"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Livsmedelsdesign-Sensorisk analys och produktutveckling, 15 hp

Engelskt namn: Food design - Sensory Analysis and Product Development

Denna kursplan gäller: 2011-08-29 till 2014-08-24 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN018

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-05-21

Reviderad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2011-06-13

Innehåll

Kursens övergripande mål är att de studerande ska förvärva fördjupade kunskaper inom området sensorisk analys och produktutveckling såväl praktiskt som teoretiskt. Dessutom skall de studerande kunna tolka och kritiskt granska vetenskapliga artiklar. Kursen består av följande moment: Moment 1. Sensorisk analys (Sensory analysis), 7,5 hp Moment 2. Produktutveckling (Product development) 7,5 hp Moment 1. Sensorisk analys, 7,5 hp Momentet innehåller en allmän introduktion av sensorisk analys, vad det är och hur man kan använda sig av olika metoder. En fördjupad teoretisk och praktisk kunskap om de olika sensoriska analysmetoderna behandlas men även metodernas användningsområden och tillämpning, försöksuppläggning, panelselektering, träning av panel, lokaler och skalor diskuteras. Studenterna organiserar och genomför de vanligaste sensoriska testerna, gör statistisk bearbetning av sensorisk data samt tolkar och rapporterar framkomna resultat. För att få en ökad förståelse för människans perception behandlas även sinnenas anatomi och fysiologi. Människan som mätinstrument diskuteras med utgångspunkt från perceptionsprocessen där allt från hur vi detekterar, diskriminerar och kvantifierar diskuteras. I momentet ingår också att läsa, tolka, kritiskt granska och diskutera vetenskapliga artiklar. Moment 2. Produktutveckling, 7,5 hp Momentet innehåller en allmän introduktion om produktutveckling, inom livsmedelsområdet. Momentet behandlar områden som ingår i produktutvecklingsprocessen såsom projektplanering, försöksdesign, kvalitetssäkring och sensorisk analys. I momentet ingår hur kemiska och teknologiska processer påverkar livsmedel vid hantering, beredning och förvaring. Även trender på marknaden, marknadsundersökningsmetoder och förpackningar diskuteras. I momentet ingår också att läsa, tolka, kritiskt granska och diskutera vetenskapliga artiklar.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Sensorisk analys Efter slutfört moment ska den studerande kunna: - Veta vad sensorisk analys är samt kunna de vanligaste sensoriska metoderna och veta när de används. - Kunna planera, organisera och genomföra de vanligaste sensoriska testen samt kunna bearbeta, tolka och rapportera sensoriska data. - Vara insatta i lokalers utformning och miljöns inverkan på bedömningar. - Vara insatta i hur en panel selekteras och tränas. - Ha förvärvat kunskap om provpreparering och hantering av prover. - Ha en förståelse för människans perceptionsprocess. - Ha kunskap i sinnesorganens anatomi och fysiologi. - Kunna tolka och kritiskt granska vetenskapliga artiklar. Moment 2. Produktutveckling Efter slutfört moment ska den studerande kunna: - Förstå produktutvecklingsprocessens alla delar. - Kunna planera, organisera och genomföra produktutvecklingsprojekt. - Känna till vilka projektplaneringsverktyg som finns. - Vara insatta i vilka kvalitetssystem som kan användas. - Ha insikt om förpackningars effekt på livsmedelskvalitet samt dess betydelse för konsumenten. - Ha förståelse för trender på marknaden och marknadsundersökningsmetoder. - Vara insatta i kemiska och teknologiska processer inom livsmedelshantering. - Kunna tolka och kritiskt granska vetenskapliga artiklar.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg i minst 90 hp kostvetenskap, varav 15 hp uppsats eller genomgått 150 hp inom livsmedelsagronom- eller livsmedelsingenjörsutbildning eller motsvarande. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier samt laborationer. Deltagande vid seminarier och laborationer är obligatoriskt.

Examination

Moment 1. Sensorisk analys Examination sker genom skriftliga och muntliga individuell/grupp redovisningar av laborationer och seminarier samt tentamina. Moment 2. Produktutveckling Examination sker genom skriftliga och muntliga individuell/grupp redovisningar av laborationer och seminarier samt redovisning av projektarbete. Helkurs För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG krävs VG på båda momenten. Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet. Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

  • Giltig från: 2013 vecka 34

    SENSORY ANALYSIS 7,5 HP

    Required literature

    Sensory Evaluation of Food : Principles and Practices
    Lawless Harry T., Heymann Hildegarde.
    New York, NY : Springer New York : 2010. :
    Table of Contents / Abstracts
    ISBN: 978-1-4419-6488-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Logue Alexandra Woods
    The psychology of eating and drinking
    3. ed. : New York : Brunner-Routledge : 2004 : xiv, 359 s. :
    ISBN: 0-415-95008-2 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    References

    Guidelines for sensory analysis in food product development and quality control.
    Carpenter Roland P, Lyon David H, Hasdell Terry A
    2nd ed. : Gaithersburg, Md. : Aspen Publishers : 2000 : xxvii, 210 p. :
    ISBN: 0-8342-1642-6 ; CIP rev.
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Flavor measurement
    Ho Chi-Tang, Manley Charles H
    New York : M. Dekker : c1993 : xii, 379 p. :
    ISBN: 0-8247-9056-1 (acid-free paper)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sensation and perception
    Coren Stanley, Ward Lawrence M, Enns James T
    6th ed. : Hoboken, N.J. : John Wiley & Sons : c2004 : x, 598 p. :
    http://www.loc.gov/catdir/description/wiley038/2003049725.html
    ISBN: 0-471-45147-9 (cloth : international edition) : No price
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Dijksterhuis Garmt B.
    Multivariate data analysis in sensory and consumer science
    Trumbull, Conn. : Food & Nutrition Press : cop. 1997 : 317 s. :
    ISBN: 0-917678-41-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sensory science theory and applications in foods
    Lawless Harry T, Klein Barbara P
    New York : M. Dekker : 1991. : x, 441 s. :
    ISBN: 0-8247-8537-1 (alk. paper)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Variansanalyse for sensoriske data
    Lea Per, Næs Tormod, Rødbotten Marit
    1. oppl. : Oslo : Matforsk : 1991 : 98 s. :
    ISBN: 82-90394-33-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Logue Alexandra Woods
    The psychology of eating and drinking
    3. ed. : New York : Brunner-Routledge : 2004 : xiv, 359 s. :
    ISBN: 0-415-95008-2 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lundgren B
    Handbok i sensorisk analys. SIK-rapport nr 470
    Svenska Livsmedelsinstitutet : 1994 :
    Läsanvisning: 194 sid

    Psychological Basis of Sensory Evaluation
    McBride R L, MacFie H J H
    London : Elsevier Applied Science : 1990 : 212 s. :

    Sensory evaluation techniques
    Meilgaard Morten C., Civille Gail Vance, Carr B. Thomas
    4. ed. : Boca Raton, Fla. : CRC : 2007 : [16], 448 p. :
    ISBN: 978-0-8493-3839-7 (hbk.) : ?49.99
    Se Umeå UB:s söktjänst

    O'Mahony Michael
    Sensory evaluation of food : statistical methods and procedures
    New York : Marcel Dekker : cop. 1986 : xv, 487 s. :
    ISBN: 0-8247-7337-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Poste Linda M
    Laboratory methods for sensory analysis of food
    Ottawa, Canada : Canada Communication Group, Pub. Centre : 1991. : vii, 90 s. :
    ISBN: 0-660-13807-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Berg Egel Weie
    Sensorisk analyse : [bedømmelse av næringsmidler]
    2. utg. : Oslo : Universitetsforl. : cop. 1997 : 208 s. :
    ISBN: 82-00-41879-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sensory evaluation practices
    Stone Herbert, Sidel Joel L.
    3. ed. : San Diego : Academic Pr. : 2004 : xiv, [2], 377 s. :
    ISBN: 0-12-672690-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Thesis

    Arvidsson-Fyrberg K
    Morphological and Psychophysical Studies on Taste Receptors of the Fungiform Papillae in Man and Monkey
    Stockholm: Avhandling : 1981 :

    Haglund Åsa
    Sensory quality of tomato, carrot and wheat : influences of growing systems
    Uppsala : Univ. : 1998 : [1], 39 s. :
    ISBN: 91-554-4123-8 ; 100:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson L.
    Eating Quality of Rainbow Trout
    Uppsala Universitet : 1992 :

    Jonsäll A.
    Sensory Quality of Pork, influences of Rearing System, Feed, Genotype and Sex
    Uppsala Universitet : 2000 :

    McGee Harold
    On food and cooking : the science and lore of the kitchen
    New York : Scribner : 2004 : 884 s. :
    ISBN: 0-684-80001-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nygren Tobias
    Sensory evaluation and consumer preference of wine and food combinations : influences of tasting techniques
    Örebro : Örebro universitetsbibliotek : 2004 : 66 s. :
    urn:nbn:se:oru:diva-56
    ISBN: 91-7668-379-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Risvik E
    New approaches to analysis and understanding of data in sensory science
    Matfors-Norwegian Food Research Institute, Ås Norge : 1996 :

    Wendin Karin
    Sensory dynamics in emulsion products differing in fat content
    Göteborg : Chalmers tekniska högsk. : 2001 : viii, 51 s. :
    ISBN: 91-7197-988-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Articles from periodicals and ev. further literature may be applicable

    PRODUCT DEVELOPMENT 7,5 HP

    Required literature

    Developing new food products for a changing marketplace
    Brody Aaron L., Lord John B.
    2. ed. : Boca Raton, Fla. : CRC Press : 2007 : xxiv, 587 p. :
    http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0716/2007014912.html
    ISBN: 978-0-8493-2833-6 (alk. paper)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Articles from periodicals and ev. further literature may be applicable

    References

    Livsmedelsteknologi 1, Konserveringsmetoder
    Andersen Poul Erner, Risum Jørgen
    Lund : Studentlitteratur : 1991 : 383 s. :
    ISBN: 91-44-31761-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsteknologi 2, Vegetabiliska livsmedel
    Andersen Poul Erner, Risum Jørgen
    Lund : Studentlitteratur : 1993 : 463 s. :
    ISBN: 91-44-31771-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsteknologi. : 3 Animaliska livsmedel
    Andersen Poul Erner, Risum Jørgen, Sahlin Peter
    Lund : Studentlitteratur : 1993 : 344 s. :
    ISBN: 91-44-31781-6 ; 410:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Brohammer Göran
    Produktekologi : handbok om livscykelanalys (LCA) i produktutveckling
    Stockholm : Industrilitteratur : 1998 : 124 s. :
    ISBN: 91-7548-544-3 ; 290:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Foods : a scientific approach
    Charley Helen, Weaver Connie
    3. ed. : Upper Saddle River, N.J. : Merrill : cop. 1998 : 582 s.a (xxiii, 582 p.) :
    ISBN: 0-02-321951-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Marketing research : methodological foundations
    Churchill Gilbert A., Iacobucci Dawn
    8. ed. : Mason, Ohio : South-Western : cop. 2002 : xxvi, 1006 s. :
    ISBN: 0-03-033101-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    New products management
    Crawford Merle, Di Benedetto Anthony
    9. ed. : Boston : McGraw-Hill /Irwin : 2008 : xviii, 558 s. :
    http://www.loc.gov/catdir/enhancements/fy0743/2007036476-t.html
    ISBN: 978-0-07-126336-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Carson David
    Qualitative marketing research
    London : SAGE : 2001 : xii, 239 s. :
    ISBN: 0-7619-6365-0 ; £55.00 : CIP entry (Jan.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedel. : Vol. 1 Del I: Livsmedelskemi och -teknologi; Del II: Livsmedelsteknik
    Danielson Carl Erik, Hallström Bengt, Larsson Kåre
    456 s. :

    Livsmedel. : Vol. 2 Industriell livsmedelsproduktion
    Danielson Carl Erik, Hallström Bengt, Larsson Kåre
    [S.l. : s.n.] : 1988 : 325 s. :

    Edvardsson Bo
    Företagsstrategier för produktutveckling
    Uppsala : Sveriges lantbruksuniv. : 1981 : [6], 133 s. :
    ISBN: 91-576-0866-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Eliasson A.C
    Fysikaliska förändringar i samband med livsmedelsprocesser eller varför mjölken blir ost och mjölet bröd
    Lunds tekniska högskola. Avd. för livsmedelsteknologi : 1993 :
    Läsanvisning: Ingår i Livsmedelsförädling

    Mat-Sverige i förändringens tid
    Hallberg Ingela, Belaieff Peter, Furugren Bo
    Stockholm : Utbildningsradion : 1993 : 200 s. :
    ISBN: 91-26-92100-6 ; 205:00
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: s 8-22

    Fellows Peter
    Food processing technology : principles and practice
    3. ed. : Cambridge : Woodhead : 2009 : 913 s. :
    ISBN: 978-1-84569-216-2 (pbk)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Food flavours : biology and chemistry
    Fisher Carolyn, Scott Thomas R.
    Cambridge : Royal Society of Chemistry, Information Services : cop. 1997 : ix,165p :
    ISBN: 0-85404-538-4 (pbk) ; No price : Formerly CIP
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Fennema Owen R.
    Food chemistry
    3. ed. : New York : Dekker : cop. 1996 : xii, 1069 s. :
    ISBN: 0-8247-9346-3 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Fuller Gordon W.
    New food product development : from concept to marketplace
    2. ed. : Boca Raton, Fla. : CRC : cop. 2005 : 388 s. :
    ISBN: 0-8493-1673-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    The science of food
    Gaman P. M., Sherrington K. B.
    4. ed. : Oxford : Butterworth-Heinemann : 1996 : x, 326 s. :
    ISBN: 0-7506-2373-X (pbk) ; No price
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Handbok i HACCP för små och stora livsmedelsföretag
    Holmberg Torbjörn, Wallin Henrik
    Doncaster : Highfield Publications : 2000 : 92 s. :
    ISBN: 1-871912-43-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsteknologi : kemiska grunder.
    Larsson Kåre, Furugren Bo, Lunds universitet. Avdelningen för livsmedelsteknologi
    Lund : Avd. för livsmedelsteknologi, Univ., 1995 ; (Alnarp : 1995 : 227, [3]s. : ill., diagr., tab. :
    ISBN: 91-630-4025-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Functional food i Sverige : svenska livsmedelsföretags syn på produktutveckling och marknadsföring = Functional food in Sweden : attitudes to R&D and marketing among Swedish food companies
    Mark-Herbert Cecilia, Nyström Harry
    Uppsala : Sveriges lantbruksuniversitet : 1993 : 24, [9] s. :

    Ruiter A.
    Fish and fishery products
    Wallingford : CAB International : c1995 : xi,387s :
    ISBN: 0-85198-927-6 ; No price : Formerly CIP
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wibeck Victoria
    Fokusgrupper : om fokuserade gruppintervjuer som undersökningsmetod
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 178 s. :
    ISBN: 978-91-44-05856-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Thesis

    Kähkönen Päivi
    Consumer acceptance of reduced-fat foods : the effects of product information
    Helsinki : University of Helsinki, Department of Food Technology : 2000 : 33, [58] s. :
    ISBN: 951-45-9373-1 (hft.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hamberg Lars
    Shaping of food microstructures
    Göteborg : Chalmers tekniska högsk. : 2003 : vi, 48 s. :
    ISBN: 91-7291-284-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Toledo-Alonzo Patricia
    Studies of raw milk from sustainable/organic production systems
    Uppsala : Sveriges lantbruksuniv. : 2003 : 33 s. :
    http://www-mat21.slu.se/publikation/pdf/Patricia.pdf
    ISBN: 91-576-6594-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Rapport

    Märkning och marknadsföring av livsmedel : rapport från nordisk workshop 10-11 september 1997, Sollentuna, Sverige
    København : Nordiska ministerrådet : cop. 1998 : 41 s. :
    ISBN: 92-893-0165-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Journals

    Journal of sensory studies (finns ej som e-tidskrift på UB) Food quality and preference Physiology A: Sensory, neutral an behavioural physiology Food policy Journal of food science (finns ej som e-tidskrift på UB) Food science and technology Product design and development International journal of consumer studies Journal of consumer research

  • Giltig från: 2012 vecka 31

    Sensory Analysis 7,5 hp

    REQUIRED LITERATURE

    Sensory Evaluation of Food : Principles and Practices
    Lawless Harry T., Heymann Hildegarde.
    New York, NY : Springer New York : 2010. :
    Table of Contents / Abstracts
    ISBN: 978-1-4419-6488-5
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Logue Alexandra Woods
    The psychology of eating and drinking
    3. ed. : New York : Brunner-Routledge : 2004 : xiv, 359 s. :
    ISBN: 0-415-95008-2 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    REFERENCES

    Guidelines for sensory analysis in food product development and quality control.
    Carpenter Roland P, Lyon David H, Hasdell Terry A
    2nd ed. : Gaithersburg, Md. : Aspen Publishers : 2000 : xxvii, 210 p. :
    ISBN: 0-8342-1642-6 ; CIP rev.
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Flavor measurement
    Ho Chi-Tang, Manley Charles H
    New York : M. Dekker : c1993 : xii, 379 p. :
    ISBN: 0-8247-9056-1 (acid-free paper)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sensation and perception
    Coren Stanley, Ward Lawrence M, Enns James T
    6th ed. : Hoboken, N.J. : John Wiley & Sons : c2004 : x, 598 p. :
    http://www.loc.gov/catdir/description/wiley038/2003049725.html
    ISBN: 0-471-45147-9 (cloth : international edition) : No price
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Dijksterhuis Garmt B.
    Multivariate data analysis in sensory and consumer science
    Trumbull, Conn. : Food & Nutrition Press : cop. 1997 : 317 s. :
    ISBN: 0-917678-41-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sensory science theory and applications in foods
    Lawless Harry T, Klein Barbara P
    New York : M. Dekker : 1991. : x, 441 s. :
    ISBN: 0-8247-8537-1 (alk. paper)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Variansanalyse for sensoriske data
    Lea Per, Næs Tormod, Rødbotten Marit
    1. oppl. : Oslo : Matforsk : 1991 : 98 s. :
    ISBN: 82-90394-33-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Logue Alexandra Woods
    The psychology of eating and drinking
    3. ed. : New York : Brunner-Routledge : 2004 : xiv, 359 s. :
    ISBN: 0-415-95008-2 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Lundgren B
    Handbok i sensorisk analys. SIK-rapport nr 470
    Svenska Livsmedelsinstitutet : 1994 :
    Läsanvisning: 194 sid

    Psychological Basis of Sensory Evaluation
    McBride R L, MacFie H J H
    London : Elsevier Applied Science : 1990 : 212 s. :

    Sensory evaluation techniques
    Meilgaard Morten C., Civille Gail Vance, Carr B. Thomas
    4. ed. : Boca Raton, Fla. : CRC : 2007 : [16], 448 p. :
    ISBN: 978-0-8493-3839-7 (hbk.) : ?49.99
    Se Umeå UB:s söktjänst

    O'Mahony Michael
    Sensory evaluation of food : statistical methods and procedures
    New York : Marcel Dekker : cop. 1986 : xv, 487 s. :
    ISBN: 0-8247-7337-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Poste Linda M
    Laboratory methods for sensory analysis of food
    Ottawa, Canada : Canada Communication Group, Pub. Centre : 1991. : vii, 90 s. :
    ISBN: 0-660-13807-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Berg Egel Weie
    Sensorisk analyse : [bedømmelse av næringsmidler]
    2. utg. : Oslo : Universitetsforl. : cop. 1997 : 208 s. :
    ISBN: 82-00-41879-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sensory evaluation practices
    Stone Herbert, Sidel Joel L.
    3. ed. : San Diego : Academic Pr. : 2004 : xiv, [2], 377 s. :
    ISBN: 0-12-672690-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    THESIS

    Arvidsson-Fyrberg K
    Morphological and Psychophysical Studies on Taste Receptors of the Fungiform Papillae in Man and Monkey
    Stockholm: Avhandling : 1981 :

    Haglund Åsa
    Sensory quality of tomato, carrot and wheat : influences of growing systems
    Uppsala : Univ. : 1998 : [1], 39 s. :
    ISBN: 91-554-4123-8 ; 100:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson L.
    Eating Quality of Rainbow Trout
    Uppsala Universitet : 1992 :

