"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Måltidskultur och samhälle, 15 hp

Engelskt namn: Food and Meal Culture and Society

Denna kursplan gäller: 2013-08-26 till 2016-10-02 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2MR056

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Restauranghögskolan programråd, 2013-04-10

Innehåll

Kursens syfte är att ge kunskap om måltidskulturen i ett historiskt och i aktuella samhällsperspektiv, där särskild vikt läggs vid frågor som berör mat, måltider och hälsa. Kursen är indelad i 2 moment.

Moment 1. Måltidskultur (Food and Meal Culture), 7,5 hp

Momentet ger kunskap och förståelse för hur människans kulturella idéer och värderingar påverkar vår mat och våra måltider från Nordisk medeltid till idag, och hur måltiden sedan används för att berätta vilka vi är eller vill vara. Vår mat- och måltidskultur i både ett historiskt och aktuellt samhällsperspektiv i relation till aktuellt forskningsläget diskuteras. Årshögtidernas mat och familjernas måltider, både i ett restaurang- och i ett privat hemmaperspektiv studeras och frågor kring genus och etnicitet tas upp. Momentet belyser också måltidens och värdskapets symboler samt hur måltiden analyseras i angränsande kulturella och sociala vetenskaper.

Moment 2. Mat, måltider och hälsa (Food, Meals and Health) 7,5 hp

Tyngdpunkten i momentet behandlar människans behov av energi, näring och vätska samt näringsämnenas funktion i kroppen. Alkoholens omsättning och effekt i kroppen samt alkoholens betydelse i ett hälsoperspektiv diskuteras också. Olika livsmedelsgruppers innehåll av energi- och näringsämnen diskuteras utifrån nordiska näringsrekommendationer (NNR) samt produkters innehållsförteckning och näringsdeklarationer granskas. Exempel på tillämpningar är bearbetning av egen genomförd kostregistrering och praktiska tillämpningar av NNR. Folkhälsosatsningar inom livsmedelsbranschen i form av t ex nyckelhålsmärkta matsedlar belyses och bearbetas. Matens betydelse för folkhälsa i förebyggande syfte belyses och en översikt av olika kostrelaterade folksjukdomar behandlas. Energi- och näringsbehov för olika åldersgrupper, idrottare och vegetarianer diskuteras. I övrigt ingår även olika former av födoämneskänslighet som behandlas teoretiskt.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Måltidskultur

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten kunna

  • Redogöra för måltidens betydelse som kulturellt och samhälleligt uttryck
  • Redogöra för hur måltidens betydelse visas fram genom val och utförandet av måltider.

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten kunna

  • Vara insatt i frågor som berör maten och måltiden som ett kommunikationsverktyg för kulturella, samhälleliga och vetenskapliga idéer och värderingar.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten kunna

  • Förstå måltiden och maten som ett uttryck för människans värderingar och tidsbundna ideal och knyta an till teorier, förklaringsmodeller och litteratur inom området
     

Moment 2. Mat, måltider och hälsa

Kunskap och förståelse
För godkänd kurs skall studenten kunna

  • Redogöra för näringsämnenas betydelse för människan och dess förekomst i livsmedel.
  • Redogöra för människans behov av energi, näring och vätska.
  • Redogöra för kostens betydelse för folkhälsan.
  • Redogöra för särskilda behov kring mat och måltider som kan förekomma hos olika individer.

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs skall studenten kunna

  • Planera måltider utifrån nordiska näringsrekommendationer.
  • Tillämpa programvara för näringsberäkning av mat och måltider till människor med olika behov.
     

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs skall studenten kunna

  • Granska och värdera förekomst av energi och näringsämnen i livsmedel och måltider utifrån nordiska näringsrekommendationer.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Moment 1. Måltidskultur

Undervisningen sker i form av föreläsningar. Föreläsningar kan ske på annan ort och länkas via IT-teknik.

Moment 2. Mat, måltider och hälsa

Undervisningen sker i form av föreläsningar, laborationer samt seminarier och grupparbeten.

Examination

Moment 1. Måltidskultur

Momentet examineras genom PM och seminarium. För att bli godkänd på moment 1 krävs att samtliga prov och moment är godkända

Moment 2. Mat, måltider och hälsa

Momentet examineras genom en skriftlig salstentamen. Obligatoriska moment kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. Laborationer, seminarier och grupparbeten redovisas muntligt och skriftligt. Vid laborationer, seminarier och kostregistrering sätts enbart betygen U eller G. För att bli godkänd på moment 2 krävs det att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar.

Betyg för helkurs utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från kursens delmoment och sätts först när alla moment är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För betyget Väl godkänt på hel kurs krävs betyget Väl godkänt på båda delmoment.

För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.

TILLGODORÄKNANDE

Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning.

Litteratur

  • Giltig från: 2015 vecka 34

    MÅLTIDSKULTUR 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Ekström Marianne
    Kost, klass och kön
    Umeå : Sociologiska institutionen, Univ. : 1990 : [2], 267, [8] s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitetsbibliotek
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Kapitel 2, s 31-78 Kapitel 6, s 137-157

    Det svenska julbordet : rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000
    Fjellström Christina, Liby Håkan, Lindberg Björn
    2., utök. och rev. utg. : Stockholm : Carlsson : 2003 : 148 s. :
    ISBN: 91-7203-557-9 (inb.) :
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: s. 9-65 s. 96-116 s. 136-140

    Jönsson Håkan
    Den gastronomiska revolutionen
    Stockholm : Carlsson : 2012 : 224 s. :
    ISBN: 978-91-7331-484-8 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kapitel 5, s. 140-163

    Fjellström Phebe
    Kvinnoliv och måltidsglädje : kosthåll och resurser inom det nordliga rummet
    Umeå : [Institutionen för nordiska språk, Univ.] : 2002 : 119 s. :
    ISBN: 91-88466-45-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Urval av sidor

    The moderinisation of Nordic eating. Studying changes and stabilities in eating patterns. Antropology of food
    Holm L, Pipping Ekström M, Gronow J, Kjaernes U, Böker Lund , Mäkelä J, Niva M
    Enheten för restauranghögskolan : 2012 :
    Online http://aof.revues.org/6997
    Obligatorisk

    Boken om måltidsturism i Västra Götaland
    Mossberg Lena, Svensson Inger, Nestorson Lisa
    Göteborg : Västsvenska turistrådet : cop. 2009 : 126, [2] s. :
    ISBN: 978-91-633-5746-6 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 20 sidor

    Meiselman Herbert L.
    Dimensions of the meal : the science, culture, business, and art of eating
    Gaithersburg, Md. : Aspen Publishers, Inc : 2000 : xiii, 344 p. :
    ISBN: 0-8342-1641-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Sid 7-18

    Hushållsvetenskap & Co
    Shanahan Helena, Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    Göteborg : Institutionen för mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet : 2007 : 200 s. :
    ISBN: 9789197678414
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Sid. 95-109 Sid. 123-137 Sid. 161-178

    Cultural Foodways in Sweden: Repeated Focus Group Interviews with Somalian Women
    Jonsson I, Hallberg L R-M, Gustafsson I-B
    International Journal of Consumer Studies : 2002 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Vol 26, issue 4, s. 328-339

    Samhällsvetenskapliga metoder
    Bryman Alan, Nilsson Björn
    2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. :
    ISBN: 978-91-47-09068-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Culinary History: I The Cambridge World History of Food
    Messer Ellen, Haber Barbara, Toomre Joyce, Wheaton Barbara
    Cambridge : 2000 :
    Läsanvisning: I-II Sid. 1367-1377

    Hellspong Mats
    Festmåltid och vardagsmat : föredrag vid ett symposium till Anders Salomonssons minne 3-4 juni 2005
    Uppsala : Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur : 2006 : 148 s. :
    ISBN: 91-85352-64-0
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Sid 83-94

    Salomonsson Karin
    E-ekonomin och det kulinariska kulturarvet
    Ingår i:
    Fönster mot Europa
    Lund : Studentlitteratur : 2001 : 200 s. :
    Läsanvisning: Sid 23-59

    Local Food Cultures in the Swedish Rural Economy
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Sociologia ruralis : 2005:4 :
    Läsanvisning: sid. 346-359

