Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)
Engelskt namn: Food and Meal Culture and Society
Denna kursplan gäller: 2019-12-30 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start innan 2016-10-02
Kursplan för kurser med start mellan 2016-10-03 och 2018-08-12
Kursplan för kurser med start mellan 2018-08-13 och 2019-12-29
Kursplan för kurser med start efter 2019-12-30
Kurskod: 2MR056
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: För denna kurs ges betygen VG Väl godkänd, G Godkänd, U Underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Restauranghögskolan programråd, 2013-04-10
Reviderad av: Prefekten, 2020-03-02
Svensk festmat : menyer från tre sekel
Klötzke Gert, Paulsson Lars
Stockholm : Rabén & Sjögren : 1992 : 144 s. :
ISBN: 91-29-61543-7
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Montanari Massimo
Mat är kultur
Höör : Agering : 2010 : 150 s. :
ISBN: 978-91-86119-00-3
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst
Kulturanalytiska verktyg
Ehn Billy, Löfgren Orvar
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2012 : 169 s. :
ISBN: 978-91-40-68096-9
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Mormors mat : hundra år av husmanskost
Holm Maria, Lundberg Bo
[Ny, rev. utg.] : Stockholm : Lava : cop. 2015 : 207 s. :
ISBN: 9789187769290
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
På krogen med Linné : sjökrogar och svensk 1700-talsgastronomi
Söderlind Ulrica, Wallbom Björn
1. uppl. : Stockholm : Grenadine : 2008 : 187 s. :
ISBN: 9789185329700
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Nordic Nutrition Recommendations 2012 [Elektronisk resurs] : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Livsmedelsverket
Livsmedelsverket :
Livsmedelsverket.se
Obligatorisk
Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 80 sidor) tillkommer
Svensk festmat : menyer från tre sekel
Klötzke Gert, Paulsson Lars
Stockholm : Rabén & Sjögren : 1992 : 144 s. :
ISBN: 91-29-61543-7
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst
Food is culture
Montanari Massimo, Sonnenfeld Albert
New York : Columbia University Press : c2006. : xii, 149 p. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0617/2006022441.html
ISBN: 0-231-13790-7
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst
Kulturanalytiska verktyg
Ehn Billy, Löfgren Orvar
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2012 : 169 s. :
ISBN: 978-91-40-68096-9
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst
Mormors mat : hundra år av husmanskost
Holm Maria, Lundberg Bo
[Ny, rev. utg.] : Stockholm : Lava : cop. 2015 : 207 s. :
ISBN: 9789187769290
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst
På krogen med Linné : sjökrogar och svensk 1700-talsgastronomi
Söderlind Ulrica, Wallbom Björn
1. uppl. : Stockholm : Grenadine : 2008 : 187 s. :
ISBN: 9789185329700
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
ISBN: 9789144079820
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst
Nordic Nutrition Recommendations 2012 [Elektronisk resurs] : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Obligatorisk
Se bibliotekets söktjänst
Bra mat i äldreomsorgen
Livsmedelsverket : 2011 :
Pdf-fil
Obligatorisk
Råd om mat för dig som ammar
Livsmedelsverket :
Pdf-fil
Obligatorisk
Livsmedelsverket (senaste versionen)
Bra mat för barn 0-5 år, handledning för barnhälsovården
Inst för kostvetenskap :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Råd om bra mat för gravida - Handledning för mödrahälsovården
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 4: Sojaprotein, jordnötter och andra baljväxter
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allgeriinformation nr 5: Fisk och skaldjur
Livsmedelsverket :
www.slv.se
Obligatorisk
Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Obligatorisk
Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 80 sidor) tillkommer
Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
Livsmedelsverket :
Pdf-fil
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Se bibliotekets söktjänst