Engelskt namn: Sports Nutrition
Denna kursplan gäller: 2024-07-22 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2024-07-22
Kursplan för kurser med start mellan 2021-08-16 och 2024-07-21
Kursplan för kurser med start mellan 2018-01-01 och 2021-08-15
Kursplan för kurser med start mellan 2013-08-19 och 2017-12-31
Kursplan för kurser med start mellan 2012-07-30 och 2013-08-18
Kursplan för kurser med start mellan 2011-09-05 och 2012-07-29
Kurskod: 2KN032
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-05-21
Reviderad av: Prefekten, 2024-02-29
Kursen behandlar fysiologiska och metabola anpassningar vid fysisk aktivitet. Du lär dig förstå de bakomliggande mekanismerna för hur kost, vätskeintag och måltidsplanering påverkar prestationsförmåga och återhämtning. Effekten av olika näringsämnen, kosttillskott och prestationshöjande preparat behandlas. Kursen avslutas med ett projektarbete där du analyserar och värderar nutrition i förhållande till fysiologiska och metabola förutsättningar för en specifik idrott.
Kursen består av följande moduler:
Modul 1. Idrottsnutrition, 7,5 hp.
Modulen behandlar idrottarens behov och omsättning av energi och energigivande näringsämnen, vätska samt vitaminer, mineraler och antioxidanter. Fokus läggs på näringsintag i direkt anslutning till träning/tävling (timing). Betydelsen av energibalans och metoder för viktkontroll såväl som kosttillskotts eventuella för- och nackdelar behandlas. Vidare belyses utmaningar som kan finnas vid olika kosthållningar.
Modul 2. Projektarbete, 7,5 hp.
Ett projektarbete genomförs kring valfri idrott. En kost- och aktivitetsregistrering genomförs med en elitidrottare. I arbetet diskuteras nutrition i förhållande till fysiologiska och metabola förutsättningar för den specifika idrotten.
Modul 1. Idrottsnutrition, 7,5 hp
Efter slutförd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 2. Projektarbete, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kostvetenskap A 30 hp , Kostvetenskap B 30hp, Fysiologi 15 hp samt Uppsats 15 hp eller motsvarande. Svenska och engelska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Kursen är nätbaserad och är upplagd med fördröjd studietakt (halvfart).
Modul 1. Idrottsnutrition, 7,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, inlämningsuppgifter och diskussionsuppgifter. Seminarier, inlämningsuppgifter och diskussionsuppgifter är obligatoriska. Viss undervisning kan ske på kvällstid.
Modul 2. Projektarbete, 7,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av grupparbete, opponering på annat arbete och seminarium. Projektarbetet med dess avslutande seminarium samt opponering på ett annat projektarbete är obligatoriskt.
Modul 1. Idrottsnutrition, 7,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 2. Projektarbete, 7,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på modul 2.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande https://www.umu.se/student/mina-studier/tillgodoraknande/. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Clinical sports nutrition
Burke Louise, Deakin Vicki, Minehan Michelle
6th edition : Sydney : McGraw-Hill Education/Australia : 2021 : xxiv, 687 pages :
ISBN: 9781760425647
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst