"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Nutrition och måltider ur ett omvårdnadsperspektiv, 7,5 hp

Engelskt namn: Nutrition and meals from a nursing perspective

Denna kursplan gäller: 2014-08-25 till 2016-08-14 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN051

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2014-06-09

Innehåll

I det dagliga arbetet som sjuksköterska möter du patienter som på olika sätt upplever svårigheter med maten. Kursen ger grundläggande kunskaper i att bedöma och följa upp nutritionsstatus och initiera olika nutritionsåtgärder som en del av omvårdnadsarbetet. Nutritionsproblemen kan även påverka psykosociala aspekter relaterade till mat och måltider som också är viktiga delar att ta hänsyn till i ett omvårdnadsperspektiv.

Kursen består av följande moment:
1. Nutrition och måltider ur ett omvårdnadsperspektiv, 4,5 hp (Food and nutritional care in nursing).
2. Projektarbete, 3 hp (The Project).

Moment 1. Nutrition och måltider ur ett omvårdnadsperspektiv, 4,5 hp.
Momentet behandlar olika nutritionsinsatser som kan bli nödvändiga att använda till patienter med undernäringsproblematik. Olika sjukdomar ger olika nutritionsproblem och fokus ligger på att lyfta sjukdomar/problematik som påverkar patientens förmåga att tillgodogöra sig energi och näring. Vissa patienter behöver energiberika sin mat och andra behöver kosttillägg för att täcka energi- och näringsbehovet. För andra patienter kan det även bli aktuellt att ersätta hela eller delar av energibehovet med sondnäring (enteral nutrition) eller näring direkt i blodet (parenteral nutrition).  Psykosociala aspekter med fokus på nutrition som är viktiga att ta hänsyn till i ett omvårdnadsperspektiv behandlas också.
Moment 2. Projektarbete, 3 hp.
I momentet skriver studenten ett arbete i form av en vetenskapligt underbyggd fördjupning inom kursens område.
 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Nutrition och måltider ur ett omvårdnadsperspektiv, 4,5 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Diskutera kring olika typer av nutritionsstöd samt dess användningsområden.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa och redogöra för konsistensanpassad kost som används för patienter med tugg- och sväljsvårigheter.
  • Redogöra för sjukdomar med undernäringsproblematik samt bedöma nutritionsstatus och föreslå och motivera lämpliga nutritionsrelaterade omvårdnadsinsatser.
  • Tillämpa och redogöra för energiberikad kost som används vid undernäringsproblematik. 

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera och argumentera kring psykosociala aspekter relaterade till mat och måltider för äldre.

Moment 2. Projektarbete, 3 hp
För godkänt moment ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Välja vetenskapligt underbyggd litteratur utifrån aktuell frågeställning. Sammanställa och analysera insamlad fakta i ett arbete i form av ett mindre projektarbete.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Granska och värdera andra studenters projektarbeten.

Behörighetskrav

Univ: Sjuksköterskeexamen eller motsvarande
 

Undervisningens upplägg

IT används i undervisningen, varför tillgång till Internet krävs. Undervisningen bedrivs i form av webbaserade föreläsningar, enskilda uppgifter och gruppdiskussioner via en webbplattform. Samtliga uppgifter och gruppdiskussioner är obligatoriska. Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (kvartsfart) i nätbaserad distansform.

Examination

Moment 1.
Examinationen sker via ett individuellt skriftligt arbete där betygen U, G eller VG ges. För att bli godkänd på momentet krävs också att samtliga obligatoriska uppgifter och gruppdiskussioner är genomförda och godkända.  På dessa ges enbart betyget U eller G.

Moment 2.
Examinationen sker genom ett individuellt skriftligt arbete i form av en vetenskapligt underbyggd fördjupning inom kursens område samt genom opponering.

Helkurs.
För betyget VG på kursen krävs betyget VG på båda momenten.

Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
 

Litteratur

  • Giltig från: 2015 vecka 34

    NUTRITION OCH MÅLTIDER UR ETT OMVÅRDNADSPERSPEKTIV 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
    Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
    Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
    ISBN: 978-91-86885-39-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Att göra systematiska litteraturstudier : värdering, analys och presentation av omvårdnadsforskning
    Forsberg Christina, Wengström Yvonne
    3. uppl. : Stockholm : Natur & Kultur : 2013 : 219 s. :
    ISBN: 9789127134157
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Övrig litteratur består av artiklar som studenten får besked om vid kursstart

  • Giltig från: 2014 vecka 35

    NUTRITION OCH MÅLTIDER UR ETT OMVÅRDNADSPERSPEKTIV 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
    Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
    Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
    ISBN: 978-91-86885-39-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Övrig litteratur består av artiklar som studenten får besked om vid kursstart