Reviderad av: Enheten för Restauranghögskolan, 2011-12-15
Innehåll
Kursen är indelad i två moment.
Moment 1
Grundläggande vinkunskap (Fundamental knowledge of wine) 4,5 hp omfattar vinprovningsmetodik, vinframställning och grundläggande teori om några av världens vinländers produktion av vin och andra drycker.
Moment 2
Praktisk vinprovning (Wine tasting in practice) 3 hp omfattar praktiska provningar av representativa viner från berörda länder samt en praktisk provning där råvaror och vin kombineras.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna
- översiktligt beskriva typiska egenskaper hos olika typer av vin
- vid provningar allmänt kunna karaktärisera utseende, doft och smak av olika typer av vin
- redovisa grundläggande kunskaper för teorierna om hur mat och vin kan kombineras
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och vinprovningar.
Examination
Moment 1 examineras genom skriftlig tentamen och moment 2 genom en PM och ett praktiskt prov.
För deltagande i moment 2 krävs godkänt betyg på den skriftliga examinationen på moment 1. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygsskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.
TILLGODORÄKNANDE
Kursen kan inte tillgodoräknas i examen tillsammans med Mat och dryck 15 hp (2MR016), Mat och dryck med måltidsservice, 15 hp (2MR024) eller Mat och vin 5 p (KOSA26).
Nya stora vinskolan Mölstad Mikael, Löfgren Claes, Edström Holger 2., helt omarb. uppl. : Stockholm : Millhouse : 2007 : 253, [3] s. : ISBN: 978-91-89614-24-6 (inb.) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: Inför första gången: sid 11-58, 75-100
Var i välrden odlas vin: sid 101-110
Italien: sid 215-220
Tyskland och Österrike: sid 208-214, 229-231
Frankrike: sid 196-207
USA och Sydamerika: 238-244
Spanien: sid 221-225
Australien, Nya Zeeland och Sydafrika: sid 236-237, 245-248,
Vin och mat sid 137-154
Nya stora vinskolan Mölstad Mikael, Löfgren Claes, Edström Holger 2., helt omarb. uppl. : Stockholm : Millhouse : 2007 : 253, [3] s. : ISBN: 978-91-89614-24-6 (inb.) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: Inför första gången: sid 11-58, 75-100
Var i välrden odlas vin: sid 101-110
Italien: sid 215-220
Tyskland och Österrike: sid 208-214, 229-231
Frankrike: sid 196-207
USA och Sydamerika: 238-244
Spanien: sid 221-225
Australien, Nya Zeeland och Sydafrika: sid 236-237, 245-248
Jamais Michel Michels vin & mat : en resa i dofter och smaker Stockholm : Grenadine : cop. 2005 : 118, [2] s. : ISBN: 91-85329-24-X (inb.) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst