"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Dietetik B, 30 hp

Engelskt namn: Dietetics B

Denna kursplan gäller: 2018-12-31 och tillsvidare

Kurskod: 2KN026

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-01-19

Reviderad av: Prefekten, 2018-11-26

Innehåll

I kursen ingår kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna och barn. Förekomst, riskfaktorer för insjuknande, problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell behandlas. Under kursen utvecklar studenten även sin förmåga att genomföra professionella samtal.
 
Kursen består av följande moment:

  1. Samtalet som redskap (How to communicate with clients), 1,5hp
  2. Dietetik med sjukdomslära III (Nutritional care in disease III), 10 hp
  3. Kommunikation i kliniskt arbete (Communication in clinical work), 9 hp
  4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV (Nutritional care in pediatrics IV), 9,5 hp 

Moment 1. Samtalet som redskap, 1,5hp
Under momentet utvecklar studenten sin förmåga som samtalsledare genom att planera och genomföra kostsamtal. I momentet ingår även journalföring.
 
Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III, 10 hp
I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd: mag- och tarmsjukdomar, födoämnesöverkänslighet hos vuxna samt alkoholmissbruk. För vissa sjukdomar/tillstånd ligger fokus på de nutritionsproblem och/eller nutritionsåtgärder som kan bli aktuella till följd av kirurgisk behandling. Etiska frågeställningar som kan förekomma inom arbetet som dietist samt informationssökning och publicering behandlas också under momentet.
 
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete, 9 hp
Teoretisk och praktisk genomgång av hur man kan genomföra olika former av professionella samtal med människor, både enskilt och i grupp.
 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV, 9,5 hp

I momentet behandlas kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd samt tillväxt och utveckling hos barn och ungdomar. I momentet behandlas följandetillstånd/ kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar, nutrition för spädbarn och situationen för små och för tidigt födda barn, medfödda ämnesomsättningssjukdomar, medfödda hjärtsjukdomar, diabetes typ 1, celiaki, cancersjukdomar, cystisk fibros, funktionshinder, inflammatoriska tarmsjukdomar reaktioner mot livsmedel, malabsorption, ätstörningar, övervikt och fetma. Ätutveckling, ätproblematik, parenteral nutrition samt tillfälliga tillstånd som kräkningar, diarré och förstoppning behandlas även i momentet.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Samtalet som redskap
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Utveckla förståelse för samtal och kommunikation med andra människor.

Färdighet och förmåga

  • Planera och genomföra kostsamtal med klienter utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.
  • Tillämpa riktlinjer för journalföring.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Identifiera och värdera en situation i ett samtal som skapar förståelse för hur rollen som samtalsledare kan påverka kommunikation med andra människor.
  • Kritiskt bearbeta och relatera till olika aspekter av rollen som samtalsledare i samarbete med andra studenter.
  • Sammanfatta och värdera sin egen roll som samtalsledare och identifiera utvecklingsområden.

Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar och dess inverkan på nutritionsstatus.

Färdighet och förmåga

  • Utföra kost- eller nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- eller nutritionsbehandling.
  • Utföra och presentera en vetenskaplig fördjupning och analys inom ett nutritionsrelaterat område.
  • Tillämpa och hantera kost som kan bli aktuell för patienter med problem relaterade till sjukdomar eller kirurgi i mag-tarmkanalen.
  • Tillämpa glutenfri bakning och reflektera över den glutenfria kosten för vuxna.
  • Tillämpa riktlinjer för nutritionsbehandlingsprocessen.
  • Visa praktisk färdighet i att bedöma behov av kosttillägg.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera och argumentera kring etiska aspekter inom kommande yrkesverksamhet. 

Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beakta och beskriva rollen som vårdare och patient ur olika perspektiv inom området kommunikation.
  • Identifiera och förklara olika delar och begrepp som ingår i det professionella samtalet.
  • Förstå olika aspekter av ett samtal ur ett yrkesmässigt perspektiv.
  • Identifiera forskning om mellanmänsklig kommunikation inom hälso- och sjukvård.

Färdighet och förmåga

  • Genomföra inspelning av ett eget samtal och genom analys identifiera centrala delar inom samtalsmetodik.
  • Stödja medstudenters utveckling i samtalsprocessen genom att ge återkoppling på videoinspelade samtal.
  • Visa förmåga att leda en grupp
  • Diskutera riktlinjerna för nutritionsbehandlingsprocessen

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Identifiera och urskilja ett professionellt förhållningssätt när det gäller mötet mellan vårdare och patient.
  • Relatera till andra människors utsatthet och upptäcka hur bemötandet kan påverka dennes upplevelse av situationen.
  • Identifiera situationer som kräver särskild omsorg i kontakten mellan vårdpersonal, patienter och anhöriga.
  • Reflektera över sin egen förmåga att föra samtal och identifiera personliga utvecklingsområden.
  • Reflektera över sin egen inställning till utsatta personer och identifiera personliga utvecklingsområden..  

Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos barn och ungdomar.

Färdighet och förmåga

  • Utföra kemiska beräkningar inom området nutrition för barn
  • Utföra kost- och nutritionsutredning samt föreslå, planera och motivera lämplig kost- och nutritionsbehandling för barn och ungdomar.
  • Diskutera riktlinjerna för nutritionsbehandlingsprocessen.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera hur olika faktorer påverkar barns tillväxt under olika åldrar.
  • Identifiera och värdera nutritionsstatus hos barn och ungdomar.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A, Kostvetenskap B och Kost och hälsokommunikation, C samt genomgången Fysiologi för dietetik och Dietetik A, eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Moment 1 integreras med andra moment
 
Moment 1. Samtalet som redskap
Lärande sker genom att studenten planerar och genomför kostsamtal med klienter. Grupphandledning sker regelbundet. Obligatoriska seminarier inleder och avslutar momentet.
 
Moment 2. Dietetik  med sjukdomslära III
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppuppgifter, laborationer och seminarier.
 
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, övningar, seminarier, gruppövningar och samtalsinspelningar. Obligatoriska moment är seminarier, självvärderingar gruppövningar och samtalsinspelningar.
 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier. Obligatoriska moment är laborationer, seminarier och fördjupningsuppgifter. Föreläsningar av inbjudna produktspecialister samt studiebesök på barn- och ungdomsklinik kan förekomma under momentets gång.

Examination

Moment 1. Samtalet som redskap
Studenten bedöms utifrån genomförande och journalföring av kostsamtal med klient samt aktivt deltagande vid handledningsträffar och seminarier. Även individuell skriftlig uppgift ligger till grund för det slutgiltiga betyget på momentet. På momentet sätts betyget U eller G.
 
Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III
Examinationen sker genom skriftlig tentamen, klinisk examination vid stationsarbete och muntliga och skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment. Vissa examinationer sker individuellt och andra i grupp. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget G på momentet krävs att samtliga examinationer är godkända.
 
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete

Examination sker genom skriftlig salstentamen där betyget U, G eller VG sätts. Examination sker även genom muntliga redovisningar, inspelningsövningar och skriftliga uppgifter där betyget U eller G sätts.
 
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV

Examination sker genom skriftlig salstentamen där betyget U, G eller VG sätts. Examination sker även genom muntliga redovisningar och skriftliga uppgifter av laborations- och seminariemoment, på dessa sätts betyget U eller G.
 
För betyget VG på hela kursen krävs VG på två moment.

Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.

En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets  regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Giltig från: 2019 vecka 2

SAMTALET SOM REDSKAP 1,5 HP

Rekommenderad litteratur

Reflektionshandboken
Bie Kristin, Kärnekull Bo, Kärnekull Ethel
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 96 s. :
ISBN: 978-91-40-66635-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Övrig litteratur

Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
ISBN: 91-44-37241-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ISBN:9789144372419

DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA III, 10 HP

Rekommenderad litteratur

Internmedicin
Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke Leif
Sjätte upplagan : Stockholm : Liber : 2018 : 1046 sidor :
ISBN: 978-91-47-11326-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: URL: http://libris.kb.se/bib/22269529

Nutritionsbehandling av mag- och tarmsjukdomar
DRF:s referensgrupp i Gastroenterologi :
Läsanvisning: Köps via institutionen, även Cambro

Krause's food & the nutrition care process
Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
ISBN: 9780323340755
Se Umeå UB:s söktjänst

Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :

Övrig litteratur

Internetmedicin
Internetmedicin :
http://www.internetmedicin.se/default.aspx
Läsanvisning: https://www.internetmedicin.se

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer

KOMMUNIKATION I KLINISKT ARBETE 9 HP

Rekommenderad litteratur

Patientundervisning : ett samspel för lärande
Klang Söderkvist Birgitta, Kneck Åsa
Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 271 sidor :
ISBN: 9789144120515
Se Umeå UB:s söktjänst

Holm Ivarsson Barbro
MI - motiverande samtal : praktisk handbok för hälso-och sjukvården : [tobak, matvanor, fysisk aktivitet, alkohol, samtal med personer med kognitiva svårigheter, samtal i psykiatrin]
3. [omarb. och utök.] uppl. : Stockholm : Gothia fortbildning : 2016 : 112 s. :
ISBN: 9789188099600
Se Umeå UB:s söktjänst

Holm Ulla
Det räcker inte att vara snäll : om empati och professionellt bemötande inom människovårdande yrken
2., omarb. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2009 : 216 s. :
ISBN: 978-91-27-11770-9 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Krause's food & the nutrition care process
Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
ISBN: 9780323340755
Se Umeå UB:s söktjänst

Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
http://www.drf.nu

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer

Övrig litteratur

Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig : handbok för vårdgivare, chefer och personal : aktuell från 1 januari 2015
4. uppl. : Stockholm : Socialstyrelsen : 2015 : 104 s. :
Fulltext
ISBN: 9789175553078
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19801/2015-4-10.pdf

Asp Cecilia
Med mitt liv i mina händer : att leva med bipolär sjukdom
Hägersten : Papertalk : 2012 : 246 s. :
ISBN: 978-91-7533-003-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Lindquist Ulla-Carin
Ro utan åror : en bok om livet och döden
Stockholm : Norstedt : 2004 : 232, [1] s. :
ISBN: 91-1-301332-7 (inb.) :
Se Umeå UB:s söktjänst

Alling Morgan
Kriget är slut
[Ny utg.] : Stockholm : Forum : 2011 : 329 s. :
ISBN: 9789137137162 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Alsterlund Edna
Den längsta ronden : [om kärlek, demenssjukdom och anhörigvård]
Stockholm : Forum : 2010 : 346 s. :
ISBN: 978-91-37-13619-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Motiverande samtal - MI : att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor
Barth Tom, Näsholm Christina
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 180 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31403-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-03030-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Gidlund Kristian
I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början
[Ny utg.] : Stockholm : Månpocket : 2013 : 329 s. :
ISBN: 9789175032450
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer.

DIETETIK MED SJUKDOMSLÄRA INOM PEDIATRIK IV 9,5 HP

Rekommenderad litteratur

Barnmedicin
Hanséus Katarina, Lagercrantz Hugo, Lindberg Tor
4., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 674 s. :
ISBN: 9789144076096 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Krause's food & the nutrition care process
Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
ISBN: 9780323340755
Se Umeå UB:s söktjänst

Shaw Vanessa
Clinical paediatric dietetics
4th ed. : Chichester : John Wiley & Sons Ltd. : 2015 : ix, 844 pages :
ISBN: 9781118915349
Se Umeå UB:s söktjänst

Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Pdf-fil för nedladdning via Nordiska ministerrådet

Rikshandboken barnhälsovård
Stockholm : Inera : [200-]- :
http://www.rikshandboken-bhv.se

Bra livsmedelsval för barn 2-17 år – baserat på nordiska näringsrekommendationer 2012. Rapport 11
Eneroth H, Björck L
Livsmedelsverket : 2015 :
Pdf-fil
Läsanvisning: Senaste upplagan

Bra mat för spädbarn under 1 år
Livsmedelsverket :
Pdf-fil för nedladdning
Läsanvisning: Senaste upplagan

Bra mat för barn 0-5 år, handledning för barnhälsovården
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se

Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
http://www.drf.nu

Övrig litteratur

Koletzko Berthold
Pediatric nutrition in practice (World review of nutrition and dietetics). 2nd revised ed
S Karger AG: Switzerland : 2015 :
Läsanvisning: ISBN-13: 978-3318026900 ISBN-10: 3318026905

Att samtala med barn - kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården
Socialstyrelsen :
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/21093/2018-10-10.pdf

Hanås Ragnar
Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna : hur du blir expert på din egen diabetes
6., rev. uppl. : Uddevalla : BetaMed : 2014 : 416 s. :
ISBN: 9789197512077
Se Umeå UB:s söktjänst

Kokboken : mycket gott med lite protein : en kokbok för alla med PKU eller andra medfödda ämnesomsättningssjukdomar som behandlas med en proteinreducerad kost
Sjöqvist Elisabeth, Heidenborg Carina
[Ny, bearb. uppl.] : [Lund] : Elisabeth Sjöqvist : 2013 : 227 s. :

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomma