"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kostvetenskap C, 15 hp

Engelskt namn: Food and Nutrition C

Denna kursplan gäller: 2018-12-31 till 2019-08-25 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN065

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2018-11-26

Innehåll

Under kursen introduceras nutritionsbehandlingsprocessen som är centralt i dietistens yrkesutövning och utgör ett strukturerat arbetssätt för den kliniska dietisten. Kursen tar även upp grundläggande psykologiska teorier och perspektiv av betydelse för dietistprofessionen samt hälsokommunikativa metoder som är tillämpbara inom kostområdet. Vidare utvecklar studenten sin förståelse för olika metoder som kan användas för att studera kostintag. Kostens betydelse ur en idrottares perspektiv behandlas. I kursen ingår även arbetslivsanknytning i form av auskultation med dietist eller annan person med kostkompetens.

Kursen består av följande moment:

  1. Nutritionsbehandlingsprocessen och kostundersökningsmetodik (The Nutrition Care Process and dietary assessment methods), 3 hp
  2. Beteendevetenskap och hälsokommunikation för dietister (Behavioral science and health communication for dietitians), 7,5 hp
  3. Idrottsnutrition (Sports nutrition), 2,5 hp
  4. Fältstudier (Field studies), 2 hp

Moment 1. Nutritionsbehandlingsprocessen och kostundersökningsmetodik, 3 hp
I momentet introduceras nutritionsbehandlingsprocessen med tillhörande terminologi.
Vidare behandlas hur olika kostundersökningsmetoder kan användas och tolkas.
 
Moment 2. Beteendevetenskap och hälsokommunikation för dietister, 7,5 hp

I momentet behandlas hälsokommunikativa metoder i teori och praktik applicerat på kostområdet. Vidare studeras grundläggande psykologiska teorier och perspektiv applicerbara för dietistprofessionen.
 
Moment 3. Idrottsnutrition, 2,5 hp
I momentet behandlas hur energi- och näringsbehovet påverkas vid hög fysisk aktivitet  och vilka krav som ställs på en elitidrottares kost. Även kosttillskott i relation till elitidrott studeras.

Moment 4. Fältstudier, 2 hp
Momentet innefattar studier av olika verksamheter som kan förekomma inom dietistyrket eller andra områden inom kost och hälsa. Vidare studeras de arbetssätt och författningar som gäller inom hälso- och sjukvård.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Nutritionsbehandlingsprocessen och kostundersökningsmetodik
Efter slutfört moment ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva nutritionsbehandlingsprocessen utifrån de fyra ingående stegen nutritionsutredning, nutritionsdiagnos, nutritionsåtgärd samt nutritionsuppföljning.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa och diskutera olika kostundersökningsmetoder.
  • Tillämpa nutritionsdiagnos som en del i nutritionsbehandlingsprocessen.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera kring nutritionsbehandlingsprocessen i relation till kommande yrke.
  • Värdera rimligheten i insamlad information om kostintag. 

Moment 2. Beteendevetenskap och hälsokommunikation för dietister
Efter slutfört moment ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva typer av, teorier samt delar som inryms i begreppet hälsokommunikationsprocesser.
  • Beskriva massmedias betydelse i ett hälsokommunikativt perspektiv.
  • Förklara begreppen tanke, känsla, handling och förstå hur de hänger samman.
  • Exemplifiera några av människans mogna och omogna försvarsmekanismer samt förstå dess funktion och konsekvenser.
  • Förklara människans olika reaktioner på kris.
  • Förklara olika teorier om hur grupper fungerar.

Färdighet och förmåga

  • Planera och genomföra ett informationstillfälle kring kost och hälsa.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Kritiskt granska kostbudskap utifrån ett hälsokommunikativt perspektiv.
  • Beskriva och förstå olika teorier som kan användas för att bättre förstå patienten och sig själv i yrkesprofessionen dietist.

Moment 3. Idrottsnutrition
Efter slutfört moment ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förklara samband mellan kost, vätska- och fysisk prestation.
  • Redogöra för ergogena kosttillskott ur ett idrottsperspektiv.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera en idrottares kost utifrån energi- och näringsbehov i förhållande till en specifik idrott.

Moment 4. Fältstudier
Efter slutfört moment ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse

  • Känna till arbetsområden som kan förekomma inom dietistyrket eller andra områden inom kost och hälsa
  • Känna till verksamhetens organisation,författningar ochstyrdokument som råder inom aktuell verksamhet.

Färdighet och förmåga

  • Observera och analysera en samtalssituation inom aktuellt verksamhetsområde

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera kring aktuell verksamhet och yrkesområde.

Behörighetskrav

Godkänt betyg på minst tre av fyra moment på Kostvetenskap A samt godkänt betyg på minst ett moment på Kostvetenskap B eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Moment 1. Nutritionsbehandlingsprocessen och kostundersökningsmetodik
Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier.

Moment 2. Beteendevetenskap och hälsokommunikation för dietister
Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier.

Moment 3. Idrottsnutrition
Undervisningen sker i form av föreläsningar och ett seminarium.

Moment 4. Fältstudier
Studenter som läser Dietistprogrammet
Undervisningen sker i form av en föreläsning samt auskultation med yrkesverksam dietist. Samtliga delar i momentet är obligatoriska.

Studenter som läser fristående kurs
Undervisningen sker i form av en föreläsning samt auskultation med yrkesverksam person inom området kost och hälsa. Samtliga delar i momentet är obligatoriska.
 

Examination

Moment 1. Nutritionsbehandlingsprocessen och kostundersökningsmetodik
Examination sker genom skriftlig tentamen samt genom muntliga och skriftliga redovisningar av obligatoriska moment.
På momentet sätts betyget U eller G.

Moment 2. Beteendevetenskap och hälsokommunikation för dietister
Examinationen sker genom en skriftlig tentamen och obligatoriska seminarier. För seminarier sätts något av betygen U eller G.
På momentet sätts betyget U, G eller VG.

Moment 3. Idrottsnutrition
Examination sker i genom en skriftlig tentamen samt ett obligatoriskt seminarium.På momentet sätts betyget U eller G.

Moment 4. Fältstudier
Examination sker genom obligatorisk närvaro vid auskultation och obligatoriska moment samt skriftlig redovisning  av uppgifter.
På momentet sätts betyget U eller G.

Hel kurs
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För betyget VG på hel kurs betyget VG på moment 2.
 
Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.

En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets  regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
 

Litteratur

Giltig från: 2019 vecka 2

NUTRITIONSBEHANDLINGSPROCESSEN OCH KOSTUNDERSÖKNINGSMETODIK 3 HP

Rekommenderad litteratur

Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
http://www.drf.nu

Hansson Sven Ove
Konsten att vara vetenskaplig
Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
Konsten att vara vetenskaplig pdf fil

Perspective: An Extension of the STROBE Statement for Observational Studies in Nutritional Epidemiology (STROBE-nut) : Explanation and Elaboration
Hörnell Agneta, Berg Christina, Forsum Elisabet, Larsson Christel, Sonestedt Emily, Akesson Agneta, Lachat Carl, Hawwash Dana, Kolsteren Patrick, Byrnes Graham, De Keyzer Willem, Van Camp John, Cade Janet E., Greenwood Darren C., Slimani Nadia, Cevallos Myriam, Egger Matthias, Huybrechts Inge, Wirfalt Elisabet
AMER SOC NUTRITION-ASN : 2017 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-140047

Referenslitteratur

Gibson Rosalind S.
Principles of nutritional assessment
New York : Oxford University Press : 1990 : xvi, 691 s. :
ISBN: 0-19-505838-0
Se Umeå UB:s söktjänst

BETEENDEVETENSKAP OCH HÄLSOKOMMUNIKATION FÖR DIETISTER 7.5 HP

Rekommenderad litteratur

Psykologi för vårdprofessioner
Kaiser Niclas, Lundberg Mattias
Första utgåvan : 2018 : 328 sidor :
ISBN: 9789127140325
Se Umeå UB:s söktjänst

Jarlbro Gunilla
Hälsokommunikation : en introduktion
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-05876-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Wansink B
"Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
J Am Diet Assoc : 2006 :
Läsanvisning: 106(4):601-607

Krause's food & the nutrition care process.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Raymond Janice
13. ed. : St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders : cop. 2012 : xix, 1227 s. :
ISBN: 978-1-4377-2233-8 (hbk.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Nygren Charlotte
Forskning om kost och hälsa. Att tolka och förstå vetenskapen
Inst för kostvetenskap : 2015 :
Elektronisk version

Nygren Charlotte
Mat och media : en bok med analys av Women's Health Initiative i svensk massmedia
Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2015 : 127 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 978-91-7601-345-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Lindstedt Inger
Talarens hantverk : att göra framgångsrika presentationer
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 220 s. :
ISBN: 9789144096667
Se Umeå UB:s söktjänst

IDROTTSNUTRITION 2.5 HP

Rekommenderad litteratur

Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance
J Acad Nutr Diet. : 2016 :
Läsanvisning: URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26920240 116:501-528 Rogerson David

Rogerson David
Vegan diets: Practical advice for athletes and exercisers
Journal of the International Society of Sports Nutrition : 2017 :
https://www.researchgate.net/publication/319696943_Vegan_diets_Practical_advice_for_athletes_and_exercisers

A practical guide for eating for health and performance
Nutrition for athletes :
https://hub.olympic.org/wp-content/uploads/2016/01/1378_IOC_NutritionAthleteHandbook_1e.pdf

Kostrekommendationer för olympiska idrottare
Sveriges olympiska kommitté : 2016 :
http://sok.se/download/18.3e3b95e91555e5c9d8b6a15e/1466669159954/Kostrekommendationer%20f%C3%B6r%20Olympiska%20Idrottare_juni2016.pdf

Nutrition guidelines for strength sports: sprinting, weightlifting, throwing events, and bodybuilding
Slater Gary, Philps Stuart M
Journal of Sport Science : 2011 :
Läsanvisning: 1-11

Physiological and nutritional aspects of post-exercise recovery: specific recommendations for female athletes
Hauswirth C, Le Meur Y
Sports medicine : 2011 :
Läsanvisning: 41(10)

Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst

Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Se Umeå UB:s söktjänst

FÄLTSTUDIER 2 HP

Rekommenderad litteratur

Reflektionshandboken
Bie Kristin, Kärnekull Bo, Kärnekull Ethel
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 96 s. :
ISBN: 978-91-40-66635-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
ISBN: 91-44-37241-8
Se Umeå UB:s söktjänst