Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå ett högre betyg.

Studerande som ej kan styrka sin identitet med fotolegitimation vid provtillfälle kan ej få sitt provresultat registrerat.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning. Kursen är p.g.a. sin specifika inriktning ej påbyggbar med eller utbytbar mot andra kurser/moment på A- eller B-nivå i företagsekonomi.

Kompletteringar av obligatoriska uppgifter skall ske senast två veckor efter moments slutdatum. Obligatoriska delar/ PM-uppgiften/ som ej görs under avsatt tid får fullgöras nästa gång kursen ges.

För alla skriftliga inlämningar gäller att regler om akademiska texter och korrekt hantering av källor ska efterföljas. (se instruktioner i manualen för “Uppsatsskrivande i företagsekonomi). Urkund kan användas för kontroll.

Föreläsningar är i normalfallet inte obligatoriska. Föreläsningar förutsätts dock hjälpa studenterna att uppnå lärandemålen, vilket bland annat kan ske genom att förklara, fördjupa, komplettera eller ge kontraster till kurslitteraturen och annat kursmaterial.

Övriga föreskrifter

Kursen kan ingå som allmän ingenjörskurs i en högskole- eller civilingenjörsexamen samt i en teknologie kandidatexamen. Kursen vänder sig i första hand till studerande som avklarat 90 hp på civil- eller högskoleingenjörsutbildning. Kursen är även öppen för andra studerande och kan ingå som en kurs på A-nivå i en högskole- och kandidatexamen vid Umeå universitet.

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 13

Litteratur

Aniander Magnus
Industriell ekonomi
Lund : Studentlitteratur : 1998 : 355 s. :
ISBN: 91-44-00723-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Industriell ekonomi. p Övningsbok
Aniander Magnus, Gessler Fredrik
Lund : Studentlitteratur : 1999 : 188 s. :
ISBN: 91-44-01156-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Refernslitteratur

Handelshögskolan vid Umeå universitet (senaste upplagan). Uppsatsskrivande i företagsekonomi. Uppsatsmanual. Umeå: Umeå universitet. Tillgänglig via: www.usbe.umu.se/enheter/fek/student/uppsatsarbete/om-uppsatsarbetet/

Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04826-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur är litteratur som breddar, fördjupar eller förtydligar ämnet. Den studerande förutsätts utnyttja dessa kunskapskällor och andra källor, framförallt under arbete med skriftliga rapporter och praktikfallsuppgifter.

Anvisat material tillkommer