"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Mat och media, 15 hp

Engelskt namn: Food and the Media

Denna kursplan gäller: 2018-01-01 till 2018-12-30 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN041

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-12-03

Reviderad av: Prefekten, 2017-12-14

Innehåll

Kursen består av följande moment:

  1. Introduktion (Introduction), 1,5 hp
  2. Hälsokommunikation och massmedia (Health communication and media), 6 hp
  3. Vetenskap och tro (Science and beliefs), 4,5 hp
  4. Samverka med massmedia (Interaction with media), 3 hp. 

Moment 1. Introduktion, 1,5 hp
Momentet innehåller metoder för att bevaka kostbudskap i massmedia.

Moment 2. Hälsokommunikation och massmedia, 6 hp
I momentet behandlas massmedierna som förmedlare av kostbudskap. Metoder för att analysera kostbudskap ur medie- såväl som hälsokommunikativt perspektiv ingår.

Moment 3. Vetenskap och tro, 4,5 hp
Momentet innefattar vetenskapsteori, nutritionsepidemiologi, alternativ medicin, hälsoreklam och källkritik som grund för granskning av hälsobudskap i media.

Moment 4. Samverka med massmedia, 3 hp
I momentet ingår metoder för att samverka med media både skriftligt och muntligt.
 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Introduktion
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Söka och identifiera kostbudskap i massmedia.

Moment 2. Hälsokommunikation och massmedia
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för massmediernas roll i samhället och beskriva journalistiska metoder.
  • Diskutera vad som påverkar hälsobeteende hos människor.
  • Beskriva och diskutera livsmedelsbranschens betydelse för kostbudskap.
  • Beskriva och förklara betydelsen av utformningen av hälsobudskap. 

Färdighet och förmåga

  • Analysera kostbudskap i massmedia utifrån ett medieperspektiv. 

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Kritiskt granska och bedöma kostbudskap i massmedia utifrån ett folkhälsoperspektiv.

Moment 3. Vetenskap och tro
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva och förstå vetenskapliga metoder för forskning om kost och hälsa. 

Färdighet och förmåga

  • Använda och beskriva olika verktyg för granskning av hälsoreklam.
  • Problematisera kostbudskap på internet. Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • Kritiskt granska och bedöma kostbudskap i massmedia utifrån källkritiskt och nutritionsepidemiologiskt perspektiv.

Moment 4. Samverka med massmedia
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Producera pressmeddelande med kostbudskap.
  • Redogöra för olika aspekter av intervjusituationer.

Behörighetskrav

Kurser om minst 90 hp varav Kostvetenskap A och Kostvetenskap B samt godkänt uppsatsarbete på grundnivå (minst 15 hp) eller motsvarande.
Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Kursen är upplagd med fördröjd studietakt i distansform. IT används i undervisningen, varför tillgång till Internet krävs. Föreläsningar såväl som inlämnande av arbetsuppgifter, diskussioner och kommentarer sker via en webbplattform. Inlämnade av arbetsuppgifter och deltagande i diskussioner på webbplattformen är obligatoriskt.
 

Examination

Moment 1. Introduktion
Examination sker genom individuell inlämningsuppgift där betyg U eller G sätts.

Moment 2. Hälsokommunikation och massmedia
Examinationen sker genom individuella inlämningsuppgifter, aktivt deltagande med inlägg i obligatoriska diskussionsforum. Momentet avslutas med analyserande rapport där betyg U, G eller VG sätts. På inlämningsuppgifter och inlägg i diskussionsforum sätts betyg U eller G.

Moment 3. Vetenskap och tro
Examinationen sker genom individuella inlämningsuppgifter, aktivt deltagande med inlägg i obligatoriska diskussionsforum.  Momentet avslutas med analyserande rapport där betyg U, G eller VG sätts. På inlämningsuppgifter och inlägg i diskussionsforum sätts betyg U eller G.

Moment 4. Samverka med massmedia
Examinationen sker genom en individuellt skriven text för massmedia, där betyg U, G eller VG sätts samt genom inlämningsuppgift  där betyg U eller G sätts.

Helkurs
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG krävs att minst 7,5 hp av hela kursen har betyget VG.

Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
 
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

 

Litteratur

Giltig från: 2018 vecka 1

INTRODUKTION 1.5 HP

Obligatorisk litteratur

Nygren Charlotte
Mat och media. En bok med analys av Women's Healt Initiative i svensk massmedia
Inst för kostvetenskap : 2015 :
Elektronisk version
Obligatorisk
Läsanvisning: Kap 1

HÄLSOKOMMUNIKATION OCH MASSMEDIA 6 HP

Obligatorisk litteratur

Massmedier : nya villkor för press, radio och tv i det digitala medielandskapet
Weibull Lennart, Wadbring Ingela
11., helt omarb. uppl. : Stockholm : Ekerlid : 2014 : 384 s. :
ISBN: 9789187391446
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1, 4-5, 8-11. Kan lånas på landets folkbibliotek

Jarlbro Gunilla
Hälsokommunikation : en introduktion
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-05876-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1-7

Nygren Charlotte
Mat och media. En bok med analys av Women's Healt Initiative i svensk massmedia
Inst för kostvetenskap : 2015 :
Elektronisk version
Läsanvisning: Kap 2-6

Referenslitteratur

Nestle Marion
Food politics : how the food industry influences nutrition and health
Berkeley, Calif. : University of California Press : cop. 2002 : xii, 457 s. :
ISBN: 0-520-22465-5 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Makten över tanken : en bok om det svenska massmediesamhället
Petersson Olof, Carlberg Ingrid
Stockholm : Carlsson : 1990 : 247 s. :
ISBN: 91-7798-352-1 ; 200:00
Se Umeå UB:s söktjänst

Strömbäck Jesper
Makt och medier : samspelet mellan medborgarna, medierna och de politiska makthavarna
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 294 s. :
ISBN: 91-44-00988-7 ; 387:00
Se Umeå UB:s söktjänst

VETENSKAP OCH TRO 4,5 HP

Obligatorisk litteratur

Hansson Sven Ove
Konsten att vara vetenskaplig
Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
Konsten att vara vetenskaplig pdf fil
Obligatorisk

Wansink B
"Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
J Am Diet Assoc : 2006 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 106(4):601-7 Tillhandahålls av institutionen

Nygren Charlotte
Forskning om kost och hälsa. Att tolka och förstå vetenskapen
Inst för kostvetenskap : 2015 :
Elektronisk version
Obligatorisk

Referenslitteratur

Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst

Thurén Torsten
Källkritik
1. uppl. : Stockholm : Almqvist & Wiksell : 1997 : 208 s. :
ISBN: 91-21-16820-2 (inb.) ; 360:00
Se Umeå UB:s söktjänst

SAMVERKA MED MASSMEDIA 3 HP

Referenslitteratur

Möte med massmedier
Andréasson Peter, Mencak Daniel
1. uppl. : Malmö : Liber ekonomi : 2003 : 198 s. :
ISBN: 91-47-07209-1 (inb.) : 416:00
Se Umeå UB:s söktjänst

Makten över tanken : en bok om det svenska massmediesamhället
Petersson Olof, Carlberg Ingrid
Stockholm : Carlsson : 1990 : 247 s. :
ISBN: 91-7798-352-1 ; 200:00
Se Umeå UB:s söktjänst

Nygren Charlotte
Mat och media. En bok med analys av Women's Healt Initiative i svensk massmedia
Inst för kostvetenskap : 2015 :
Elektronisk version
Läsanvisning: Kap 5-6

Artiklar ur vetenskapliga skrifter eller facktidskrifter kan tillkomma