"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Examensarbete i kognitionsvetenskap, 15 hp

Engelskt namn: Bachelor´s thesis in cognitive science

Denna kursplan gäller: 2012-10-01 till 2014-09-28 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KO016

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kognitionsvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för psykologi

Beslutad av: Programkommittén för kandidatprogram för kognitionsvetenskap, 2009-10-27

Reviderad av: Prefekt vid institutionen för psykologi, 2013-03-01

Innehåll

Inom kusen genomför den studerande, under handledning, ett självständigt empiriskt forskningsarbete. Innehållslig fördjupning sker främst inom områden som återspeglar utbildningens och handledarens forskningsområden. Särskild vikt läggs vid att färdighetsträna tidigare kursers inslag av ämnesteori, metod och statistik inom ramen för vetenskapligt arbetssätt. Kursen skall utmynna i en uppsats som behandlas på samma sätt som en vetenskaplig disputation där rollerna som opponent och respondent tränas.

Förväntade studieresultat

Efter kursen skall studenten:
- kunna planera en vetenskaplig undersökning
- visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka vetenskapliga källor och artiklar
- visa förmåga att självständigt identifiera och formulera problem
- under handledning självständigt kunna genomföra en empirisk undersökning
- under handledning självständigt kunna använda tillämpliga forskningsmetoder inom valt ämnesområde
- under handledning självständigt genomföra adekvata statistiska analyser
- kunna tolka erhållna resultat och dra slutsatser i relation till uppställda hypoteser och/eller frågeställningar
- kunna diskutera konsekvenser för bakomliggande teorier givet resultaten av undersökningen
- under handledning självständigt kunna skriva en vetenskaplig rapport
- genomföra en presentation och opposition av en annan uppsats och försvara den egna uppsatsen

Behörighetskrav

Termin 1 och 2 på kandidatprogrammet för kognitionsvetenskap (2PS021, 1KG005, 5DV027, 3BM011, 1VE007, 2KO015, 1FL069, 1LI004) eller motsvarande, samt följande kurser eller motsvarande: Kognitiv neurovetenskap II (3KO001), Kognitiv Neuropsykologi (2KO006), Lingvistik för kognitionsvetenskap (1KG006), Projektarbete i kognitionsvetenskap (2KO014) samt Applikationsprogrammering i Python (5DA000) eller Objektorienterad programmering i Java för kognitionsvetare (5DV099).

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av handledning och seminarier.

Examination

Kursen examineras i fyra delar; ett uppsats-pm, uppsatsens innehåll och uppsatsprocessen, presentation och opposition av en annan uppsats samt försvar av den egna uppsatsen. Som mest får två studenter samarbeta per uppsats. Handledaren föreslår betyg med skriftlig motivering. Ett betygskollegium sammansatt av disputerade forskare granskar uppsatsen med beaktande av handledarens förslag och föreslår ett slutgiltigt betyg till examinator som fastställer betyget. På uppsatsen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). På de övriga delarna sätts något av betygen Underkänt (U) eller Godkänt (G). För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga fyra delar har godkänts. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt fastställt schema. Studenten har möjlighet att genomföra prov vid totalt fem tillfällen. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande vetenskapliga förändringar. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap.22 §). Begäran om ny examinator ställs till nämnden för grundutbildning, institutionen för psykologi. För mer information se ” Regler och riktlinjer för betyg och examination”, dnr: 500-4-05.
TILLGODORÄKNANDE
Ansöka om tillgodoräknande kan göras av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis kommer detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan.
För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.