    Jonsäll A.
    Sensory Quality of Pork, influences of Rearing System, Feed, Genotype and Sex
    Uppsala Universitet : 2000 :

    McGee Harold
    On food and cooking : the science and lore of the kitchen
    New York : Scribner : 2004 : 884 s. :
    ISBN: 0-684-80001-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nygren Tobias
    Sensory evaluation and consumer preference of wine and food combinations : influences of tasting techniques
    Örebro : Örebro universitetsbibliotek : 2004 : 66 s. :
    urn:nbn:se:oru:diva-56
    ISBN: 91-7668-379-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Risvik E
    New approaches to analysis and understanding of data in sensory science
    Matfors-Norwegian Food Research Institute, Ås Norge : 1996 :

    Wendin Karin
    Sensory dynamics in emulsion products differing in fat content
    Göteborg : Chalmers tekniska högsk. : 2001 : viii, 51 s. :
    ISBN: 91-7197-988-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Articles from periodicals and ev. further literature may be applicable

    Product development 7,5 hp

    REQUIRED LITERATURE

    Developing new food products for a changing marketplace
    Brody Aaron L., Lord John B.
    2. ed. : Boca Raton, Fla. : CRC Press : 2007 : xxiv, 587 p. :
    http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0716/2007014912.html
    ISBN: 978-0-8493-2833-6 (alk. paper)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Food flavours; Biology and chemistry
    Cambridge : Royal Society of Chemistry : 2001 :
    Obligatorisk

    Articles from periodicals and ev. further literature may be applicable

    REFERENCES

    Livsmedelsteknologi 1, Konserveringsmetoder
    Andersen Poul Erner, Risum Jørgen
    Lund : Studentlitteratur : 1991 : 383 s. :
    ISBN: 91-44-31761-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsteknologi 2, Vegetabiliska livsmedel
    Andersen Poul Erner, Risum Jørgen
    Lund : Studentlitteratur : 1993 : 463 s. :
    ISBN: 91-44-31771-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsteknologi. : 3 Animaliska livsmedel
    Andersen Poul Erner, Risum Jørgen, Sahlin Peter
    Lund : Studentlitteratur : 1993 : 344 s. :
    ISBN: 91-44-31781-6 ; 410:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Brohammer Göran
    Produktekologi : handbok om livscykelanalys (LCA) i produktutveckling
    Stockholm : Industrilitteratur : 1998 : 124 s. :
    ISBN: 91-7548-544-3 ; 290:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Foods : a scientific approach
    Charley Helen, Weaver Connie
    3. ed. : Upper Saddle River, N.J. : Merrill : cop. 1998 : 582 s.a (xxiii, 582 p.) :
    ISBN: 0-02-321951-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Marketing research : methodological foundations
    Churchill Gilbert A., Iacobucci Dawn
    8. ed. : Mason, Ohio : South-Western : cop. 2002 : xxvi, 1006 s. :
    ISBN: 0-03-033101-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    New products management
    Crawford Merle, Di Benedetto Anthony
    9. ed. : Boston : McGraw-Hill /Irwin : 2008 : xviii, 558 s. :
    http://www.loc.gov/catdir/enhancements/fy0743/2007036476-t.html
    ISBN: 978-0-07-126336-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Carson David
    Qualitative marketing research
    London : SAGE : 2001 : xii, 239 s. :
    ISBN: 0-7619-6365-0 ; £55.00 : CIP entry (Jan.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedel. : Vol. 1 Del I: Livsmedelskemi och -teknologi; Del II: Livsmedelsteknik
    Danielson Carl Erik, Hallström Bengt, Larsson Kåre
    456 s. :

    Livsmedel. : Vol. 2 Industriell livsmedelsproduktion
    Danielson Carl Erik, Hallström Bengt, Larsson Kåre
    [S.l. : s.n.] : 1988 : 325 s. :

    Edvardsson Bo
    Företagsstrategier för produktutveckling
    Uppsala : Sveriges lantbruksuniv. : 1981 : [6], 133 s. :
    ISBN: 91-576-0866-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Eliasson A.C
    Fysikaliska förändringar i samband med livsmedelsprocesser eller varför mjölken blir ost och mjölet bröd
    Lunds tekniska högskola. Avd. för livsmedelsteknologi : 1993 :
    Läsanvisning: Ingår i Livsmedelsförädling

