"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Financial Management, 30 hp

Engelskt namn: Financial Management

Denna kursplan gäller: 2013-08-26 till 2014-08-24 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2FE144

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Rektor för Handelshögskolan, 2012-06-11

Reviderad av: Rektor vid Handelshögskolan, 2013-06-13

Innehåll

Denna kurs är avsedd för studenter som vill öka sin kunskap om praktiska tillämpningar av finansiell förvaltning och styrning. De fyra modulerna ger studenterna möjligheter att anskaffa sig en hög expertisnivå inom centrala områden inom finansiell styrning och förvaltning, inkluderande områden som bolagsvärdering, finansiering, investeringar, likväl som rörande finansiell riskhantering. Även om varje enskild modul inkluderar skilda aspekter av finansiell styrning och förvaltning så ligger modul 1-3 till grund för förståelsen av modul fyra.

Kursen ges och examineras i sin helhet på engelska.

Moment 1. Advanced financial statement analysis and valuation, 7,5 hp
Moment 2. Advanced Corporate finance, 7.5 hp
Moment 3. Investments, 7.5 hp
Moment 4, Risk management, 7.5 hp

Moment 1. Advanced financial statement analysis and valuation, 7,5 hp
Modulen syftar till att förse studenten med relevanta teorier, metoder och modeller för värdering av företag och dessas värdepapper, främst aktier. Moduler behandlar analys av redovisningsinformation och användandet av denna information vid strategianalys, prestationsutvärdering och investeringsbeslut. Redovisnings- och kassaflödesbaserade värderingsansatser diskuteras liksom prognosticering av utdelningar, vinster, kassaflöden och pro-forma analyser. Under momentet blir studenterna också introducerade till ett akademiskt förhållningssätt, t.ex. referensteknik eller hur man undviker plagiat och fusk.

Förväntade studieresultat
Efter genomgången modul skall studenten kunna:

  • värdera företags eget kapital, operationer och skulder med hjälp av olika värderingsmodeller och redovisningsinformation
  • analysera och reformulera årsredovisningar och relaterad information för att upptäcka företags affärsstrategier och värdedrivare och därmed underlätta prognosticering och värdering
  • analysera marknadsvärden, värdedrivare och finansiell mått, t.ex., lönsamhet, tillväxt, P/B och P/E tal, - samt dessas relation till estimerat fundamentalt värde
  • förklara förhållandena mellan redovisningsstandarder, t.ex. IFRS och US GAAP, redovisningsmetoder och värde
  • öva att arbeta i team i vilka medlemmarna kan skilja sig åt avseende ämnesspecialisering, kön, nationalitet och kulturell bakgrund
  • genomföra, skriva, presentera och kritiskt granska ett företagsvärderingsprojekt
  • beskriva, identifiera och tillämpa ett akademiskt förhållningssätt i sitt eget arbete.

Undervisningens uppläggning
Denna modul täcks huvudsakligen av föreläsningar, seminarier, litteratur dvs. lärobok och forskningsartiklar, fallarbeten och project. Studenterna förväntas ta aktiv del i alla delar av modulen.

Examinationsformer
Examinationen baseras på en skriftlig tentamen, ett projektarbete och ett individuellt test om ett akademiskt förhållningssätt. Se även not 6 nedan.   

Moment 2. Advanced Corporate finance, 7.5 hp
Momentets huvudsakliga syfte är att tillhandahålla en integrerad översikt över de viktigaste begreppen med koppling till finansiell ledning och finansiering av företag, både i teori och praktik samt i vissa avseenden även metodmässigt. Momentet fördjupar studentens kunskap om den kontext vari företag verkar.  Momentet behandlar bl.a. val och effekter av olika finansieringsalternativ, kapitalstruktur, utdelning, riskhantering, marknadseffektivitet, kontroll och styrning, finansiellt trångmål och omstruktureringar.

Förväntade studieresultat
Efter genomgången modul skall studenten kunna följande:

  • Analysera avvägningen avkastning-risk, systematisk risk och totala risk samt tillämpa metoder och modeller för handel på finansiella marknader, hantering av olika typer av risker, samt mätning av volatilitet och Value at Risk.
  • Analysera betydelsen av Basel III och andra typer av regleringar.
  • Analysera olika alternativa riskhanteringsstrategier samt kring val av optimal strategi.
  • Arbeta med teoretisk och forskningsbaserad kunskap inom området riskhantering.
  • Producera detaljerade och sammanhängande rapporter (både skriftliga och muntliga) i frågor relaterade till bedömning och riskhantering i finansiella institutioner.

Undervisningens uppläggning
De centrala områdena i denna modul kommer att behandlas vid föreläsningar och vid mindre grupparbeten och seminarier. 

