"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kost vid graviditet och amning, 7,5 hp

Engelskt namn: Nutrition in pregnancy and nursing

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 till 2015-08-16 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN043

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-02-16

Reviderad av: Institutionen för kostvetenskap, 2011-06-13

Innehåll

Kursens huvudsakliga målgrupp är personer utan tidigare kostutbildning som arbetar med rådgivning till gravida och ammande kvinnor. I kursen skaffar sig studenten förståelse för hur olika aspekter av mat och ätande vid graviditet och amning påverkar mamman och barnet. Livsmedelsverkets råd behandlas utifrån olika perspektiv. Exempel på frågor som tas upp under kursen; Vilka näringsämnen är viktiga att tänka på vid graviditet och amning? Vad är skillnaden mellan näringsrekommendationer och kostråd? Allmänna respektive specifika kostråd - roller och ansvar vid kostrådgivning. Alkoholkonsumtion vid graviditet och amning - vilka råd ger vi? Fisk - farligt eller nyttigt? D-vitamin - viktigare än vi trodde. BMI, energibehov och vikt - vad ska vi rekommendera? Kursen består av följande moment: 1. Kost vid graviditet och amning, 4,5 hp (Nutrition in pregnancy and nursing). 2. Projektarbete (The Project), 3 hp. Moment 1. Kost vid graviditet och amning, 4,5 hp. Momentet inleds med grundläggande näringslära och kunskap om kostens betydelse för den allmänna folkhälsan. Dessa kunskaper är nödvändiga för att förstå varför svenska näringsrekommendationer ser ut som de gör och för att i praktisk handling kunna förmedla kostråd till individer. Momentet fortsätter med att behandla de specifika råd och riktlinjer som finns för gravida och ammande kvinnor, och tar även upp till exempel kulturella aspekter på matvanor. Moment 2. Projektarbete, 3 hp. I momentet skriver studenten ett arbete i form av en vetenskapligt underbyggd fördjupning inom kursens område.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Efter slutfört moment ska den studerande kunna: - Förstå och hantera olika kulturella, psykologiska och sociologiska aspekter av graviditet och amning - Förklara och tillämpa Livsmedelsverkets råd om bra mat för gravida och ammande - Redogöra och argumentera för gällande råd om fiskkonsumtion för gravida och ammande - Redogöra och argumentera för gällande råd angående alkoholkonsumtion för gravida och ammande - Redogöra och argumentera för gällande råd om viktuppgång under graviditet Moment 2. Efter slutfört moment ska den studerande kunna: - Välja relevant litteratur utifrån aktuell frågeställning. - Sammanställa och analysera insamlad fakta i ett arbete i form av en mindre uppsats.

Behörighetskrav

Univ: Kurser om minst 90 hp i ett ämne. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

IT används i undervisningen, varför tillgång till Internet krävs. Undervisningen bedrivs i form av webbaserade föreläsningar, enskilda uppgifter och gruppdiskussioner via en webbplattform. Gruppdiskussionerna är obligatoriska. Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (kvartsfart) i nätbaserad distansform.

Examination

Moment 1. Momentet examineras via hemtentamen där betygen U, G och VG ges. För att bli godkänd på momentet krävs också att samtliga obligatoriska uppgifter är genomförda och godkända. Moment 2. Momentet examineras genom ett arbete i form av en vetenskapligt underbyggd fördjupning inom kursens område. Endast betygen U eller G ges. Helkurs För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För betyget VG krävs att minst 4.5 hp av hela kursen har betyget VG. Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet. Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 1

Litteraturen består av artiklar som studenten får besked om vid kurstart