"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Mat och media, 15 hp

Engelskt namn: Food and the Media

Denna kursplan gäller: 2018-12-31 och tillsvidare

Kurskod: 2KN041

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-12-03

Reviderad av: Prefekten, 2018-11-26

Innehåll

Kursen består av följande moment:

  1. Introduktion (Introduction), 1,5 hp
  2. Hälsokommunikation och massmedia (Health communication and media), 6 hp
  3. Vetenskap och tro (Science and beliefs), 4,5 hp
  4. Samverka med massmedia (Interaction with media), 3 hp. 

Moment 1. Introduktion, 1,5 hp
Momentet innehåller metoder för att bevaka kostbudskap i massmedia.

Moment 2. Hälsokommunikation och massmedia, 6 hp
I momentet behandlas massmedierna som förmedlare av kostbudskap. Metoder för att analysera kostbudskap ur medie- såväl som hälsokommunikativt perspektiv ingår.

Moment 3. Vetenskap och tro, 4,5 hp
Momentet innefattar vetenskapsteori, nutritionsepidemiologi, alternativ medicin, hälsoreklam och källkritik som grund för granskning av hälsobudskap i media.

Moment 4. Samverka med massmedia, 3 hp
I momentet ingår metoder för att samverka med media både skriftligt och muntligt.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Introduktion
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Söka och identifiera kostbudskap i massmedia.

Moment 2. Hälsokommunikation och massmedia
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för massmediernas roll i samhället och beskriva journalistiska metoder.
  • Beskriva och diskutera livsmedelsbranschens betydelse för kostbudskap.
  • Beskriva och förklara betydelsen av utformningen av hälsobudskap. 

Färdighet och förmåga

  • Analysera kostbudskap i massmedia utifrån ett medieperspektiv. 

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Kritiskt granska och bedöma kostbudskap i massmedia utifrån ett folkhälsoperspektiv.

Moment 3. Vetenskap och tro
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva och förstå vetenskapliga metoder för forskning om kost och hälsa. 

Färdighet och förmåga

  • Använda och beskriva olika verktyg för granskning av hälsoreklam.
  • Problematisera kostbudskap på internet. 

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Kritiskt granska och bedöma kostbudskap i massmedia utifrån källkritiskt och nutritionsepidemiologiskt perspektiv.

Moment 4. Samverka med massmedia
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Producera pressmeddelande med kostbudskap.
  • Redogöra för olika aspekter av intervjusituationer.

Behörighetskrav

Kurser om minst 90 hp varav Kostvetenskap A och Kostvetenskap B samt godkänt uppsatsarbete på grundnivå (minst 15 hp) eller motsvarande.
Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Kursen är upplagd med fördröjd studietakt i distansform. IT används i undervisningen, varför tillgång till Internet och headset krävs. Webkamera önskvärt. Föreläsningar såväl som inlämnande av arbetsuppgifter, schemalagda onlinediskussioner och kommentarer sker via en webbplattform. Inlämnande av arbetsuppgifter och deltagande i diskussioner på webbplattformen och i andra onlineverktyg är obligatoriskt 

 

Examination

Moment 1. Introduktion
Examination sker genom ett schemalagt onlineseminarium där betyget U eller G sätts.

Moment 2. Hälsokommunikation och massmedia
Examinationen sker genom individuella inlämningsuppgifter med kamratfeedback, schemalagdt onlineseminarium, aktivt deltagande i obligatoriska diskussionsforum samt kunskapstest via onlinequiz. På inlämningsuppgifter, seminarium, inlägg i diskussionsforum och onlinequiz sätts betyget U eller G. Momentet avslutas med en analyserande rapport där betyget U, G eller VG sätts.

Moment 3. Vetenskap och tro
Examinationen sker genom individuella inlämningsuppgifter ochaktivt deltagande med inlägg i obligatoriska diskussionsforum. På inlämningsuppgifter och inlägg i diskussionsforum sätts betyg U eller G. Momentet avslutas med en analyserande rapport där betyget U, G eller VG sätts.

Moment 4. Samverka med massmedia
Examinationen sker genom en individuellt skriven text för massmedia där betyg U, G eller VG sätts, samt genom en inspelad paruppgift med reflekterande diskussion där betyget U eller G sätts.

Hel kurs
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG krävs att minst 7,5 hp av hela kursen har betyget VG.

Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.

En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets  regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

 

Litteratur

  • Giltig från: 2021 vecka 3

    INTRODUKTION 1.5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Nygren Charlotte
    Mat och media. En bok med analys av Women's Healt Initiative i svensk massmedia
    Inst för kostvetenskap : 2015 :
    Elektronisk version
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Kap 1

    HÄLSOKOMMUNIKATION OCH MASSMEDIA 6 HP

    Obligatorisk litteratur

    Massmedier : nya villkor för press, radio och tv i det digitala medielandskapet
    Weibull Lennart, Wadbring Ingela
    11., helt omarb. uppl. : Stockholm : Ekerlid : 2014 : 384 s. :
    ISBN: 9789187391446
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 1, 4-5, 8-11. Kan lånas på landets folkbibliotek

    Jarlbro Gunilla
    Hälsokommunikation : en introduktion
    3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
    ISBN: 978-91-44-05876-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 1-7

    Nygren Charlotte
    Mat och media. En bok med analys av Women's Healt Initiative i svensk massmedia
    Inst för kostvetenskap : 2015 :
    Elektronisk version
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Kap 2-6

    Referenslitteratur

    Nestle Marion
    Food politics : how the food industry influences nutrition and health
    10. anniversary ed., rev. and expanded : Berkeley, Calif. : University of California Press : cop. 2013 : 510 s. :
    ISBN: 9780520275966 (pbk.)
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

