"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Självständigt arbete i arbetsrätt, 15 hp

Engelskt namn: Degree Project in Labour Law

Denna kursplan gäller: 2011-01-17 till 2012-01-22 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2JU096

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten för juridiska institutionen, 2009-12-14

Reviderad av: Stefan Lidberg, 2010-12-16

Innehåll

Under denna kurs skall studenten författa ett självständigt arbete på egen hand. Arbetet skall innebära en ämnesmässig fördjupning inom ett arbetsrättsligt ämne och kan röra svensk, europeisk eller internationell arbetsrätt. Uppsatsen kan till exempel bestå av en studie av rättsfall eller parternas eller en myndighets tillämpning av regler, eller vara en teoretisk studie. Ämnet väljs fritt av den studerande efter samråd med handledaren. I uppsatsen ska analysen och metoden ges en framträdande plats, medan deskriptiva moment främst utnyttjas som bakgrund, inledning eller liknande.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten • ha förmåga att använda rättsvetenskapliga teorier och metoder på det arbetsrättsliga området • kunna självständigt identifiera och formulera frågeställningar och kritiskt värdera kunskaper, teorier och metoder som anknyter till arbetsrättsliga undersökningar • kunna självständigt planera och genomföra ett kvalificerat uppsatsarbete inom det arbetsrättsliga området och vid genomförandet visa ett vetenskapligt och professionellt förhållningssätt.

Behörighetskrav

Antagen till magisterprogrammet i arbetsrätt 60 hp samt godkänt resultat på kurserna, EU och arbetsmarknaden, 7,5 hp, Arbetsmiljö och diskriminering, 7,5 hp, Den svenska arbetsrättsliga modellen, 15 hp.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker dels i av en inledande föreläsning i teori och metod, dels i form av handledning under uppsatsarbetet. Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Examination på kursen sker genom: 1. Författande av ett självständigt arbete. 2. Försvar av det egna uppsatsarbetet vid ett seminarium och opposition på en annan uppsats. För punkt 2 ovan ges endast betygen underkänd (U) eller godkänd (G). På det självständiga arbetet ges betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att försvar av den egna uppsatsen och opposition på en annan uppsats liksom det självständiga arbetet är godkända. Betyget på hela kursen grundar sig på betyget för det självständiga arbetet och sätts först när aktiviteterna under punkt 2 ovan är godkända. Examinator har rätt att besluta om annan examinationsform. Efter två underkända examinationer har student rätt att efter skriftlig begäran få byta examinator. Skriftlig begäran inges till studierektor. Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se: www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 3

Bernitz Ulf
Finna rätt : juristens källmaterial och arbetsmetoder
8., [aktualiserade] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2004 : 254 s. :
ISBN: 91-39-20363-8 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Sandgren Claes
Rättsvetenskap för uppsatsförfattare : ämne, material, metod och argumentation
Stockholm : Norstedts juridik : 2006 : 117 s. :
ISBN: 91-39-20424-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst