"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kostundersökningsmetodik, 7,5 hp

Engelskt namn: Dietary Assessment Methods

Denna kursplan gäller: 2010-01-18 till 2012-01-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN030

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-12-14

Innehåll

Kursen behandlar studiedesign, de vanligaste kostundersökningsmetoderna, deras för- och nackdelar samt felkällor. Kursen innehåller en teoretisk del där grundläggande nutritionsepidemiologi, olika kostundersökningsmetoder och etiska aspekter vid kostundersökningar behandlas, samt en praktisk del där studenterna tillämpar olika kostundersökningsmetoder. Aktuell forskning inom det kostvetenskapliga ämnet belyses och diskuteras. Det är främst problem som rör mätfel i exponeringen som belyses samt hur dessa fel kan upptäckas och eventuellt korrigeras. Validitetsmätningar och utvärderingar av sanningen/rimligheten av kostdata utgör därför en central del i kursen.

Förväntade studieresultat

Efter slutförd kurs ska den studerande kunna: • Förstå principerna bakom de vanligaste kostundersökningsmetoderna och kunna utföra dem. • Jämföra deras styrkor och svagheter i relation till forskningsfrågan samt argumentera för olika typer av kostundersökningsmetoder. • Beskriva vilka typer av mätfel kostundersökningar är behäftade med och förstå vilka konsekvenser dessa kan ha, samt kunna föreslå metoder för att detektera och om möjligt korrigera dessa fel. • Diskutera etiska aspekter som kan föreligga vid kostundersökningsmetoder.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg i minst 90 hp kostvetenskap, varav 15 hp uppsats eller motsvarande. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (halvfart) i distansform. Föreläsningar, diskussioner samt obligatoriska grupp- och individuella uppgifter sker via en webbplattform, varför tillgång till Internet krävs. Allt undervisningsmaterial är på engelska. Även inlämningsuppgifter och diskussioner genomförs på engelska när utländska kursdeltagare finns.

Examination

Examinationen sker i form av skriftliga inlämningsuppgifter och aktivt deltagande i diskussionsforum. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.