    Consuming Heritage. The Use of Local Food Culture in Branding
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Palgrave Macmillan : 2006:2 :
    Läsanvisning: sid. 130-143

    Helger och högtider: folklore, migration och kulturarv
    Pettersson Ann, Ulfstrand Anna
    Månkulturellt centrum : 2003 :
    http://mkc.botkyrka.se/pdf/rapport%20hoh.pdf
    Läsanvisning: 70 sidor

    Barn som medforskare av matlandskap Del 1: Medforskning
    Brembeck H, Johansson K, Jonsson L, Ossiansson Eva, Shanahan H, Hillén S
    Göteborgs universitet : 2010 :
    https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/23160

    Johansson Barbro
    Den goda måltiden : berättelser om mat och ätande i Vi föräldrar och Kamratposten 1969-2007
    Göteborg : Centrum för konsumentvetenskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet : [2008] : 79 s. :
    Fritt tillgänglig via Göteborgs universitet

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

    MAT, MÅLTIDER OCH HÄLSA 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
    ISBN: 9789144079820
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bra mat i äldreomsorgen
    Livsmedelsverket : 2011 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Råd om mat för dig som ammar
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Livsmedelsverket (senaste versionen)
    Bra mat för barn 0-5 år, handledning för barnhälsovården
    Inst för kostvetenskap :
    Livsmedelsverket
    Obligatorisk

    Råd om bra mat för gravida - Handledning för mödrahälsovården
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 4: Sojaprotein, jordnötter och andra baljväxter
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allgeriinformation nr 5: Fisk och skaldjur
    Livsmedelsverket :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 80 sidor) tillkommer

    Referenslitteratur

    Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2014 vecka 35

    MÅLTIDSKULTUR 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Ekström Marianne
    Kost, klass och kön
    Umeå : Sociologiska institutionen, Univ. : 1990 : [2], 267, [8] s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitetsbibliotek
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Kapitel 2, s 31-78 Kapitel 6, s 137-157

    Det svenska julbordet : rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000
    Fjellström Christina, Liby Håkan, Lindberg Björn
    2., utök. och rev. utg. : Stockholm : Carlsson : 2003 : 148 s. :
    ISBN: 91-7203-557-9 (inb.) :
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: s. 9-65 s. 96-116 s. 136-140

    Jönsson Håkan
    Den gastronomiska revolutionen
    Stockholm : Carlsson : 2012 : 224 s. :
    ISBN: 978-91-7331-484-8 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kapitel 5, s. 140-163

    Fjellström Phebe
    Kvinnoliv och måltidsglädje : kosthåll och resurser inom det nordliga rummet
    Umeå : [Institutionen för nordiska språk, Univ.] : 2002 : 119 s. :
    ISBN: 91-88466-45-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Urval av sidor

    The moderinisation of Nordic eating. Studying changes and stabilities in eating patterns. Antropology of food
    Holm L, Pipping Ekström M, Gronow J, Kjaernes U, Böker Lund , Mäkelä J, Niva M
    Enheten för restauranghögskolan : 2012 :
    Online http://aof.revues.org/6997
    Obligatorisk

    Boken om måltidsturism i Västra Götaland
    Mossberg Lena, Svensson Inger, Nestorson Lisa
    Göteborg : Västsvenska turistrådet : cop. 2009 : 126, [2] s. :
    ISBN: 978-91-633-5746-6 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 20 sidor

    Meiselman Herbert L.
    Dimensions of the meal : the science, culture, business, and art of eating
    Gaithersburg, Md. : Aspen Publishers, Inc : 2000 : xiii, 344 p. :
    ISBN: 0-8342-1641-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Sid 7-18

    Hushållsvetenskap & Co
    Shanahan Helena, Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    Göteborg : Institutionen för mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet : 2007 : 200 s. :
    ISBN: 9789197678414
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Sid. 95-109 Sid. 123-137 Sid. 161-178

    Cultural Foodways in Sweden: Repeated Focus Group Interviews with Somalian Women
    Jonsson I, Hallberg L R-M, Gustafsson I-B
    International Journal of Consumer Studies : 2002 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Vol 26, issue 4, s. 328-339