    Makten över tanken : en bok om det svenska massmediesamhället
    Petersson Olof, Carlberg Ingrid
    Stockholm : Carlsson : 1990 : 247 s. :
    ISBN: 91-7798-352-1 ; 200:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Strömbäck Jesper
    Makt och medier : samspelet mellan medborgarna, medierna och de politiska makthavarna
    Lund : Studentlitteratur : 2000 : 294 s. :
    ISBN: 91-44-00988-7 ; 387:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    VETENSKAP OCH TRO 4,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Hansson Sven Ove
    Konsten att vara vetenskaplig
    Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
    Konsten att vara vetenskaplig pdf fil
    Obligatorisk

    Wansink B
    "Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
    J Am Diet Assoc : 2006 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 106(4):601-7 Tillhandahålls av institutionen

    Nygren Charlotte
    Forskning om kost och hälsa. Att tolka och förstå vetenskapen
    Inst för kostvetenskap : 2015 :
    Elektronisk version
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Thurén Torsten
    Källkritik
    1. uppl. : Stockholm : Almqvist & Wiksell : 1997 : 208 s. :
    ISBN: 91-21-16820-2 (inb.) ; 360:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Källkritik
    Thurén Torsten, Werner Jack
    Fjärde upplagan : Stockholm : Liber : [2019] : 273 sidor :
    ISBN: 9789147129379
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst.

    SAMVERKA MED MASSMEDIA 3 HP

    Referenslitteratur

    Möte med massmedier
    Andréasson Peter, Mencak Daniel
    1. uppl. : Malmö : Liber ekonomi : 2003 : 198 s. :
    ISBN: 91-47-07209-1 (inb.) : 416:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Makten över tanken : en bok om det svenska massmediesamhället
    Petersson Olof, Carlberg Ingrid
    Stockholm : Carlsson : 1990 : 247 s. :
    ISBN: 91-7798-352-1 ; 200:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nygren Charlotte
    Mat och media. En bok med analys av Women's Healt Initiative i svensk massmedia
    Inst för kostvetenskap : 2015 :
    Elektronisk version
    Läsanvisning: Kap 5-6

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter eller facktidskrifter kan tillkomma

  • Giltig från: 2019 vecka 1

    INTRODUKTION 1.5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Nygren Charlotte
    Mat och media. En bok med analys av Women's Healt Initiative i svensk massmedia
    Inst för kostvetenskap : 2015 :
    Elektronisk version
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Kap 1

    HÄLSOKOMMUNIKATION OCH MASSMEDIA 6 HP

    Obligatorisk litteratur

    Massmedier : nya villkor för press, radio och tv i det digitala medielandskapet
    Weibull Lennart, Wadbring Ingela
    11., helt omarb. uppl. : Stockholm : Ekerlid : 2014 : 384 s. :
    ISBN: 9789187391446
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 1, 4-5, 8-11. Kan lånas på landets folkbibliotek

    Jarlbro Gunilla
    Hälsokommunikation : en introduktion
    3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
    ISBN: 978-91-44-05876-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 1-7

    Nygren Charlotte
    Mat och media. En bok med analys av Women's Healt Initiative i svensk massmedia
    Inst för kostvetenskap : 2015 :
    Elektronisk version
    Läsanvisning: Kap 2-6

    Referenslitteratur

    Nestle Marion
    Food politics : how the food industry influences nutrition and health
    Berkeley, Calif. : University of California Press : cop. 2002 : xii, 457 s. :
    ISBN: 0-520-22465-5 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Makten över tanken : en bok om det svenska massmediesamhället
    Petersson Olof, Carlberg Ingrid
    Stockholm : Carlsson : 1990 : 247 s. :
    ISBN: 91-7798-352-1 ; 200:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Strömbäck Jesper
    Makt och medier : samspelet mellan medborgarna, medierna och de politiska makthavarna
    Lund : Studentlitteratur : 2000 : 294 s. :
    ISBN: 91-44-00988-7 ; 387:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    VETENSKAP OCH TRO 4,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Hansson Sven Ove
    Konsten att vara vetenskaplig
    Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
    Konsten att vara vetenskaplig pdf fil
    Obligatorisk

    Wansink B
    "Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
    J Am Diet Assoc : 2006 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 106(4):601-7 Tillhandahålls av institutionen

    Nygren Charlotte
    Forskning om kost och hälsa. Att tolka och förstå vetenskapen
    Inst för kostvetenskap : 2015 :
    Elektronisk version
    Obligatorisk

    Referenslitteratur

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Thurén Torsten
    Källkritik
    1. uppl. : Stockholm : Almqvist & Wiksell : 1997 : 208 s. :
    ISBN: 91-21-16820-2 (inb.) ; 360:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    SAMVERKA MED MASSMEDIA 3 HP

    Referenslitteratur

    Möte med massmedier
    Andréasson Peter, Mencak Daniel
    1. uppl. : Malmö : Liber ekonomi : 2003 : 198 s. :
    ISBN: 91-47-07209-1 (inb.) : 416:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Makten över tanken : en bok om det svenska massmediesamhället
    Petersson Olof, Carlberg Ingrid
    Stockholm : Carlsson : 1990 : 247 s. :
    ISBN: 91-7798-352-1 ; 200:00
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nygren Charlotte
    Mat och media. En bok med analys av Women's Healt Initiative i svensk massmedia
    Inst för kostvetenskap : 2015 :
    Elektronisk version
    Läsanvisning: Kap 5-6

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter eller facktidskrifter kan tillkomma