"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Måltidskultur och samhälle, 15 hp

Engelskt namn: Food and Meal Culture and Society

Denna kursplan gäller: 2018-08-13 till 2019-12-29 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2MR056

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Restauranghögskolan programråd, 2013-04-10

Reviderad av: Föreståndaren, 2018-06-05

Innehåll

Kursens syfte är att ge kunskap om måltidskulturen i ett historiskt och i aktuella samhällsperspektiv, där särskild vikt läggs vid frågor som berör mat, måltider och hälsa. Kursen är indelad i 2 moment.

Moment 1. Måltidskultur (Food and Meal Culture), 7,5 hp
Momentet ger kunskap och förståelse för hur människans kulturella idéer och värderingar påverkar vår mat och våra måltider, och hur måltiden sedan används för att berätta vilka vi är eller vill vara. Studenten ges möjlighet att genom teori och praktik i kombination få en förståelse för måltiden som kulturell och social företeelse. Studenten genomför under momentets gång en fältstudie.

Moment 2. Mat, måltider och hälsa (Food, Meals and Health) 7,5 hp
I momentet ingår människans behov av energi och näring, näringsämnens funktion, upptag och omsättning i kroppen samt teoretisk och praktisk tillämpning av näringsrekommendationer. Momentet innehåller teori och tillämpning kring olika livsmedels innehåll av energi- och näringsämnen och produkters innehållsförteckning och näringsdeklarationer granskas. Exempel på tillämpningar är bearbetning av egen genomförd kostregistrering och praktisk tillämpning av näringsrekommendationer. Matens betydelse för folkhälsa ingår i momentet och vegetarisk kost samt olika former av födoämnesreaktioner belyses.

 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Måltidskultur
För godkänt moment skall studenten kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för måltiden som kulturellt och samhälleligt uttryck

Färdighet och förmåga

  • Kunna tillämpa kulturanalytiska verktyg på måltiden och upptäcka måltidskulturella fenomen

Moment 2. Mat, måltider och hälsa
För godkänt moment skall studenten kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för näringsämnenas betydelse för människan och näringsämnens förekomst i livsmedel.
  • Redogöra för människans behov av energi och näringsämnen.
  • Redogöra för kostens betydelse för folkhälsan.
  • Redogöra för särskilda behov kring mat och måltider som kan förekomma hos olika individer.

Färdighet och förmåga

  • Planera måltider utifrån nordiska näringsrekommendationer.
  • Tillämpa programvara för näringsberäkning av livsmedel och måltider.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Granska och värdera förekomst av energi och näringsämnen i livsmedel och måltider utifrån nordiska näringsrekommendationer.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Moment 1. Måltidskultur
Undervisningen sker i form av föreläsningar, laborationer, seminarier, fältstudier och grupparbeten.

Moment 2. Mat, måltider och hälsa
Undervisningen sker i form av föreläsningar, laborationer samt seminarier och grupparbeten.
 

Examination

Moment 1. Måltidskultur
Momentet examineras genom seminarium, skriftlig inlämning och skriftlig hemtentamen. För att bli godkänd på moment 1 krävs att samtliga prov och moment är godkända

Moment 2. Mat, måltider och hälsa
Momentet examineras genom en skriftlig individuell tentamina i lärplattform samt individuell skriftlig salstentamen. Dessa betygssätts med U, G eller VG. Laborationer, seminarier och grupparbeten examineras muntligt och skriftligt. Dessa betygsätts med U eller G. Obligatoriska moment kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. För att bli godkänd på moment 2 krävs det att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.
Betyg för helkurs utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från kursens delmoment och sätts först när alla moment är fullgjorda och godkända. Tregradig betygsskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För betyget Väl godkänt på hel kurs krävs betyget Väl godkänt på båda delmoment.

För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle inom två månader. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.

Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.  För mer information se Rektorsbeslut om Regler för betyg och examination.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning.
 