    Mat-Sverige i förändringens tid
    Hallberg Ingela, Belaieff Peter, Furugren Bo
    Stockholm : Utbildningsradion : 1993 : 200 s. :
    ISBN: 91-26-92100-6 ; 205:00
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: s 8-22

    Fellows Peter
    Food processing technology : principles and practice
    3. ed. : Cambridge : Woodhead : 2009 : 913 s. :
    ISBN: 978-1-84569-216-2 (pbk)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Food flavours : biology and chemistry
    Fisher Carolyn, Scott Thomas R.
    Cambridge : Royal Society of Chemistry, Information Services : cop. 1997 : ix,165p :
    ISBN: 0-85404-538-4 (pbk) ; No price : Formerly CIP
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Fennema Owen R.
    Food chemistry
    3. ed. : New York : Dekker : cop. 1996 : xii, 1069 s. :
    ISBN: 0-8247-9346-3 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Fuller Gordon W.
    New food product development : from concept to marketplace
    2. ed. : Boca Raton, Fla. : CRC : cop. 2005 : 388 s. :
    ISBN: 0-8493-1673-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    The science of food
    Gaman P. M., Sherrington K. B.
    4. ed. : Oxford : Butterworth-Heinemann : 1996 : x, 326 s. :
    ISBN: 0-7506-2373-X (pbk) ; No price
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Handbok i HACCP för små och stora livsmedelsföretag
    Holmberg Torbjörn, Wallin Henrik
    Doncaster : Highfield Publications : 2000 : 92 s. :
    ISBN: 1-871912-43-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsteknologi : kemiska grunder.
    Larsson Kåre, Furugren Bo, Lunds universitet. Avdelningen för livsmedelsteknologi
    Lund : Avd. för livsmedelsteknologi, Univ., 1995 ; (Alnarp : 1995 : 227, [3]s. : ill., diagr., tab. :
    ISBN: 91-630-4025-5
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Functional food i Sverige : svenska livsmedelsföretags syn på produktutveckling och marknadsföring = Functional food in Sweden : attitudes to R&D and marketing among Swedish food companies
    Mark-Herbert Cecilia, Nyström Harry
    Uppsala : Sveriges lantbruksuniversitet : 1993 : 24, [9] s. :

    Ruiter A.
    Fish and fishery products
    Wallingford : CAB International : c1995 : xi,387s :
    ISBN: 0-85198-927-6 ; No price : Formerly CIP
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wibeck Victoria
    Fokusgrupper : om fokuserade gruppintervjuer som undersökningsmetod
    2., uppdaterade och utök. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 178 s. :
    ISBN: 978-91-44-05856-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    THESIS

    Kähkönen Päivi
    Consumer acceptance of reduced-fat foods : the effects of product information
    Helsinki : University of Helsinki, Department of Food Technology : 2000 : 33, [58] s. :
    ISBN: 951-45-9373-1 (hft.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hamberg Lars
    Shaping of food microstructures
    Göteborg : Chalmers tekniska högsk. : 2003 : vi, 48 s. :
    ISBN: 91-7291-284-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Toledo-Alonzo Patricia
    Studies of raw milk from sustainable/organic production systems
    Uppsala : Sveriges lantbruksuniv. : 2003 : 33 s. :
    http://www-mat21.slu.se/publikation/pdf/Patricia.pdf
    ISBN: 91-576-6594-X
    Se Umeå UB:s söktjänst

    RAPPORT

    Märkning och marknadsföring av livsmedel : rapport från nordisk workshop 10-11 september 1997, Sollentuna, Sverige
    København : Nordiska ministerrådet : cop. 1998 : 41 s. :
    ISBN: 92-893-0165-1
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Journals

    Journal of sensory studies (finns ej som e-tidskrift på UB) Food quality and preference Physiology A: Sensory, neutral an behavioural physiology Food policy Journal of food science (finns ej som e-tidskrift på UB) Food science and technology Product design and development International journal of consumer studies Journal of consumer research