"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Företagsekonomi A1:2, 15 hp

Engelskt namn: Business Administration A1:2

Denna kursplan gäller: 2013-01-21 till 2014-01-12 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2FE183

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Rektor för Handelshögskolan, 2012-06-11

Reviderad av: Rektor vid Handelshögskolan, 2012-11-02

Innehåll

Kursens mål är att ge de studerande en integrerad grundutbildning inom det företagsekonomiska området.

Kursen består av följande moment:

  1. Externredovisning, 7.5 hp / Financial Accounting, 7.5 ECTS
  2. Ekonomistyrning, 7.5 hp / Management Accounting, 7.5 ECTS

Kursen skall förutom grundläggande kunskaper inom dessa områden ge en förståelse för relationerna mellan ekonomiska problem på samhälls- företags-/organisations- och individnivå. I detta ingår att ge perspektiv på metoder som kommer till användning i företag och organisationer. Kursen har inga fysiska träffar och går på halvfart.

Moment 1.   Externredovisning, 7.5 högskolepoäng
Momentet syftar till att ge studenten kunskaper om den externa redovisningens utformning med beaktande av grundläggande redovisningsprinciper, lagar, normer och praxis, värderingsregler och redovisningsteoretiska grunder samt om sambandet mellan redovisning och beskattning. Ett grundläggande avsnitt om bokföring inleder momentet och dubbel bokföring introduceras. Områden som behandlas är bland annat varutransaktioner i svensk och utländsk valuta, löner och sociala avgifter samt periodiseringar. Registrering med hjälp av BAS-planen och systematisk bearbetning av redovisningsinformation utgör huvudinnehåll i denna del. Bokföringslagens olika områden diskuteras. Detta avsnitt avslutas med en omfattande datorbaserad bokföringsövning. Säkerhets- och kontrollfrågor förknippade med databehandling och lagring av redovisningsdata på olika datamedier behandlas i samband med datorövningen.

Andra delen av momentet inleds med en genomgång av grundläggande redovisningsprinciper och en orientering om Årsredovisningslagens innehåll. Samtidigt presenteras tongivande normbildare inom redovisningsområdet. Därefter behandlas värdering av tillgångar och skulder, innebörd och syfte med obeskattade reserver. Redovisning av eget kapital i olika företagsformer uppmärksammas och utgångspunkten för diskussionen är reglerna i Handelsbolagslagen och Aktiebolagslagen. Aktiebolagets inkomstskatt behandlas på en övergripande nivå. Detta avsnitt innehåller även en genomgång av resultat- och balansräkningens poster. För att studenten ska få en förståelse för redovisningsrapporternas innehåll och dessa samband genomförs en årsredovisningsövning där hon/han praktiskt får tillämpa olika resultat¬regleringsmöjligheter och bokslutspolitiska överväganden. Momentet avslutas med en genomgång av regelverket för företagskategorierna K1 och K2.

Förväntat studieresultat
Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:

  • bokföra löpande affärshändelser med BAS-planen som utgångspunkt
  • upprätta ett årsbokslut innehållande olika slags periodiseringar och resultatregleringar med hjälp av bokslutsdispositioner
  • redogöra för lagar, principer och rekommendationer som påverkar redovisningens utformning
  • använda ett datorbaserat redovisningsprogram
  • identifiera, analysera, strukturera och lösa redovisningsproblem på en grundläggande nivå.

Undervisningens uppläggning
Momentets delområden behandlas genom föreläsningar, gruppövningar och praktiskt anknutna fall, där studenternas problemlösningsförmåga är central.

Undervisningen bedrivs nätbaserat via en lärmiljö som tillhandahålls av Umeå universitet. I den nätbaserade lärmiljön hanteras undervisningsaktiviteter, kursrelaterat material och all kommunikation och diskussion mellan studenter och lärare.

Examination
Examination sker genom individuell datorbaserad redovisningsövning, individuell deltentamen, gruppuppgifter samt en skriftlig individuell hemtentamen. För betyget godkänd på momentet krävs att varje examinerande del är godkänd.

Moment 2.   Ekonomistyrning, 7.5 högskolepoäng
Momentet syftar till att skapa en förståelse för metoder och modeller som används i ett företags interna styrning och planering. Inledningsvis syftar momentet till att skapa en kännedom om kopplingen mellan företagets övergripande mål och strategier och olika modeller som används för styrning och planering (t ex budgetering och kalkylering), samt att skapa en grundläggande förståelse för begrepp som är centrala inom ekonomistyrningen. Därefter sker en fördjupning inom områdena budgetering, kalkylering och kostnadsfördelning. Budgetering behandlar företagets budgetsystem med dess olika delbudgeter, hur resultat- likviditets- samt balansbudget upprättas och används inom ramen för företagets årsplanering. Kopplingar görs också till alternativa styrmekanismer såsom balanserat styrkort. Kostnadsfördelning och kalkylering behandlar olika metoder för att fördela ett företags kostnader och beräkna kostnaderna för ett företags produkter och tjänster. De metoder som behandlas är bl a bidragskalkylering, påläggskalkylering, samt aktivitets baserad kalkylering. Vidare diskuteras hur olika metoder för kostnadsfördelning och kalkylering kan användas som ett beslutsunderlag för prissättning och val av produktmix på kort och lång sikt.

Förväntade studieresultat
Efter genomgånget moment skall studenten kunna:

  • redogöra för centrala begrepp inom ekonomistyrning
  • redogöra för kopplingen mellan ett företags vision, affärsidé, strategi och styrning
  • ge exempel på hur företagsledning kan planera, styra och kontrollera verksamheter inom främst produktions- och tjänsteföretag
  • upprätta produktkalkyler som baseras på fullständig och ofullständig kostnadsfördelning.
  • upprätta olika huvudbudgetar för företag
  • redogöra för utvecklingstendenser inom ekonomistyrning, såsom aktivitetsbaserad styrning och Balanced Scorecard
  • använda kalkylprogram för produktkalkyler.

Undervisningens uppläggning
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, kursmaterial, diskussioner och olika praktikfall. Föreläsningarna behandlar centrala delar av ämnesområdet, och praktikfallen behandlar i huvudsak företag inom tjänstesektorn (restauranger, hotell och spa-anläggningar) som komplement till kurslitteraturen.

Undervisningen bedrivs nätbaserat via en lärmiljö som tillhandahålls av Umeå universitet. I den nätbaserade lärmiljön hanteras undervisningsaktiviteter, kursrelaterat material och all kommunikation och diskussion mellan studenter och lärare.

Examination
Momentet examineras genom Excel-uppgifter, PM-uppgift, deltentamen samt skriftlig hemtentamen. All examination sker individuellt. För betyget godkänd på momentet krävs att varje examinerande del är godkänd.

Förväntade studieresultat

Se under respektive moment.

Behörighetskrav

Engelska B, Matematik C, Samhällskunskap A. Eller: Engelska 6, Matematik 3b / 3c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 4/A4)

Undervisningens upplägg

Se under respektive moment.

Examination

Se även under respektive moment. Examinationen sker genom hemtentamen, deltentamen, uppgifter som löses i grupp och uppgifter som löses individuellt samt diskussioner i grupper.

Materialet i lärplattformen förutsätts hjälpa studenterna att uppnå lärandemålen, vilket bland annat kan ske genom att förklara, fördjupa, komplettera eller ge kontraster till kurslitteraturen.

Kompletteringar av obligatoriska uppgifter skall ske senast två veckor efter moments slutdatum. Obligatoriska delar (PM-uppgifter, praktikfallsuppgifter, cases, datorövningar etc.) som ej görs under avsatt tid får fullgöras nästa gång kursen ges.

För alla skriftliga inlämningar gäller att regler om akademiska texter och korrekt hantering av källor ska efterföljas. (se instruktioner i manualen för “Uppsatsskrivande i företagsekonomi). Urkund kan användas för kontroll.

Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå ett högre betyg.

Vad beträffar betygsättning på moment gäller genomgående den tregradiga betygskalan Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Inlämning ska göras av samtliga uppgifter för att bli godkänd på momentet. För att uppnå betyget godkänd på moment krävs att minst 50% (75% för Väl godkänd) av den sammanlagda maximala poängsumman på moments ingående delar har uppnåtts.

Betygsättning på kursen sker enligt den tregradiga betygskalan Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. För att bli godkänd på hela kursen måste båda momenten vara godkända. Betyget på hela kursen räknas fram genom att lägga samman poängen från de två momenten. Om summan är mellan 100 och 149 poäng (50-74,5 %) blir betyget Godkänd och om summan överstiger 150 poäng (75 %) blir betyget Väl Godkänd på kursen..

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Kursen motsvarar moment 3 och 4 i kursen 2FE01 Företagsekonomi A53 30 hp. Företagsekonomi A1:2 15 hp är påbyggbar genom kursen Företagsekonomi A1:1 15 hp som utgör momenten 1 och 2 i kursen Företagsekonomi A53 30 hp.

Övriga föreskrifter

Kursen ingår som en kurs på A-nivå i en kandidatexamen vid Umeå universitet. Kursen har inga fysiska träffar och går på halvfart. Kursen ges via Internet. Kursen kommer att genomföras med hjälp av en pedagogisk Internetbaserad plattform med vars hjälp föreläsningar, lektioner, kommunikation och diskussion hanteras. Se även ovan under respektive moment.

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 4

Moment 1

Litteratur

Thomasson Jan
Den nya affärsredovisningen
18., [uppdaterade] uppl. : Malmö : Liber : 2010 : 387 s. :
Instuderingsfrågor, praktikfall, kunskapstester, fördjupnings- och bonusmaterial
ISBN: 978-91-47-09319-9 (korr.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Thomasson Jan
Den nya affärsredovisningen. : Övningar
12. uppl. : Malmö : Liber : 2010 : 207 s. :
ISBN: 978-91-47-09493-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Thomasson Jan
Den nya affärsredovisningen. : Lösningar till övningsbok
12. uppl. : Malmö : Liber : 2010 : 207 s. :
ISBN: 978-91-47-09494-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar & Kompendium

Häggqvist, Ann-Christin. Kompendium i extern redovisning, (erhålls via lärarplattformen) Tillkommer vetenskapliga artiklar maximalt 15 sidor

Moment 2

Litteratur

Den nya ekonomistyrningen, bok med eLabb
Christian Ax , Johan Dergard , Håkan Kullvén
4. uppl. : Liber : 2011 :
ISBN: 91-47-10344-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ISBN 9789147103447

Den nya ekonomistyrningen. : Övningsbok med lösningar
Ax Christian, Kullvén Håkan
4. uppl. : Malmö : Liber : 2009 : 319 s. :
ISBN: 978-91-47-09459-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Handelshögskolan Umeå Universitet
Uppsatsskrivande i Företagekonomi. Uppsatsmanual.
Företagsekonomi (senaste upplagan) :
Läsanvisning: Tillgänglig via: www.usbe.umu.se/enheter/fek/student/uppsatsarbete/om-uppsatsarbetet/

Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04826-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Walkenbach John
Excel 2010 bible
Indianapolis, IN : Wiley Publishing : c2010. : xliv, 1006 p. :
ISBN: 978-0-470-47487-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur är litteratur som breddar, fördjupar eller förtydligar ämnet. Den studerande förutsätts utnyttja dessa kunskapskällor och andra källor, framförallt under arbetet med skriftliga rapporter och pratikfallsuppgifter.