    Samhällsvetenskapliga metoder
    Bryman Alan, Nilsson Björn
    2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. :
    ISBN: 978-91-47-09068-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Culinary History: I The Cambridge World History of Food
    Messer Ellen, Haber Barbara, Toomre Joyce, Wheaton Barbara
    Cambridge : 2000 :
    Läsanvisning: I-II Sid. 1367-1377

    Hellspong Mats
    Festmåltid och vardagsmat : föredrag vid ett symposium till Anders Salomonssons minne 3-4 juni 2005
    Uppsala : Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur : 2006 : 148 s. :
    ISBN: 91-85352-64-0
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Sid 83-94

    Salomonsson Karin
    E-ekonomin och det kulinariska kulturarvet
    Ingår i:
    Fönster mot Europa
    Lund : Studentlitteratur : 2001 : 200 s. :
    Läsanvisning: Sid 23-59

    Local Food Cultures in the Swedish Rural Economy
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Sociologia ruralis : 2005:4 :
    Läsanvisning: sid. 346-359

    Consuming Heritage. The Use of Local Food Culture in Branding
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Palgrave Macmillan : 2006:2 :
    Läsanvisning: sid. 130-143

    Helger och högtider: folklore, migration och kulturarv
    Pettersson Ann, Ulfstrand Anna
    Månkulturellt centrum : 2003 :
    http://mkc.botkyrka.se/pdf/rapport%20hoh.pdf
    Läsanvisning: 70 sidor

    Barn som medforskare av matlandskap Del 1: Medforskning
    Brembeck H, Johansson K, Jonsson L, Ossiansson Eva, Shanahan H, Hillén S
    Göteborgs universitet : 2010 :
    https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/23160

    Johansson Barbro
    Den goda måltiden : berättelser om mat och ätande i Vi föräldrar och Kamratposten 1969-2007
    Göteborg : Centrum för konsumentvetenskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet : [2008] : 79 s. :
    Fritt tillgänglig via Göteborgs universitet

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

    MAT, MÅLTIDER OCH HÄLSA 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla gluten
    2. uppl. : Stockholm . : Gothia : 2012 : 40 s. :
    ISBN: 978-91-7205-862-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Beställes via svenska celiakiförbundet, sök efter "Faktatidning celiaki" http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/skicka-en-bestallning/ Läsanvisning: 40 sidor

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla laktos, mjölkprotein och sojaprotein
    1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 48 s. :
    ISBN: 978-91-7205-591-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Beställes via svenska celiakiförbundet Celiakiförbundet : Sök efter "Faktatidning laktos, mjölk och soja" http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/skicka-en-bestallning/ Läsanvisning: 50 sidor

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

  • Giltig från: 2013 vecka 45

    MÅLTIDSKULTUR 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Ekström Marianne
    Kost, klass och kön
    Umeå : Sociologiska institutionen, Univ. : 1990 : [2], 267, [8] s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitetsbibliotek
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Kapitel 2, s 31-78 Kapitel 6, s 137-157

    Det svenska julbordet : rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000
    Fjellström Christina, Liby Håkan, Lindberg Björn
    2., utök. och rev. utg. : Stockholm : Carlsson : 2003 : 148 s. :
    ISBN: 91-7203-557-9 (inb.) :
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: s. 9-65 s. 96-116 s. 136-140

    Jönsson Håkan
    Den gastronomiska revolutionen
    Stockholm : Carlsson : 2012 : 224 s. :
    ISBN: 978-91-7331-484-8 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kapitel 5, s. 140-163

    Fjellström Phebe
    Kvinnoliv och måltidsglädje : kosthåll och resurser inom det nordliga rummet
    Umeå : [Institutionen för nordiska språk, Univ.] : 2002 : 119 s. :
    ISBN: 91-88466-45-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Urval av sidor

    The moderinisation of Nordic eating. Studying changes and stabilities in eating patterns. Antropology of food
    Holm L, Pipping Ekström M, Gronow J, Kjaernes U, Böker Lund , Mäkelä J, Niva M
    Enheten för restauranghögskolan : 2012 :
    Online http://aof.revues.org/6997
    Obligatorisk

    Boken om måltidsturism i Västra Götaland
    Mossberg Lena, Svensson Inger, Nestorson Lisa
    Göteborg : Västsvenska turistrådet : cop. 2009 : 126, [2] s. :
    ISBN: 978-91-633-5746-6 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 20 sidor

    Meiselman Herbert L.
    Dimensions of the meal : the science, culture, business, and art of eating
    Gaithersburg, Md. : Aspen Publishers, Inc : 2000 : xiii, 344 p. :
    ISBN: 0-8342-1641-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Sid 7-18

    Hushållsvetenskap & Co
    Shanahan Helena, Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    Göteborg : Institutionen för mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet : 2007 : 200 s. :
    ISBN: 9789197678414
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Sid. 95-109 Sid. 123-137 Sid. 161-178

    Cultural Foodways in Sweden: Repeated Focus Group Interviews with Somalian Women
    Jonsson I, Hallberg L R-M, Gustafsson I-B
    International Journal of Consumer Studies : 2002 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Vol 26, issue 4, s. 328-339

    Referenslitteratur

    Culinary History: I The Cambridge World History of Food
    Messer Ellen, Haber Barbara, Toomre Joyce, Wheaton Barbara
    Cambridge : 2000 :
    Läsanvisning: I-II Sid. 1367-1377

    Hellspong Mats
    Festmåltid och vardagsmat : föredrag vid ett symposium till Anders Salomonssons minne 3-4 juni 2005
    Uppsala : Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur : 2006 : 148 s. :
    ISBN: 91-85352-64-0
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Sid 83-94

    Salomonsson Karin
    E-ekonomin och det kulinariska kulturarvet
    Ingår i:
    Fönster mot Europa
    Lund : Studentlitteratur : 2001 : 200 s. :
    Läsanvisning: Sid 23-59

    Local Food Cultures in the Swedish Rural Economy
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Sociologia ruralis : 2005:4 :
    Läsanvisning: sid. 346-359

    Consuming Heritage. The Use of Local Food Culture in Branding
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Palgrave Macmillan : 2006:2 :
    Läsanvisning: sid. 130-143

    Helger och högtider: folklore, migration och kulturarv
    Pettersson Ann, Ulfstrand Anna
    Månkulturellt centrum : 2003 :
    http://mkc.botkyrka.se/pdf/rapport%20hoh.pdf
    Läsanvisning: 70 sidor

    Barn som medforskare av matlandskap Del 1: Medforskning
    Brembeck H, Johansson K, Jonsson L, Ossiansson Eva, Shanahan H, Hillén S
    Göteborgs universitet : 2010 :
    https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/23160

    Johansson Barbro
    Den goda måltiden : berättelser om mat och ätande i Vi föräldrar och Kamratposten 1969-2007
    Göteborg : Centrum för konsumentvetenskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet : [2008] : 79 s. :
    Fritt tillgänglig via Göteborgs universitet

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

    MAT, MÅLTIDER OCH HÄLSA 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla gluten
    2. uppl. : Stockholm . : Gothia : 2012 : 40 s. :
    ISBN: 978-91-7205-862-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Beställes via svenska celiakiförbundet, sök efter "Faktatidning celiaki" http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/skicka-en-bestallning/ Läsanvisning: 40 sidor

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla laktos, mjölkprotein och sojaprotein
    1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 48 s. :
    ISBN: 978-91-7205-591-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Beställes via svenska celiakiförbundet Celiakiförbundet : Sök efter "Faktatidning laktos, mjölk och soja" http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/skicka-en-bestallning/ Läsanvisning: 50 sidor

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

  • Giltig från: 2013 vecka 44

    Måltidskultur och samhälle

    Obligatorisk litteratur

    Ekström Marianne
    Kost, klass och kön
    Umeå : Sociologiska institutionen, Univ. : 1990 : [2], 267, [8] s. :
    Fritt tillgänglig via Umeå universitetsbibliotek
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Kapitel 2, s 31-78 Kapitel 6, s 137-157

