"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Allmän rättslära och rättshistoria, 15 hp

Engelskt namn: Jurisprudence and Legal History

Denna kursplan gäller: 2012-09-03 till 2013-09-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2JU052

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Fyrgradig skala, bokstavsbetyg

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten för juridiska institutionen i beslutsmöte., 2011-06-01

Reviderad av: Monica Sörman, 2012-05-30

Innehåll

Kursen består av två delmoment, rättshistoria och allmän rättslära som läses integrerat genom att undervisningen i de olika delarna varvas med varandra. Kursen visar på kopplingen mellan rättshistoria, rättsfilosofi och juristens roll i dagens samhälle. De olika delmomenten problematiserar begrepp som legitimitet, rättvisa, normalitet och likabehandling i en historisk, teoretisk och praktisk kontext.
I rättshistoriedelen analyseras olika teorier om vad som kännetecknar och formar den svenska rättstraditionen. Detta görs genom att utgångspunkten för seminarieserien är receptionen av romersk rätt i den svenska rätten. Därefter diskuteras under olika seminarieteman frågor om rättens ursprung och legitimitet. Seminarieserien i rättshistoriedelen avslutas med seminarier om hur juridiken genom lagstiftning och rättstillämpning deltar i konstruktionen av föreställningar om normalitet och avvikelse. Detta exemplifieras genom ett intersektionellt perspektiv där frågor om klass, kön, etnicitet och sexuell läggning och sambanden däremellan problematiseras.
I allmän rättsläradelen analyseras olika teorier om vad som kännetecknar rätten som normsystem. Detta görs genom en seminarieserie där olika rättsfilosofiska teorier om relationen mellan stat och individ diskuteras. Genom att identifiera huvudteman i olika rättsåskådningar och analysera hur de formar tänkandet kring juridiska principfrågor och begrepp problematiseras den svenska rättsordningens förhållningssätt till begrepp som exempelvis rättvisa, rättssäkerhet, likabehandling och gällande rätt. Seminarieserien i allmän rättsläradelen behandlar teman som interna och externa perspektiv på rätten, naturrätt kontra positivism, rättvisa och rättssäkerhet samt dekonstruktion och genusteori.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten
• ha fördjupade kunskaper om olika teorier om vad som kännetecknar den svenska rättstraditionen
• ha fördjupad förmåga att problematisera rätten och juristrollen ur olika rättshistoriska och rättsfilosofiska perspektiv
• ha fördjupad förmåga att muntligen och skriftligen kunna argumentera för olika teoretiska förhållningssätt till rättens och rättsreglernas funktion i samhället
• inom givna tidsramar kunna självständigt identifiera, formulera, analysera och värdera ett samtida rättsligt problem i ett rättshistoriskt och rättsfilosofiskt sammanhang.

Behörighetskrav

Godkänt resultat på minst fem av terminskurserna 1-6 samt fullgjort den obligatoriska undervisningen på den ej avklarade kursen.

Undervisningens upplägg

Undervisningen baserar sig på problembaserat lärande och bedrivs i form av föreläsningar och seminarier. Förberedelser inför seminarierna sker i basgrupper om 5-6 studenter. Närvaro och aktivt deltagande vid seminarierna är obligatoriskt.
Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Examination på kursen sker genom:
1. Aktivt deltagande vid obligatoriska seminarier.
2. Fullgörande av en skriftlig inlämningsuppgift.
3. Fullgörande av hemtentamen.
För punkt 1-2 ovan ges endast betygen underkänd (U) och godkänd (G). På hemtentamen enligt punkt 3 ovan sätts något av betygen underkänd (U), godkänd (B), icke utan beröm godkänd (Ba) eller med beröm godkänd (AB). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (B), icke utan beröm godkänd (Ba) eller med beröm godkänd (AB). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget på hela kursen grundar sig på resultatet på hemtentamen och sätts först när alla aktiviteter under punkt 1-3 är godkända.
För studerande som inte blivit godkänd på någon av punkterna 1-3 anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.
Tillgodoräknande
Studenten har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se: www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

Giltig från: 2012 vecka 36

Litteratur

Caenegem Raoul Charles van
Judges, legislators and professors : chapters in European legal history
New ed. : Cambridge : Cambridge University Press : 1993 : x, 205 s. :
ISBN: 0-521-43817-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Dahlman Christian
Rätt och rättfärdigande : en tematisk introduktion i allmän rättslära
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 128 s. :
ISBN: 978-91-44-07066-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Historiska rättskällor i konflikt : en introduktion i rättshistoria
Modéer Kjell Å., Modéer Kjell Å.
3., [omarb. och uppdaterade] uppl. : Stockholm : Santérus : 2010 : 227 s. :
ISBN: 978-91-7359-042-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

McCoubrey & White's textbook on jurisprudence
Penner J.E., McCoubrey Hilaire, White Nigel D.
4. ed. : Oxford : Oxford University Press : 2008 : x, 272 s. :
ISBN: 978-0-19-929986-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artikelsamling i rättshistoria och allmän rättslära. Kompendium: Juridiska institutionen. (distribueras via institutionen).