"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kostvetenskap A, 30 hp

Engelskt namn: Food and Nutrition A

Denna kursplan gäller: 2018-08-13 till 2019-12-29 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN063

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2018-06-11

Innehåll

Alla människor har en relation till mat. Förutom att vi behöver energi och näring för att kroppen ska fungera, har mat en stor social betydelse. För att förstå matens sociologiska och fysiologiska betydelse för människans tillvaro behöver man ha kunskap om sociologiska perspektiv på mat samt kroppens kemiska uppbyggnad och funktion, vad som händer i kroppen och våra celler när vi äter, näringsinnehåll i livsmedel och näringsämnens kemiska uppbyggnad. Under kursen skaffar sig studenten redskap att reflektera över människans relation till mat, ätande och måltider samt att värdera människans näringsbehov och näringsinnehåll i måltider.
 
Kursen består av följande moment:

  1. Mat, människa och samhälle (Food, Human and Society), 7 hp
  2. Näringskemi (Nutrition Chemistry), 7 hp
  3. Näringfysiologi (Nutrition Physiology), 4,5 hp
  4. Metabolism (Metabolism), 3,5 hp
  5. Näringslära (Nutrition), 8 hp

Moment 1. Mat, människa och samhälle, 7 hp
Momentet inleds med en orientering till högskolestudier som ämne och yrkesbas. Momentet innehåller en introduktion till vetenskapsteori samt sociologiska perspektiv på mat, ätande och måltider. 
 
Moment 2. Näringskemi, 7 hp
Momentet behandlar den kemi som krävs för att senare förstå kroppens anatomi och fysiologi samt cellens ämnesomsättning. Momentet innehåller också den kemi som krävs för att förstå näringsämnens uppbyggnad och funktion samt vad som händer vid tillagning och lagring av dessa.
 
Moment 3. Näringsfysiologi, 4,5 hp
Momentet behandlar grundläggande kunskaper om kroppens uppbyggnad och funktion med tyngdpunkt på näringsfysiologi.
 
Moment 4. Metabolism, 3,5 hp
Momentet behandlar hur kolhydrater, fett, protein och alkohol omsätts i cellernas metabolism.

Moment 5. Näringslära, 8 hp
I momentet ingår människans behov av energi och näring, näringsämnens funktion, upptag och omsättning i kroppen samt teoretisk och praktisk tillämpning av näringsrekommendationer. Momentet innehåller teori och tillämpning kring olika livsmedels innehåll av energi- och näringsämnen. Vidare ingår näringsvärdesförändringar vid tillagning av livsmedel. Övning i att reflektera över eget lärande ingår även.

 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Mat, människa och samhälle
För godkänt moment ska den studerande kunna:
 
Kunskap och förståelse

  • Förklara vetenskapsteoretiska begrepp och principer.
  • Använda sociologiska begrepp med relevans för kostvetenskap. 

Färdighet och förmåga

  • Identifiera aspekter i hur individens ätande och måltider konstrueras och skapar mening.
  • Formulera ett syfte och undersökningsbara frågeställningar med relevans för kostvetenskap.
  • Tillämpa metoder för vetenskaplig litteratursökning och välja vetenskaplig litteratur med relevans för kostvetenskap. 

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Relatera till människans förhållande till mat, måltider och ätande ur ett sociologiskt perspektiv.
  • Reflektera kring och skriftligt framställa hur människans mat, måltider och ätande kan förklaras ur ett vetenskapligt och sociologiskt perspektiv.

Moment 2. Näringskemi
För godkänt moment ska den studerande kunna:
 
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för den oorganiska kemi som utgör grunden för förståelse av fysiologisk homeostas och livsmedelsrelaterade processer.
  • Redogöra för grundläggande kunskaper inom organisk kemi, med fokus på energigivande näringsämnens kemiska egenskaper och struktur. 

Moment 3. Näringsfysiologi
För godkänt moment ska den studerande kunna:
 
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för kroppens olika kommunikationssystem inkluderat våra specialiserade sinnen.
  • Redogöra för kroppens näringshantering, transportsystem samt förstå hur utbytet mellan olika vävnader/vätskerum kan ske. 

Färdighet och förmåga

  • Visa förmåga att muntligt kunna kommunicera fysiologiska processer.

Moment 4. Metabolism
För godkänt moment ska den studerande kunna:
 
Kunskap och förståelse

  • Redogöra grunderna för hur kolhydrater, fett, protein och alkohol metaboliseras i cellen. 

Färdighet och förmåga

  • Visa förmåga att muntligt kunna kommunicera metabola processer.

Moment 5. Näringslära
För godkänt moment ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Förklara grunderna för gällande Nordiska näringsrekommendationer.
  • Förklara olika näringsämnens funktion, upptag och omsättning i kroppen.
  • Förklara näringsvärdesförändringar som kan uppstå vid hantering och tillagning av livsmedel. 

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa Nordiska näringsrekommendationer teoretiskt och praktiskt.
  • Tillämpa programvara för energi- och näringsberäkning av livsmedel och måltider.
  • Reflektera över egen lärprocess.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera innehållet av energi och näringsämnen i livsmedel.
  • Värdera människans behov av energi och näringsämnen.