    Det svenska julbordet : rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000
    Fjellström Christina, Liby Håkan, Lindberg Björn
    2., utök. och rev. utg. : Stockholm : Carlsson : 2003 : 148 s. :
    ISBN: 91-7203-557-9 (inb.) :
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: s. 9-65 s. 96-116 s. 136-140

    Jönsson Håkan
    Den gastronomiska revolutionen
    Stockholm : Carlsson : 2012 : 224 s. :
    ISBN: 978-91-7331-484-8 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kapitel 5, s. 140-163

    Fjellström Phebe
    Kvinnoliv och måltidsglädje : kosthåll och resurser inom det nordliga rummet
    Umeå : [Institutionen för nordiska språk, Univ.] : 2002 : 119 s. :
    ISBN: 91-88466-45-0 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Urval av sidor

    The moderinisation of Nordic eating. Studying changes and stabilities in eating patterns. Antropology of food
    Holm L, Pipping Ekström M, Gronow J, Kjaernes U, Böker Lund , Mäkelä J, Niva M
    Enheten för restauranghögskolan : 2012 :
    Online http://aof.revues.org/6997
    Obligatorisk

    Boken om måltidsturism i Västra Götaland
    Mossberg Lena, Svensson Inger, Nestorson Lisa
    Göteborg : Västsvenska turistrådet : cop. 2009 : 126, [2] s. :
    ISBN: 978-91-633-5746-6 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 20 sidor

    Meiselman Herbert L.
    Dimensions of the meal : the science, culture, business, and art of eating
    Gaithersburg, Md. : Aspen Publishers, Inc : 2000 : xiii, 344 p. :
    ISBN: 0-8342-1641-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Sid 7-18

    Hushållsvetenskap & Co
    Shanahan Helena, Pipping Ekström Marianne, Åberg Helena, Bergström Kerstin, Prell Hillevi
    Göteborg : Institutionen för mat, hälsa och miljö, Göteborgs universitet : 2007 : 200 s. :
    ISBN: 9789197678414
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Sid. 95-109 Sid. 123-137 Sid. 161-178

    Cultural Foodways in Sweden: Repeated Focus Group Interviews with Somalian Women
    Jonsson I, Hallberg L R-M, Gustafsson I-B
    International Journal of Consumer Studies : 2002 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Vol 26, issue 4, s. 328-339

    Referenslitteratur

    Culinary History: I The Cambridge World History of Food
    Messer Ellen, Haber Barbara, Toomre Joyce, Wheaton Barbara
    Cambridge : 2000 :
    Läsanvisning: I-II Sid. 1367-1377

    Hellspong Mats
    Festmåltid och vardagsmat : föredrag vid ett symposium till Anders Salomonssons minne 3-4 juni 2005
    Uppsala : Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur : 2006 : 148 s. :
    ISBN: 91-85352-64-0
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Sid 83-94

    Salomonsson Karin
    E-ekonomin och det kulinariska kulturarvet
    Ingår i:
    Fönster mot Europa
    Lund : Studentlitteratur : 2001 : 200 s. :
    Läsanvisning: Sid 23-59

    Local Food Cultures in the Swedish Rural Economy
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Sociologia ruralis : 2005:4 :
    Läsanvisning: sid. 346-359

    Consuming Heritage. The Use of Local Food Culture in Branding
    Tellström Richard, Gustafsson Inga-Britt, Mossberg Lena
    Palgrave Macmillan : 2006:2 :
    Läsanvisning: sid. 130-143

    Helger och högtider: folklore, migration och kulturarv
    Pettersson Ann, Ulfstrand Anna
    Månkulturellt centrum : 2003 :
    http://mkc.botkyrka.se/pdf/rapport%20hoh.pdf
    Läsanvisning: 70 sidor

    Barn som medforskare av matlandskap Del 1: Medforskning
    Brembeck H, Johansson K, Jonsson L, Ossiansson Eva, Shanahan H, Hillén S
    Göteborgs universitet : 2010 :
    https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/23160

    Johansson Barbro
    Den goda måltiden : berättelser om mat och ätande i Vi föräldrar och Kamratposten 1969-2007
    Göteborg : Centrum för konsumentvetenskap, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet : [2008] : 79 s. :
    Fritt tillgänglig via Göteborgs universitet

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma