"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kriminologi och viktimologi för jurister, 15 hp

Engelskt namn: Criminology and Victimology for Law Students

Denna kursplan gäller: 2017-08-28 till 2018-09-02 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2JU038

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten för juridiska institutionen, 2009-06-01

Reviderad av: Prefekten, 2016-10-31

Innehåll

Kursen ger kriminologiska och viktimologiska perspektiv på juridiken, och syftar till att ge juriststudenter en bättre och fördjupad kunskap om brottslighet och utsatthet för brott. Detta görs genom en problembaserad undervisningsmodell där studenterna i basgrupper självständigt söker information. I de kriminologiska delarna av kursen studeras förekomsten och variationer av olika former av brottslighet och studenterna får, ofta med grund i olika kriminologiska teorier, analysera de åtgärder som samhället företar med anledning av brott.

De viktimologiska delarna av kurser bildar en teoretisk grund för analysen av konsekvenserna av brottsligheten i samhället, och där analyseras och kritiskt granskas brottsoffers möte med rättsväsendet samt de behov och rättigheter brottsoffer har och de skyldigheter som olika myndigheter och rättsliga instanser har i förhållande till brottsoffer.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten ha:
• fördjupade kunskaper om brottslighetens orsaker och konsekvenser, på såväl strukturell nivå som individuell nivå

• fördjupad förmåga att kunna argumentera i tal och skrift för olika kriminologiska och viktimologiska teoriers användbarhet och förklaringsvärde

• fördjupad förmåga att kritiskt förhålla sig till olika rättsliga aktörers åtgärder i anledning av brott och brottslighetens konsekvenser

• förmåga att självständigt identifiera, formulera och analysera en kriminologisk eller viktimologisk frågeställning.

Behörighetskrav

90 hp inom ett samhällsvetenskapligt huvudområde vari ingår ett självständigt arbete om minst 15 hp i huvudområdet eller 120 hp inom ramen för juristprogrammet, eller motsvarande. Dessutom krävs engelska 5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Kursen baserar sig på problembaserat lärande där studentens egen aktivitet och arbete i basgrupp är avgörande, och bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och handledning. Förberedelser inför seminarierna sker i basgrupper. Närvaro och aktivt deltagande i seminarier är obligatoriskt.

Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Examinationen sker på grundval av två delar, dels de under kursen obligatoriska delar som anges under punkt 1 nedan, dels en individuell skrivuppgift enligt punkt 2 nedan.

Punkt 1
Aktivt deltagande vid obligatoriska seminarier.

Punkt 2
Författande av en individuell uppsats.

Betyg m.m.
För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkterna 1-2 ovan. För punkt 1 ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). För den individuella uppsatsen ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget på hela kursen grundar sig på den individuella uppsatsen (punkt 2) och sätts först när alla aktiviteter under punkterna 1-2 ovan är utförda.

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.

Student som deltagit vid men blivit underkänd på prov (vilket inkluderar uppsats, PM, seminarium, redovisning, inlämningsuppgift och liknande), som inte rubriceras som salstentamen, hemtentamen eller muntlig tentamen, har rätt att utföra komplettering upp till betyget Godkänd för det aktuella provet, dock ej till högre betyg. Kompletteringen ska ske inom två månader från det att studenten fått kännedom om att den inte uppnått godkänd nivå på provet i fråga och inom ramen för den ursprungliga examinationsuppgiften.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodo-räknande. För närmare information se: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.