"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Anställningsavtalets rättsliga reglering (Juristprogrammet), 15 hp

Engelskt namn: Employment Law

Denna kursplan gäller: 2015-01-19 till 2016-01-17 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2JU095

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Fyrgradig skala, bokstavsbetyg

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten för juridiska institutionen, 2009-12-14

Reviderad av: Prefekten, 2014-11-28

Innehåll

Kursen syftar till att ge fördjupade kunskaper om olika rättsliga regleringar av betydelse för det individuella anställningsavtalet. Särskild vikt läggs vid olika individuella rättigheter, skyldigheter och andra villkor som är förenade med anställningsavtalet. På kursen behandlas arbetsrättens förhållande till den allmänna avtalsrätten, kollektivavtalets betydelse för det enskilda anställningsavtalet samt frågor om verksamhetsövergång och skyddet för den enskildes integritet i arbetslivet. Europarätten utgör en självklar del av kursen, som också innehåller ett moment som handlar om vetenskaplig teori och metod.
 

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten
* ha fördjupad förståelse om anställningsavtalets konstruktion och innehåll
* kunna identifiera och analysera komplicerade problem inom området
* självständigt kunna kritiskt analysera och värdera förhållanden av betydelse för det enskilda anställningsavtalet
* kunna göra bedömningar och föra en diskussion mot bakgrund av vetenskapliga och samhälleliga aspekter inom ämnesområdet
* ha insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används
* ha förmåga att självständigt eller i grupp värdera den egna producerade/reproducerade kunskapen

Behörighetskrav

Univ: 120 hp inom ramen för juristprogrammet vari ska ingå godkänt resultat för kursen på termin 2.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar och seminarier. Föreläsningarna behandlar övergripande frågor och ska ses som komplettering till litteraturen. Seminarierna som är obligatoriska förbereds och redovisas individuellt eller i grupp.
Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.
 

Examination

Examinationen sker på grundval av två delar, dels de under kursen löpande obligatoriska delar som anges under punkt 1 nedan, dels en avslutande skrivuppgift enligt punkt 2 nedan.
Punkt 1
Aktivt deltagande vid obligatoriska seminarier.
Individuell hemtentamensuppgift
Författande av skriftlig inlämningsuppgift.Punkt 2
Författande av en avslutande individuell skrivuppgift.
Betyg m.m.
För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkterna 1-2 ovan. För punkt 1, och de däri ingående delarna, ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). För den avslutande skrivuppgiften ges betygen Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB).
På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (Ba) eller Med beröm godkänd (AB). Betyget på hela kursen grundar sig på den avslutande skrivuppgiften och sätts först när alla aktiviteter enligt punkterna 1-2 ovan är godkända.

Närmare anvisningar angående betygssättningen och de olika delarnas inbördes vikt lämnas av kursansvarig vid kursens början. Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.
Tillgodoräknande
En student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se: www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande
 

Litteratur

Giltig från: 2015 vecka 4

Artikelkompendier (tillhandahålls av institutionen)

Arbetslagstiftning : lagar och andra författningar som de lyder 1 juli 2013
Göransson Håkan Gabinus, Garpe Bengt
40., rev. uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2013 : 582 s. :
ISBN: 9789139206460
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Anställningsförhållandet : inledning till den individuella arbetsrätten
Källström Kent, Malmberg Jonas
2. uppl. : Uppsala : Iustus : 2009 : 335 s. :
ISBN: 978-91-7678-717-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst