"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kost vid graviditet och amning, 7,5 hp

Engelskt namn: Nutrition in pregnancy and nursing

Denna kursplan gäller: 2009-08-31 till 2011-08-28 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN043

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-02-16

Innehåll

I kursen skaffar sig studenten förståelse för hur olika aspekter av mat och ätande vid graviditet och amning påverkar mamman och barnet. Livsmedelsverkets råd behandlas utifrån olika perspektiv. Exempel på frågor som tas upp under kursen; Vilka näringsämnen är viktiga att tänka på vid graviditet och amning? Vad är skillnaden mellan näringsrekommendationer och kostråd? Allmänna respektive specifika kostråd - roller och ansvar vid kostrådgivning. Alkoholkonsumtion vid graviditet och amning - vilka råd ger vi? Fisk - farligt eller nyttigt? D-vitamin - viktigare än vi trodde. BMI, energibehov och vikt - vad ska vi rekommendera?

Förväntade studieresultat

Efter slutfört moment ska den studerande kunna: • Förstå och hantera olika kulturella, psykologiska och sociologiska aspekter av graviditet och amning • Förklara och tillämpa Livsmedelsverkets råd om bra mat för gravida och ammande • Redogöra och argumentera för gällande råd om fiskkonsumtion för gravida och ammande • Redogöra och argumentera för gällande råd angående alkoholkonsumtion för gravida och ammande • Redogöra och argumentera för gällande råd om viktuppgång under graviditet

Behörighetskrav

Univ: Kurser om minst 90 hp i ett ämne varav 15 hp självständigt arbete. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

IT används i undervisningen, varför tillgång till Internet krävs. Undervisningen bedrivs i form av webbaserade föreläsningar, enskilda uppgifter och gruppdiskussioner via en webbplattform. Gruppdiskussionerna är obligatoriska. Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (kvartsfart) i nätbaserad distansform.

Examination

Kursen examineras via hemtentamen. För att bli godkänd på kursen krävs också att samtliga obligatoriska moment är genomförda och godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från examinationens olika delar. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.