 

Behörighetskrav

Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14). Naturkunskap kan ersättas av Biologi A/1, Fysik A alt 1a / 1b1+1b2 och Kemi A/1

Undervisningens upplägg

Moment 1. Mat, människa och samhälle
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier och handledning.

Moment 2. Näringskemi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och laborationer.

Moment 3. Näringsfysiologi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.

Moment 4. Metabolism
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.

Moment 5. Näringslära
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier och laborationer.

Examination

Moment 1. Mat, människa och samhälle
Examinationen sker genom seminarier, individuell skriftlig inlämningsuppgift och individuell skriftlig rapport. För seminarier och individuell skriftlig inlämningsuppgift sätts något av betygen U eller G. För individuell skriftlig rapport sätts något av betygen U, G eller VG.

Moment 2. Näringskemi
Examinationen sker genom skriftlig salstentamen.

Moment 3. Näringsfysiologi
Examinationen gällande förväntade studieresultat (FSR) under Kunskap och förståelse sker genom skriftlig salstentamen. FSR kopplade till Färdighet och förmåga examineras gruppvis genom en muntlig och visuell presentation där något av betygen U eller G sätts.

Moment 4. Metabolism
Examinationen gällande FSR under Kunskap och förståelse sker genom skriftlig salstentamen. FSR kopplade till Färdighet och förmåga examineras gruppvis genom en muntlig och visuell presentation där något av betygen U eller G sätts.

Moment 5. Näringslära
Examinationen sker genom skriftlig salstentamen, test på momentwebben, individuell skriftlig inlämningsuppgift samt genom laborationer och seminarier. För test på momentwebb, skriftlig inlämningsuppgift, laborationer och seminarier sätts något av betygen U eller G.

För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända där betyget utgörs av examinators samlade bedömning av den studerandes examinerande resultat.
För VG på hel kurs krävs att man har VG på minst 17 hp.

Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.

En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets  regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

 

Litteratur

  • Giltig från: 2019 vecka 35

    Mat, människa och samhälle 7 hp

    Rekommenderad litteratur

    A sociology of food and nutrition : the social appetite
    Germov John, Williams Lauren
    Fourth edition. : Melbourne : Oxford University Press : 2016 : xv, 293 pages :
    ISBN: 978-0-19-030467-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomm

    Näringskemi 7 hp

    Rekommenderad litteratur

    Furugren Bo
    Livsmedelskemi och matkunskap: Matkemi med kemiska grunder
    KFS i Lund : 2017 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

    Näringsfysiologi 4,5 hp

    Rekommenderad litteratur

    Fysiologi med relevant anatomi
    Henriksson Olle, Rasmusson Margareta
    Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 369 sidor :
    ISBN: 9789144115948
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Metabolism 3,5 hp

    Rekommenderad litteratur

    Bergh Kurt
    Metabolism
    Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap : 2010 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Näringslära 8 hp

    Rekommenderad litteratur

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Krause's food & the nutrition care process
    Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
    Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
    ISBN: 9780323340755
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

  • Giltig från: 2019 vecka 2

    Mat, människa och samhälle 7 hp

    Rekommenderad litteratur

    A sociology of food and nutrition : the social appetite
    Germov John, Williams Lauren
    Fourth edition. : Melbourne : Oxford University Press : 2016 : xv, 293 pages :
    ISBN: 978-0-19-030467-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomm

    Näringskemi 7 hp

    Rekommenderad litteratur

    Furugren Bo
    Livsmedelskemi och matkunskap: Matkemi med kemiska grunder
    KFS i Lund : 2017 :
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

    Näringsfysiologi 4,5 hp

    Rekommenderad litteratur

    Fysiologi med relevant anatomi
    Henriksson Olle, Rasmusson Margareta
    Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 369 sidor :
    ISBN: 9789144115948
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Metabolism 3,5 hp

    Rekommenderad litteratur

    Bergh Kurt
    Metabolism
    Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap : 2010 :
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Näringslära 8 hp

    Rekommenderad litteratur

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Krause's food & the nutrition care process
    Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
    Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
    ISBN: 9780323340755
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

  • Giltig från: 2018 vecka 33

    Mat, människa och samhälle 7 hp

    Rekommenderad litteratur

    A sociology of food and nutrition : the social appetite
    Germov John, Williams Lauren
    Fourth edition. : Melbourne : Oxford University Press : 2016 : xv, 293 pages :
    ISBN: 978-0-19-030467-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomm

    Näringskemi 7 hp

    Rekommenderad litteratur

    Furugren Bo
    Livsmedelskemi och matkunskap: Matkemi med kemiska grunder
    KFS i Lund : 2017 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

    Näringsfysiologi 4,5 hp

    Rekommenderad litteratur

    Fysiologi : med relevant anatomi
    Henriksson Olle, Rasmusson Margareta
    3., uppdaterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 302 s. :
    ISBN: 978-91-44-08462-6 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Metabolism 3,5 hp

    Rekommenderad litteratur

    Bergh Kurt
    Metabolism
    Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap : 2010 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Näringslära 8 hp

    Rekommenderad litteratur

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Krause's food & the nutrition care process
    Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
    Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
    ISBN: 9780323340755
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma