"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kostundersökningsmetodik, 7,5 hp

Engelskt namn: Dietary Assessment Methods

Denna kursplan gäller: 2018-01-01 till 2019-12-29 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN030

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-12-14

Reviderad av: Prefekten, 2017-09-25

Innehåll

Kursen behandlar studiedesign, de vanligaste kostundersökningsmetoderna, deras för- och nackdelar samt felkällor. Kursen innehåller en teoretisk del där grundläggande nutritionsepidemiologi, olika kostundersökningsmetoder och etiska aspekter vid kostundersökningar behandlas, samt en praktisk del där studenterna tillämpar olika kostundersökningsmetoder. Forskning inom det kostvetenskapliga ämnet belyses och diskuteras. Det är främst problem som rör mätfel i exponeringen som belyses samt hur dessa fel kan upptäckas. Validitetsmätningar och utvärderingar av rimligheten av kostdata utgör därför en central del i kursen.

 

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förstå principerna bakom de vanligaste formerna av studiedesign inom nutritionsepidemiologi
  • Förstå principerna bakom de vanligaste kostundersökningsmetoderna
  • Beskriva vilka typer av mätfel kostundersökningar är behäftade med och förstå vilka konsekvenser dessa kan få
  • Förstå principerna bakom de vanligaste valideringsteknikerna samt deras styrkor och svagheter inom området kostundersökningsmetodik

 
Färdighet och förmåga

  • Designa en kostundersökning i relation till en specifik forskningsfråga
  • Utföra de vanligaste kostundersökningsmetoderna
  • Föreslå metoder för att undersöka kostundersökningars validitet.
  • Applicera etiska principer i en studieVärderingsförmåga och förhållningssätt
  • Diskutera studiedesigners styrkor och svagheter i relation till specifika forskningsfrågor
  • Diskutera kostundersökningsmetoders styrkor och svagheter i relation till specifika forskningsfrågor
  • Diskutera olika valideringstekniker inom området kostunderökningsmetodik
  • Granska och värdera en medstudents rapport

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg i minst 90 hp kostvetenskap, varav 15 hp uppsats eller motsvarande.

En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (halvfart) i distansform. Föreläsningar, diskussioner samt obligatoriska grupp- och individuella uppgifter sker via en webbplattform, varför tillgång till Internet krävs. All undervisning är på engelska.

 

Examination

Examinationen sker genom skriftliga uppgifter varav två betygssätts med U, G eller VG. Resterande uppgifter betygsätts endast med U eller G. För att få godkänt på kursen måste alla uppgifter vara godkända. För VG på hela kursen krävs VG på de två uppgifter där VG kan uppnås.
 
Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken
 
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

 

Litteratur

Giltig från: 2018 vecka 4

Dietary Assessment Methods 7,5 hp

Required reading

Gibson Rosalind S.
Principles of nutritional assessment
2. ed. : New York : Oxford University Press : 2005 : xx, 908p. b ill. :
ISBN: 0-19-517169-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (about 130 pages) Order through the bookstore

Good research practise
The Swedish Research Council's group on ethics : 2017 :
https://publikationer.vr.se/en/product/good-research-practice/
Obligatorisk
Läsanvisning: 86 pages

Basic epidemiology [electronic resource]
Bonita R., Beaglehole R., Kjellström Tord.
2nd ed. : Geneva : World Health Organization : c2006. : 1 online resource (xi, 213 p.) :
http://whqlibdoc.who.int/publications/2006/9241547073_eng.pdf
ISBN: 9789240681835 (electronic bk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: 226 p.

Perspective: An Extension of the STROBE Statement for Observational Studies in Nutritional Epidemiology (STROBE-nut) : Explanation and Elaboration
Hörnell Agneta, Berg Christina, Forsum Elisabet, Larsson Christel, Sonestedt Emily, Akesson Agneta, Lachat Carl, Hawwash Dana, Kolsteren Patrick, Byrnes Graham, De Keyzer Willem, Van Camp John, Cade Janet E., Greenwood Darren C., Slimani Nadia, Cevallos Myriam, Egger Matthias, Huybrechts Inge, Wirfalt Elisabet
AMER SOC NUTRITION-ASN : 2017 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-140047
Obligatorisk

Scientific papers (mainly from the peer-reviewed journals) will also be used during the course.