Grundläggande vinkunskap (Fundamental knowledge of wine), 4,5 hp
Praktisk vinprovning (Wine tasting in practice),3 hp
Moment 1. Grundläggande vinkunskap, 4,5 hp Omfattar vinprovningsmetodik, vinframställning och grundläggande teori om några av världens vinländers produktion av vin och andra drycker.
Moment 2. Praktisk vinprovning, 3 hp Omfattar praktiska provningar av representativa viner från berörda länder samt en praktisk provning där råvaror och vin kombineras.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna
Översiktligt beskriva typiska egenskaper hos olika typer av vin
Vid provningar allmänt kunna karaktärisera utseende, doft och smak av olika typer av vin
Redovisa grundläggande kunskaper för teorierna om hur mat och vin kan kombineras
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och vinprovningar.
Examination
Moment 1. Grundläggande vinkunskap 4,5 hp Momentet examineras genom skriftlig salstentamen Moment 2. Praktisk vinprovning 3 hp För deltagande i moment 2 krävs godkänt betyg på den skriftliga examinationen på moment 1. Moment 2 examineras genom ett praktiskt prov.
Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygsskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.
TILLGODORÄKNANDE Kursen kan inte tillgodoräknas i examen tillsammans med Mat och dryck 15 hp (2MR016), Mat och dryck med måltidsservice, 15 hp (2MR024) eller Mat och vin 5 p (KOSA26).
Nya stora vinskolan Mölstad Mikael, Löfgren Claes, Edström Holger 2., helt omarb. uppl. : Stockholm : Millhouse : 2007 : 253, [3] s. : ISBN: 978-91-89614-24-6 (inb.) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: Inför första gången: sid 11-58, 75-100
Var i välrden odlas vin: sid 101-110
Italien: sid 215-220
Tyskland och Österrike: sid 208-214, 229-231
Frankrike: sid 196-207
USA och Sydamerika: 238-244
Spanien: sid 221-225
Australien, Nya Zeeland och Sydafrika: sid 236-237, 245-248,
Vin och mat sid 137-154
Referenslitteratur
Systembolagets karbok över vinområden Systembolaget : Kartbok över vinområden Läsanvisning: URL:https://www.systembolaget.se/fakta-och-nyheter/fakta-om-dryck/vin/vinkartboken/#/varlden
Artiklar ur vetenskapliga tidsskrifter/facktidsskrifter enligt lärares anvisning.
Nya stora vinskolan Mölstad Mikael, Löfgren Claes, Edström Holger 2., helt omarb. uppl. : Stockholm : Millhouse : 2007 : 253, [3] s. : ISBN: 978-91-89614-24-6 (inb.) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: Inför första gången: sid 11-58, 75-100
Var i välrden odlas vin: sid 101-110
Italien: sid 215-220
Tyskland och Österrike: sid 208-214, 229-231
Frankrike: sid 196-207
USA och Sydamerika: 238-244
Spanien: sid 221-225
Australien, Nya Zeeland och Sydafrika: sid 236-237, 245-248,
Vin och mat sid 137-154