"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kostvetenskap C, 15 hp

Engelskt namn: Food and Nutrition C

Denna kursplan gäller: 2019-08-26 till 2019-12-29 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN065

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2018-11-26

Reviderad av: Prefekten, 2019-05-27

Innehåll

Under kursen introduceras nutritionsbehandlingsprocessen som är centralt i dietistens yrkesutövning och utgör ett strukturerat arbetssätt för den kliniska dietisten. Kursen tar även upp grundläggande psykologiska teorier och perspektiv av betydelse för dietistprofessionen samt hälsokommunikativa metoder som är tillämpbara inom kostområdet. Vidare utvecklar studenten sin förståelse för olika metoder som kan användas för att studera kostintag. Kostens betydelse ur en idrottares perspektiv behandlas. I kursen ingår även arbetslivsanknytning i form av auskultation med dietist eller annan person med kostkompetens.

Kursen består av följande moduler:

  1. Nutritionsbehandlingsprocessen och kostundersökningsmetodik (The Nutrition Care Process and dietary assessment methods), 3 hp
  2. Beteendevetenskap och hälsokommunikation för dietister (Behavioral science and health communication for dietitians), 7,5 hp
  3. Idrottsnutrition (Sports nutrition), 2,5 hp
  4. Fältstudier (Field studies), 2 hp

Modul 1. Nutritionsbehandlingsprocessen och kostundersökningsmetodik, 3 hp
I modulen introduceras nutritionsbehandlingsprocessen med tillhörande terminologi. Vidare behandlas hur olika kostundersökningsmetoder kan användas och tolkas.
 
Modul 2. Beteendevetenskap och hälsokommunikation för dietister, 7,5 hp
I modulen behandlas hälsokommunikativa metoder i teori och praktik applicerat på kostområdet. Vidare studeras grundläggande psykologiska teorier och perspektiv applicerbara för dietistprofessionen.
 
Modul 3. Idrottsnutrition, 2,5 hp
I modulen behandlas hur energi- och näringsbehovet påverkas vid hög fysisk aktivitet  och vilka krav som ställs på en elitidrottares kost. Även kosttillskott i relation till elitidrott studeras.

Modul 4. Fältstudier, 2 hp
Modulen innefattar studier av verksamheter som kan förekomma inom dietistyrket eller andra områden inom kost och hälsa. Vidare studeras de arbetssätt och författningar som gäller inom hälso- och sjukvård.

Förväntade studieresultat

Modul 1. Nutritionsbehandlingsprocessen och kostundersökningsmetodik
Efter godkänd modul ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva nutritionsbehandlingsprocessen utifrån de fyra ingående stegen nutritionsutredning, nutritionsdiagnos, nutritionsåtgärd samt nutritionsuppföljning.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa och diskutera olika kostundersökningsmetoder.
  • Tillämpa nutritionsdiagnos som en del i nutritionsbehandlingsprocessen.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera kring nutritionsbehandlingsprocessen i relation till kommande yrke.
  • Värdera insamlad information om kostintag. 

Modul 2. Beteendevetenskap och hälsokommunikation för dietister
Efter godkänd modul ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva typer av, teorier samt delar som inryms i begreppet hälsokommunikationsprocesser.
  • Beskriva massmedias betydelse i ett hälsokommunikativt perspektiv.
  • Förklara begreppen tanke, känsla, handling och förstå hur de hänger samman.
  • Exemplifiera några av människans mogna och omogna försvarsmekanismer samt förstå dess funktion och konsekvenser.
  • Förklara människans olika reaktioner på kris.
  • Förklara olika teorier om hur grupper fungerar.

Färdighet och förmåga

  • Planera och genomföra ett informationstillfälle kring kost och hälsa.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Kritiskt granska kostbudskap utifrån ett hälsokommunikativt perspektiv.
  • Beskriva och förstå olika teorier som kan användas för att bättre förstå patienten och sig själv i yrkesprofessionen dietist.

Modul 3. Idrottsnutrition
Efter godkänd modul ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse

  • Förklara samband mellan kost, vätska- och fysisk prestation.
  • Redogöra för ergogena kosttillskott ur ett idrottsperspektiv.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera en idrottares kost utifrån energi- och näringsbehov i förhållande till en specifik idrott.

Modul 4. Fältstudier
Efter godkänd modul ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse

  • Känna till arbetsområden som kan förekomma inom dietistyrket eller andra områden inom kost och hälsa
  • Känna till verksamhetens organisation, författningar och styrdokument som råder inom aktuell verksamhet.

Färdighet och förmåga

  • Observera och analysera en samtalssituation inom aktuellt verksamhetsområde

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera kring aktuell verksamhet och yrkesområde.

Behörighetskrav

Kostvetenskap A 30 hp med godkänt resultat på modul 1, Mat, människa och samhälle och modul 5, Näringlära samt Kostvetenskap B 30 hp med godkänt resultat på minst 9 hp, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Modul 1. Nutritionsbehandlingsprocessen och kostundersökningsmetodik
Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier.

Modul 2. Beteendevetenskap och hälsokommunikation för dietister
Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier.

Modul 3. Idrottsnutrition
Undervisningen sker i form av föreläsningar och ett seminarium.

Modul 4. Fältstudier
Studenter som läser Dietistprogrammet
Undervisningen sker i form av en föreläsning samt auskultation med yrkesverksam dietist. Samtliga delar i modulen är obligatoriska.

Studenter som läser fristående kurs
Undervisningen sker i form av en föreläsning samt auskultation med yrkesverksam person inom området kost och hälsa. Samtliga delar i modulen är obligatoriska.

Examination

Modul 1. Nutritionsbehandlingsprocessen och kostundersökningsmetodik
Examination sker genom skriftlig tentamen samt genom muntliga och skriftliga redovisningar av obligatoriska moment.
På modulen sätts betyget U eller G.

Modul 2. Beteendevetenskap och hälsokommunikation för dietister
Examinationen sker genom en skriftlig tentamen och obligatoriska seminarier. För seminarier sätts något av betygen U eller G.

Modul 3. Idrottsnutrition
Examination sker i genom en skriftlig tentamen samt ett obligatoriskt seminarium. På modulen sätts betyget U eller G.

Modul 4. Fältstudier
Examination sker genom obligatorisk närvaro vid auskultation och obligatoriska moment samt skriftlig redovisning  av uppgifter.
På modulen sätts betyget U eller G.

Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på modul 2.
 
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten. 

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets  regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.