"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Juridik inom fastighetsbildning och markexploatering, 15 hp

Engelskt namn: Legal Aspects of Real Property Formation and Land Development

Denna kursplan gäller: 2015-01-19 till 2016-01-17 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2JU149

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2014-11-28

Innehåll

Kursen behandlar juridiska aspekter på fastighetsbildning och markexploatering.

Tyngdpunkten kommer att ligga på de rättsliga förutsättningarna för genomförande av markexploateringsprojekt som föregåtts av planläggning. Som delar av genomförandet kommer kursen att behandla bland annat markförvärv, fastighetsbildning, genomförandeavtal och upphandling. Även den rättsliga regleringen av förändrad markanvändning som inte föregåtts av planprocess behandlas på kursen.

 

Förväntade studieresultat

Studenten ska efter kursen:
ha fördjupad kunskap och förståelse för de juridiska frågor som aktualiseras vid genomförande av markexploateringsprojekt.
ha insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete inom centrala juridiska frågor som aktualiseras vid genomförande av markexploateringsprojekt.
ha förmåga att självständigt kunna identifiera, analysera och argumentera för lösningar på juridiska problem som aktualiseras vid genomförande av markexploateringsprojekt.
ha förmåga att muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa, i dialog med olika grupper.
ha insikt om vilka möjligheter och begränsningar som den under kursen behandlade juridiken ger, dess roll i samhället och människors ansvar för hur juridiken används.
ha förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.

Behörighetskrav

Univ.: Minst 90 hp inom arkitektur, biologi, byggteknik, ekonomi, fysisk planering, geografisk informationsteknik (GIS), geovetenskap, kulturgeografi, miljöskydd, miljövetenskap, miljövård, naturgeografi, lantmäteri, rättsvetenskap, samhällsbyggnadsteknik, samhällsplanering, skogsvetenskap, väg- och vattenbyggnad eller motsvarande huvudområden vari ingår självständigt arbete om minst 15 hp samt Rättsvetenskap med inriktning mot fastighetsrätt, 15 hp (kan ingå i 90 hp rättsvetenskap) eller 120 hp inom ramen för juristprogrammet vari ska ingå godkända resultat för kurserna på termin 2 och 3 eller motsvarande. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
 

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier. Föreläsningarna behandlar principiella och övergripande frågor och ska ses som komplettering av litteraturen. Seminarierna, som är obligatoriska och som ingår som ett led i examinationen, förbereds och redovisas individuellt eller i grupp.

Rätten att erhålla undervisning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

 

Examination

Examinationen sker på grundval av två delar, dels de under kursen obligatoriska delar som anges under punkt 1 nedan, dels ett avslutande skriftligt prov samt en individuell skrivuppgift enligt punkt 2 nedan.

Punkt 1
Aktivt deltagande vid seminarier.
Punkt 2
Författande av en individuell skrivuppgift.
Fullgörande av en avslutande skriftlig salstentamen.

Betyg m.m.
För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkterna 1-2 ovan. För punkterna 1 och 2 ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G).

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). Betyget på hela kursen grundar sig på en sammanvägd bedömning av resultatet från den individuella skrivuppgiften och den skriftliga tentamen. Betyget på hela kursen sätts först när alla aktiviteter under punkterna 1-2 ovan är godkända.

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle.

Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se:
http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

 

Litteratur

Giltig från: 2015 vecka 4

Sveriges Rikes Lag, Norstedts, Sveriges Lag, Studentlitteratur, Svensk Lag, Iustus eller annan aktuell lagtext

Bengtsson Bertil
Speciell fastighetsrätt : miljöbalken
10., [omarb.] uppl. : Uppsala : Iustus : 2010 : 264 s. :
ISBN: 978-91-7678-765-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Markexploatering : Juridik, ekonomi, teknik och organisation
Kalbro Thomas, Lindgren Eidar
5. uppl. : Norstedts Juridik AB : 2015 : s. :
ISBN: 9789139207443
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Markåtkomst och ersättning : för bebyggelse och infrastruktur
Sjödin Eije, Ekbäck Peter, Kalbro Thomas, Norell Leif
3., uppdaterade uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2011 : 237 s. :
ISBN: 978-91-39-20561-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst