"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kost vid graviditet och amning, 7,5 hp

Engelskt namn: Nutrition in pregnancy and nursing

Denna kursplan gäller: 2017-07-24 till 2019-08-11 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN043

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-02-16

Reviderad av: Prefekten, 2017-02-28

Innehåll

Kursens huvudsakliga målgrupp är personer utan tidigare kostutbildning som arbetar med rådgivning till gravida och ammande kvinnor. I kursen skaffar sig studenten förståelse för hur olika aspekter av mat och ätande vid graviditet och amning påverkar mamman och barnet. Livsmedelsverkets råd behandlas utifrån olika perspektiv.

Under kursen behandlas näringsämnen som är viktiga vid graviditet och amning. Skillnader mellan näringsrekommendationer och kostråd, roller och ansvar vid kostrådgivning samt livsmedelsgrupper att rekommendera eller begränsa ingår. Andra områden som behandlas i kursen är energibehov och viktutveckling, alkoholintag i relation till graviditet och amning samt sociokulturella perspektiv.

Kursen består av följande moment:

  1. Kost vid graviditet och amning, 4,5 hp (Nutrition in pregnancy and nursing).
  2. Projektarbete, 3 hp (Project work).

Moment 1. Kost vid graviditet och amning, 4,5 hp.
Momentet inleds med grundläggande näringslära och kunskap om kostens betydelse för den allmänna folkhälsan. Dessa kunskaper är nödvändiga för att förstå varför våra näringsrekommendationer ser ut som de gör och för att i praktisk handling kunna förmedla kostråd till individer. Momentet fortsätter med att behandla de specifika råd och riktlinjer  som finns för gravida och ammande kvinnor, och tar även upp till exempel kulturella aspekter på matvanor.

Moment 2. Projektarbete, 3 hp.
I momentet skriver studenten ett arbete i form av en vetenskapligt underbyggd fördjupning inom kursens område.
 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Kost vid graviditet och amning, 4,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för och förklara Livsmedelsverket råd om bra mat vid graviditet och amning
  • Förstå olika kulturella, psykologiska och sociologiska aspekter avseende mat och måltider vid graviditet och amning

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa Livsmedelsverkets råd om bra mat vid graviditet och amning utifrån olika förutsättningar, såsom viktutveckling, födoämnesöverkänslighet, vegetarisk kost och kulturella aspekter.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera och argumentera kring Livsmedelsverkets råd om bra mat vid graviditet och amning avseende näringsbehov, toxikologiska risker och viktuppgång.

Moment 2. Projektarbete, 3 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Välja vetenskapligt underbyggd litteratur utifrån aktuell frågeställning.
  • Sammanställa och analysera insamlad fakta i form av ett mindre projektarbete.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Granska och värdera andra studenters projektarbeten.

Behörighetskrav

Univ: Kurser om minst 90 hp i ett ämne varav minst 15 hp uppsats (på grundnivå) eller motsvarande. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

IT används i undervisningen, varför tillgång till Internet krävs. Undervisningen bedrivs i form av webbaserade föreläsningar, enskilda uppgifter och gruppdiskussioner via en webbplattform. Samtliga uppgifter och gruppdiskussioner är obligatoriska. Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (kvartsfart) i nätbaserad distansform.

Examination

Moment 1.
Momentet examineras via hemtentamen där betygen U, G eller VG ges. För att bli godkänd på momentet krävs att samtliga obligatoriska uppgifter är godkända. På dessa ges enbart betyget U eller G.

Moment 2.
Examinationen sker genom ett individuellt skriftligt arbete i form av en vetenskapligt underbyggd fördjupning inom kursens område samt genom opponering. Det skriftliga arbetet ges betyg U, G eller VG.

Helkurs
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska uppgifter är godkända. För betyget VG krävs betyg VG på båda momenten.
 
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE 
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer

Litteratur

  • Giltig från: 2018 vecka 33

    KOST VID GRAVIDITET OCH AMNING, 7.5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : Integrating nutrition and physical activity
    Nordic Council of Ministers : 2014 :
    Obligatorisk

    Information och dokument på Livsmedelsverkets hemsida
    Livsmedelsverket :
    www.livsmedelsverket.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Närmare anvisning ges vid kursstart Ca. 300 sidor

    Övrig litteratur består av rapporter och artiklar som studenten får besked om vid kursstart

    Referenslitteratur

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
    ISBN: 9789144079820
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Weight gain during pregnancy : reexamining the guidelines
    Rasmussen Kathleen M., Yaktine Ann L.
    Washington, DC : National Academies Press : 2009 : xiv, 854 s. :
    ISBN: 9780309131131 (hardback)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jankov Picha Petra
    Att flaskmata : [en handbok för dig som vill flaskmata din bäbis]
    2., [uppdaterade] uppl. : Ett annat förlag : 2012 : 185 s. :
    ISBN: 978-91-979810-2-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att göra systematiska litteraturstudier : värdering, analys och presentation av omvårdnadsforskning
    Forsberg Christina, Wengström Yvonne
    3. uppl. : Stockholm : Natur & Kultur : 2013 : 219 s. :
    ISBN: 9789127134157
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wennberg Anna Lena
    Pregnant women and midwives are not in tune with each other about dietary counseling : studies in Swedish antenatal care
    Umeå : Department of public health and clinical medicine, Umeå university : 2015 : 114 s. (PDF) :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-107691

    Lundqvist Anette
    Nutritional aspects of behaviour and biology during pregnancy and postpartum
    Umeå : Department of public health and clinical medicine, Umeå university : 2016 : 85 s. (PDF) :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet

  • Giltig från: 2017 vecka 33

    KOST VID GRAVIDITET OCH AMNING, 7.5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Information och dokument på Livsmedelsverkets hemsida www.livsmedelsverket.se. Närmare anvisningar ges vid kursstart Ca. 300 sidor

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : Integrating nutrition and physical activity
    Nordic Council of Ministers : 2014 :
    Obligatorisk

    Information och dokument på Livsmedelsverkets hemsida
    Livsmedelsverket :
    www.livsmedelsverket.se
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Närmare anvisning ges vid kursstart Ca. 300 sidor

    Övrig litteratur består av rapporter och artiklar som studenten får besked om vid kursstart

    Referenslitteratur

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
    ISBN: 9789144079820
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Weight gain during pregnancy : reexamining the guidelines
    Rasmussen Kathleen M., Yaktine Ann L.
    Washington, DC : National Academies Press : 2009 : xiv, 854 s. :
    ISBN: 9780309131131 (hardback)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jankov Picha Petra
    Att flaskmata : [en handbok för dig som vill flaskmata din bäbis]
    2., [uppdaterade] uppl. : Ett annat förlag : 2012 : 185 s. :
    ISBN: 978-91-979810-2-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Att göra systematiska litteraturstudier : värdering, analys och presentation av omvårdnadsforskning
    Forsberg Christina, Wengström Yvonne
    3. uppl. : Stockholm : Natur & Kultur : 2013 : 219 s. :
    ISBN: 9789127134157
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wennberg Anna Lena
    Pregnant women and midwives are not in tune with each other about dietary counseling : studies in Swedish antenatal care
    Umeå : Department of public health and clinical medicine, Umeå university : 2015 : 114 s. (PDF) :
    http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-107691

    Lundqvist Anette
    Nutritional aspects of behaviour and biology during pregnancy and postpartum
    Umeå : Department of public health and clinical medicine, Umeå university : 2016 : 85 s. (PDF) :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitet