Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2016-06-13
Innehåll
I momentet behandlas hälsokommunikativa metoder i teori och praktik applicerat på kostområdet och massmedia som förmedlare av kostbudskap. Vidare behandlas studiedesign samt kostundersökningsmetoder och hur dessa tolkas och förstås. I momentet övas förmågan att i olika typer av möten kommunicera hälsobudskap till olika målgrupper.
Förväntade studieresultat
Efter slutfört moment ska den studerande kunna: Kunskap och förståelse
Förklara betydelsen av hälsokommunikationsprocessen
Beskriva och diskutera olika kostundersökningsmetoder
Beskriva massmedias betydelse som förmedlare av hälsobudskap
Färdighet och förmåga
Använda olika sätt att kommunicera hälsobudskap
Tillämpa olika kostundersökningsmetoder
Tolka och förstå vetenskap inom kostområdet
Hantera olika typer av möten med massmedia och allmänheten
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kritiskt granska kostbudskap utifrån ett vetenskapligt perspektiv
Behörighetskrav
Univ: Godkänt betyg på minst tre av fyra moment på Kostvetenskap A samt samt godkänd betyg på minst ett moment på Kostvetenskap B eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och obligatoriska seminarier. Obligatoriska enskilda uppgifter ingår.
Examination
Examination sker genom en skriftlig tentamen, muntliga och skriftliga redovisningar av enskilda uppgifter samt seminarier. För muntlig redovisning och skriftlig opponering samt seminarier sätts endast betygen G eller U. Seminarier kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. På skriftlig tentamen samt individuell skriftlig uppgift sätts betyget VG, G eller U. För VG på kursen krävs VG på båda uppgifterna.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Litteratur
Giltig från:
2016 vecka 33
Obligatorisk litteratur
Nygren Charlotte Forskning om kost och hälsa. Att tolka och förstå vetenskapen Inst för kostvetenskap : 2015 : Elektronisk version Obligatorisk
Jarlbro Gunilla Hälsokommunikation : en introduktion 3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. : ISBN: 978-91-44-05876-4 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Johansson G Kostundersökningar ska granskas kritiskt Perspektiv : 2001 : Tillgänglig här Obligatorisk
Nygren Charlotte Mat och media. En bok med analys av Women's Health Initiative i svensk massmedia Inst för kostvetenskap : 2015 : Elektronisk version Obligatorisk
Lindstedt Inger Talarens hantverk : att göra framgångsrika presentationer 1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 220 s. : ISBN: 9789144096667 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Rewiewartiklar om kostundersökningsmetoder och andra artiklar tillkommer