Litteratur

  • Giltig från: 2019 vecka 33

    MÅLTIDSKULTUR 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Svensk festmat : menyer från tre sekel
    Klötzke Gert, Paulsson Lars
    Stockholm : Rabén & Sjögren : 1992 : 144 s. :
    ISBN: 91-29-61543-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Food is culture
    Montanari Massimo, Sonnenfeld Albert
    New York : Columbia University Press : c2006. : xii, 149 p. :
    http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0617/2006022441.html
    ISBN: 0-231-13790-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kulturanalytiska verktyg
    Ehn Billy, Löfgren Orvar
    1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2012 : 169 s. :
    ISBN: 978-91-40-68096-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mormors mat : hundra år av husmanskost
    Holm Maria, Lundberg Bo
    [Ny, rev. utg.] : Stockholm : Lava : cop. 2015 : 207 s. :
    ISBN: 9789187769290
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    På krogen med Linné : sjökrogar och svensk 1700-talsgastronomi
    Söderlind Ulrica, Wallbom Björn
    1. uppl. : Stockholm : Grenadine : 2008 : 187 s. :
    ISBN: 9789185329700
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

    MAT, MÅLTIDER OCH HÄLSA 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
    ISBN: 9789144079820
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bra mat i äldreomsorgen
    Livsmedelsverket : 2011 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Råd om mat för dig som ammar
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Livsmedelsverket (senaste versionen)
    Bra mat för barn 0-5 år, handledning för barnhälsovården
    Inst för kostvetenskap :
    Livsmedelsverket
    Obligatorisk

    Råd om bra mat för gravida - Handledning för mödrahälsovården
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 4: Sojaprotein, jordnötter och andra baljväxter
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allgeriinformation nr 5: Fisk och skaldjur
    Livsmedelsverket :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 80 sidor) tillkommer

    Referenslitteratur

    Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2018 vecka 33

    MÅLTIDSKULTUR 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Svensk festmat : menyer från tre sekel
    Klötzke Gert, Paulsson Lars
    Stockholm : Rabén & Sjögren : 1992 : 144 s. :
    ISBN: 91-29-61543-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Montanari Massimo
    Mat är kultur
    Höör : Agering : 2010 : 150 s. :
    ISBN: 978-91-86119-00-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kulturanalytiska verktyg
    Ehn Billy, Löfgren Orvar
    1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2012 : 169 s. :
    ISBN: 978-91-40-68096-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mormors mat : hundra år av husmanskost
    Holm Maria, Lundberg Bo
    [Ny, rev. utg.] : Stockholm : Lava : cop. 2015 : 207 s. :
    ISBN: 9789187769290
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    På krogen med Linné : sjökrogar och svensk 1700-talsgastronomi
    Söderlind Ulrica, Wallbom Björn
    1. uppl. : Stockholm : Grenadine : 2008 : 187 s. :
    ISBN: 9789185329700
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

    MAT, MÅLTIDER OCH HÄLSA 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
    ISBN: 9789144079820
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bra mat i äldreomsorgen
    Livsmedelsverket : 2011 :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Råd om mat för dig som ammar
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil
    Obligatorisk

    Livsmedelsverket (senaste versionen)
    Bra mat för barn 0-5 år, handledning för barnhälsovården
    Inst för kostvetenskap :
    Livsmedelsverket
    Obligatorisk

    Råd om bra mat för gravida - Handledning för mödrahälsovården
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 3: Gluten och andra proteiner från spannmål
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 4: Sojaprotein, jordnötter och andra baljväxter
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allgeriinformation nr 5: Fisk och skaldjur
    Livsmedelsverket :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Livsmedelsverkets allergiinformation nr 6: Mjölk och mjölkprodukter
    Livsmedelsverket (senaste versionen) :
    www.slv.se
    Obligatorisk

    Artiklar ur facktidskrifter och andra ämnesrelaterade artiklar (ca 80 sidor) tillkommer

    Referenslitteratur

    Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
    Livsmedelsverket :
    Pdf-fil

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Se Umeå UB:s söktjänst