Examinationsformer
Examinationen baseras på ett omfattande skriftligt individuellt prov och på gruppuppgifter. Godkänt betyg krävs för varje del av modulen.

Moment 3. Investments, 7.5 hp
Studenter som genomgår denna modul ges tillfälle att tillägna sig nödvändiga kunskaper för att förstå relevanta teorier samt modeller och erhålla en specialisering på avancerad nivå i investeringsanalys.
I modulen studeras räntebärande värdepapper i termer av värdering och portföljförvaltning. Detta innefattar områden såsom duration, konvexitet och immunisering. Derivatinstrument (optioner, terminer, swappar och konvertibla värdepapper), prissättning av dessa, och relevanta paritetsförhållanden betonas och studeras inom modulen. Skapandet av syntetiska optioner och hedgepositioner för både portföljer och enskilda värdepapper, genom användningen av olika derivatinstrument, diskuteras också. Konceptet Value at risk , ett viktigt verktyg för modern riskhantering, studeras också inom kapitalförvaltningskontexten. Slutligen inkluderas i modulen även diskussioner om portföljförvaltningsstrategier samt utvärdering av dessa.

Förväntade studieresultat
Efter genomgången modul skall studenten kunna:

  • värdera räntebärande värdepapper och bedöma deras risk.
  • tillämpa tekniker för aktiv och passiv portföljhantering av räntebärande värdepapper.
  • beräkna value at risk (VaR) samt utföra backtesting för enskilda värdepapper och portföljer.
  • värdera derivatinstrument och förstå bruket av dessa för att hedga investeringar samt dess effekter på potentiell avkastning och risk.
  • utvärdera portföljprestation genom användning av, exempelvis, riskjusterade avkastningsmått.

Undervisningens uppläggning
De centrala områdena i denna modul kommer att behandlas vid föreläsningar, även om seminarier, fall och Excelbaserade datoruppgifter även kan förekomma. Studenterna förväntas delta aktivt i varje del av kursmodulen. 

Examinationsformer
Examinationen baseras på ett omfattande skriftligt individuellt prov och på gruppuppgifter. Godkänt betyg krävs för alla delar av modulen.

Moment 4, Risk management, 7.5 hp
En allmän princip i finansiering är att det finns en avvägning mellan förväntad avkastning och risk. En minimering av kostnaderna för risk till en optimal nivå är förenligt med att öka värdet av ett företag. Mycket har hänt på de finansiella marknaderna som har lyft fram betydelsen av riskhantering i finansiella institutioner. Modulen omfattar traditionella risker såsom marknads-och kreditrisker, men fokuserar även på den senaste utvecklingen kring likviditets, operativa samt modell risker. Modulen kombinerar diskussioner kring begrepp och matematiska metoder för volatilitet och Value at Risk samt belyser även den roll som handel, regleringar och innovationer spelar. Största delen av modulen behandlar hur risker hanteras av finansiella institutioner, men många av idéerna är lika tillämpliga på andra typer av företag.

Förväntade studieresultat
Efter genomgången modul skall studenten kunna följande:

  • Analysera avvägningen avkastning-risk, systematisk risk och totala risk samt tillämpa metoder och modeller för handel på finansiella marknader, hantering av olika typer av risker, samt mätning av volatilitet och Value at Risk.
  • Reflektera kring Basel III och andra typer av regleringar.
  • Reflektera över olika alternativa riskhanteringsstrategier samt kring val av optimal strategi.
  • Ha kunskap att arbeta med teoretisk och forskningsbaserad kunskap inom området riskhantering.
  • Producera detaljerade och sammanhängande rapporter (både skriftliga och muntliga) i frågor relaterade till bedömning och riskhantering i finansiella institutioner.

Undervisningens uppläggning
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, fallstudier och presentation av rapporter. De centrala områdena behandlas vid föreläsningar och seminarier, i vilka studenterna förväntas aktivt delta. Ämnesrelaterade fallstudier kommer också att användas. Studenterna skall göra muntliga presentationer vid seminarier och under fallanalyser, samt inlämna skrivna rapporter.

Examinationsformer
Examinationen baseras på ett skriftligt individuellt prov och på gruppuppgifter. Godkänt betyg krävs för varje del av modulen.

Förväntade studieresultat

Se respektive moment.

Behörighetskrav

Antagen till Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi 300 hp vid Umeå universitet samt klarat kurser omfattande 120 hp i programmet där kursen Finansiering och kalkylering 7.5 hp (2FE174) skall ingå.

Undervisningens upplägg

Se respektive moment

Examination

Se även ovan under respektive moment.

Följande betygssystem används: Väl godkänd, (Vg, 75 % eller mer), Godkänd, (G, 50 % eller mer) och Underkänd (U, mindre än 50 %). För att uppnå betyget Väl godkänd på kursen, måste studenten ha uppnått det betyget i tre av fyra kursmoduler. 

Studenter som inte kan uppvisa en fotolegitimation vid den skriftliga examinationen kommer inte att få sina resultat registrerade.

Vid underkänt seminariedeltagande eller underkända individuella uppgifter och underkända gruppuppgifter, måste kompletterande uppgifter inlämnas i enlighet med givna instruktioner, senast två veckor efter modulens slut.

Studenter som underkänns vid den skriftliga standardexaminationen kommer att erbjudas ytterligare en examinationsmöjlighet inom en månad. Utöver detta kommer normalt sett ytterligare möjligheter att slutföra den skriftliga examinationen att ges varje läsår, en vecka innan höstterminens början.

När en student har underkänts på en examination vid två tillfällen, har han eller hon rätt att begära att få en annan betygsättande lärare. En skriftlig begäran om att få en annan examinator skall inlämnas till studierektorn senast två veckor innan nästa examinationsmöjlighet.

Regler och föreskrifter gällande produktionen av akademiska texter, och korrekt källhänvisning kommer att tillämpas på alla skriftliga uppgifter (se instruktioner i Thesis manual, Thesis writing in Business Administration). Texter kan komma att kontrolleras mot Urkunds källor.

Föreläsningarna är normalt sett inte obligatoriska. Emellertid förväntas studenten delta i dessa, eftersom de har utformats för att underlätta för studenterna att uppnå kursspecifika inlärningsmål. Dessutom erbjuder föreläsningar ofta insiktsfulla förklaringar av kurslitteratur, och annat relevant kursmaterial, och kan utgöra ett komplement till och kontrasteras mot de senare.

Studenter som har blivit godkända på en examination kan inte göra en omtentamen för att få ett högre betyg.

Betyg på kursen utdelas när studenterna har blivit godkända på alla examinationer och obligatoriska kurselement.

Tillgodoräknande av akademiska poäng
Tillgodoräknande av akademiska poäng sker i enlighet med universitetets regler gällande detsamma.

Övriga föreskrifter

Universitet/högskola: Antagen till Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi 300 hp vid Umeå universitet samt klarat kurser omfattande 120 hp i programmet där kursen Finansiering och kalkylering 7.5 hp (2FE174) skall ingå.

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 35

Module 1

Penman Stephen H.
Financial statement analysis and security valuation
5th ed. : New York : McGraw-Hill Higher Education : 2012 : 740 s. :
ISBN: 978-0-07-132640-7 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

In addition a number of research papers will be included, about 40 pages.

Module reference literature

Copeland T, Koller T, Murrin J, Valuation: Measuring and Managing the Value of Companies, Wiley, latest edition (a good introduction to valuation, written in English). Stickney P, Financial Reporting and Statement Analysis: A Strategic Perspective, Dryden Press, latest edition. (a good book about financial statement analysis).

White G, Sondhi A and Fried D, The Analysis and Use of Financial Statements, Wiley, latest edition (a good book about financial accounting and financial statement analysis)

Module 2

Principles of corporate finance
Brealey Richard A., Myers Stewart C., Allen Franklin
10th ed. : New York : McGraw-Hill/Irwin : c2011 : 1 v. (various pagings) :
ISBN: 978-0-07-353073-4 (alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ISBN 978-0-07-131417-6

List of articles and other material provided by the lecturer, about 140 pages.

Module reference literature

Chew, D.H., 2001, The New Corporate Finance: where theory meets practice, McGraw Hill, New York. Copeland, T.E., Weston, J.F., and Shastri, K., 2005, Financial Theory and Corporate Policy, latest edition, Pearson Education, Boston. Constantinides, G.M. andR.M. Stulz, Handbook of the Economics of Finance: Volume 1A Corporate Finance, Elsevier, Amsterdam

Module 3

Investments and portfolio management
Bodie Zvi, Kane Alex, Marcus Alan J.
Global ed., 9. ed. : New York : McGraw-Hill/Irwin : cop. 2011 : 1022, 14, 20 s. :
ISBN: 978-0-07-128914-6 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ISBN: 9780077134501

Handout, about 140 pages, provided by the lecturer.

Module 4

Hull John
Risk Management and Financial Institutions
3rd ed. : Hoboken : John Wiley & Sons : 2012 : 643 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN: 978-1-1182-6903-9.

Relevant articles and case studies acquired from journals and magazines, especially those related to risk management concepts and practices, given by teachers, about 20-30 pages.

Cource Reference literature

Umeå School of Business and Economics (latest edition)
Thesis writing in Business Administration. Thesis manual.
Företagsekonomi :
Läsanvisning: Retrieved from: http://www.usbe.umu.se/english/dept/fek/for-our-students/theses/thesis-manual/

Additional individual literature focusing on specific topics may be needed to be able to complete module assignments