"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Fysiologi för dietetik, 15 hp

Engelskt namn: Physiology for Dietetics

Denna kursplan gäller: 2018-12-31 och tillsvidare

Kurskod: 2KN022

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2009-05-25

Reviderad av: Prefekten, 2018-11-26

Innehåll

Kursen behandlar humanfysiologi med fokus på hur nutrition kan påverka kroppens normala funktioner och metabol reglering. Kursen innefattar även den anatomi och morfologi som krävs för att fysiologiska processer ska kunna förklaras. Inom kursen ges även möjlighet att studera aktuell forskning inom ett nutritionsrelaterat område. Kursen utgör en kunskapsgrund för vidare studier inom dietetik och sjukdomslära samt idrottsnutrition.
 
Kursen består av följande moment: 

  1. Fysiologi för Dietetik 1 (Physiology for Dietetics 1), 7,5 hp
  2. Fysiologi för Dietetik 2 (Physiology for Dietetics 2), 7,5 hp

Förväntade studieresultat

Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förklara grundläggande cellulära processer och hur kosten interagerar med dessa.
  • Redogöra för nervsystemets organisation och förklara dess funktion.
  • Redogöra för det endokrina systemets organisation och förklara dess funktion. .
  • Redogöra för benomsättningen och dess reglering.
  • Redogöra för muskulaturens funktion och metabolism.

Färdighet och förmåga

  • Lösa komplexa problem som kräver kunskap och förståelse om den fysiologi som momentet behandlar
  • Använda sig av adekvat medicinsk terminologi för att förklara och kommunicera fysiologiska processer i förhållande till momentets innehåll. 

Moment 2. Fysiologi för Dietetik 2
Efter slutfört moment ska den  studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förklara cirkulationens funktion och dess reglering.
  • Redogöra för exkretionsorganens funktion och reglering, samt förklara samspelet mellan de olika vätskerummen och reglering av vatten, salt och pH i dessa.
  • I detalj kunna redogöra för spjälkning och absorption av näringsämnen och förklara reglering av dessa processer.
  • Förklara hur kroppen metabolt kan anpassa sig till olika fysiologiska tillstånd.

Färdighet och förmåga

  • Lösa komplexa problem som kräver kunskap och förståelse om den fysiologi som momentet behandlar
  • Använda sig av adekvat medicinsk terminologi för att förklara och kommunicera fysiologiska processer i förhållande till momentets innehåll.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Söka, samla och använda relevant information vid vetenskapliga diskussioner inom fysiologi och nutrition.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg på minst tre av fyra moment på Kostvetenskap A samt godkänt betyg på minst ett moment på Kostvetenskap B eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Inbördes ordning av momenten kan ändras.

Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.
 
Moment 2. Fysiologi för Dietetik 2
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och laborationer. Obligatoriskt inslag är laboration med tillhörande redovisning.
 

 

Examination

Moment 1. Fysiologi för Dietetik 1
Examination sker genom skriftlig tentamen där något av betygen VG, G eller U kan erhållas.
 
Moment 2. Fysiologi för Dietetik 2

Examination skergenom skriftlig tentamen och aktivt deltagande vid laborationstillfälle med tillhörande redovisning. På skriftlig tentamen kan något av betygen VG, G eller U erhållas. Pålaborationsinslag och redovisning ges endast betygen G eller U.
 
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga skriftliga tentamina och obligatoriska inslag är godkända. För betyget VG på hela kursen krävs betyget VG på båda momenten.

Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.

En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
 
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
 

Litteratur

Giltig från: 2019 vecka 1

Fysiologi för dietetik 15 hp

Rekommenderad litteratur

Sherwood Lauralee (west Virginia University)
Human physiology - from cells to systems
Cengage Learning, Inc : 2014 : 912 sidor :
ISBN: 978-1-285-86693-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ytterligare litteratur kan tillkomma.