"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Arbetsrätt 1, 15 hp

Engelskt namn: Labour Law 1

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 till 2012-01-22 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2JU026

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten för juridiska institutionen i beslutsmöte, 2009-06-01

Reviderad av: Stefan Lidberg, 2011-06-14

Innehåll

Kursen inleds med grundläggande orientering om arbetsrättens placering i det juridiska regelsystemet. I sammanhanget presenteras den arbetsrättsliga regleringens särdrag, bl.a. kollektivavtalet och dess rättsverkningar. Därefter behandlas arbetsrättens centrala regelkomplex, anställningsskydd och medbestämmande. Härvid uppmärksammas de arbetsrättsliga problem som kan uppkomma inom såväl den privata som den offentliga sektorn. Likaså behandlas reglerna om fackliga förtroendemän, styrelserepresentation samt ledighetslagstiftningen. Avslutningsvis behandlas diskrimineringslagstiftningen, arbetsmiljölagstiftningen samt de problem och utmaningar som den svenska arbetsrättsliga modellen ställts inför som en följd av EU-medlemskapet.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten • ha kunskaper om och förståelse för centrala arbetsrättsliga områden inkluderande EU-rätt av betydelse för området, • ha kunskap om och förståelse för samspelet mellan lagstiftning och avtalsregleringar via kollektivavtal eller anställningsavtal • självständigt och i grupp visa fördjupade kunskaper i rättsvetenskaplig metod inbegripet att ta fram och kunna tolka relevanta rättskällor samt inom givna tidsramar kunna identifiera, formulera och lösa juridiska problem inom arbetsrätten. • visa ökad förmåga att såväl självständigt som i grupp i olika sammanhang skriftligen redogöra för och kunna diskutera rättsligt material, rättsliga problem och deras lösningar i förhållande till olika grupper och därvid också kunna föra juridisk argumentation för och emot olika lösningar på problem. • ha orientering om aktuella forskningsfrågor inom arbetsrätten.

Behörighetskrav

Univ: Juridisk översiktskurs, 15 hp, eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Campus helfart. Undervisningen består främst av seminarieövningar som förbereds i basgrupper. Salsföreläsningar och övningar förekommer också. Vilka moment som är obligatoriska framgår av schema. Distans Campus halvfart. Undervisningen sker vid ett antal sammankomster, normalt fyra stycken, och består främst av seminarieövningar som förbereds i basgrupper. Salsföreläsningar och övningar förekommer också. Därtill finns ett antal inspelade föreläsningar över Internet. Vilka moment som är obligatoriska framgår av schema. Distans nät halvfart. Undervisningen består av skriftliga inlämningsuppgifter samt inspelade föreläsningar över Internet. De skriftliga uppgifterna är obligatoriska och ingår som ett led i examinationen. Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Campus helfart och distans Campus halvfart. Examination sker genom skriftlig tentamen (skrivsalstentamen) och eventuella obligatoriska moment. På en skriftlig tentamen sätts betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På obligatoriska moment ges betygen underkänd (U) och godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att skriftlig tentamen och alla eventuella obligatoriska moment är godkända. Betyget grundar sig på tentamensresultatet och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie prov anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor. Distans nät halvfart. Examination sker genom insändningsuppgifter och skriftlig hemtentamen. På inlämningsuppgifterna ges endast betygen underkänd (U) och godkänd (G). På en skriftlig tentamen sätts betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att skriftlig tentamen och alla inlämningsuppgifter är godkända. Betyget grundar sig på tentamensresultatet och sätts först när alla inlämningsuppgifter är godkända. Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie prov anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor. Tillgodoräknande En student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se: www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 36

Göransson , Håkan; Nordlöf, Claes Arbetslagstiftning. Stockholm, Norstedts Juridik (senaste upplagan)

Anställningsförhållandet : inledning till den individuella arbetsrätten
Källström Kent, Malmberg Jonas
2. uppl. : Uppsala : Iustus : 2009 : 335 s. :
ISBN: 978-91-7678-717-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Sigeman Tore
Arbetsrätten : en översikt
senaste uppl. : Norstedts juridik : 234 s. :
ISBN: 978-913920408-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Arbetslagstiftning : lagar och andra författningar
Göransson Håkan, Nordlöf Claes
senaste upplagan : Norstedts juridik : 536 s. :
Obligatorisk

Kurskompendium distribueras genom institutionen

Referenslitteratur

Nyström Birgitta
EU och arbetsrätten
3., [omarb.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2002 : 384 s. :
ISBN: 91-39-10539-3
Se Umeå UB:s söktjänst