"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Gastronomi - inriktning gastronomi och värdskap, 15 hp

Engelskt namn: Gastronomy - Gastronomy and Hospitality

Denna kursplan gäller: 2017-01-02 till 2018-08-12 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2MR059

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Föreståndaren, 2015-06-02

Reviderad av: Föreståndaren, 2016-09-22

Innehåll

Kursen är indelad i 2 moment.

  1. Kreativa processer i måltidskontext, (Creative Processes in Meal Contexts) 6 hp
  2. Tillämpning av kreativa processer i måltidskontext, (Applied Creative Processes in Meal Contexts) 9 hp

Moment 1. Kreativa processer i måltidskontext, 6 hp
Ett fördjupande moment i gastronomi, ur ett värdskapsperspektiv, där stort utrymme läggs på kreativitet samt genomförande av presentationer och gestaltningar.

Moment 2. Tillämpning av kreativa processer i måltidskontext, 9 hp
Momentet utgör en utvecklingsprocess där studenterna samverkar i planering, genomförande och utvärdering av olika måltider.
 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Kreativa processer i måltidskontext
För godkänd kurs skall den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Visa grundläggande kunskap och förståelse för normer i måltidskontext
  • Visa grundläggande teoretiska kunskaper om kreativa processer
  • Visa fördjupade kunskaper om rummets och mötets betydelse för måltidssammanhang

Färdighet och förmåga

  • Visa grundläggande förmåga att muntligt och skriftligt kunna reflektera över kreativa processer i måltidskontext

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Visa grundläggande förmåga att reflektera över kreativa processer i måltidskontext

Moment 2. Tillämpning av kreativa processer i måltidskontext
För godkänd kurs skall den studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Visa fördjupade färdigheter vid reflektion och analys av rummet och dess sensoriska egenskaper i olika måltidskontext
  • Visa fördjupad färdighet vid reflektion och analys av mötets betydelse för olika måltider

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Visa grundläggande förmåga att reflektera över normer i olika måltidskontext och kunna värdera dessa

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs lägst betyget godkänt på kurserna Måltids- och restaurangvetenskap 1, 15 hp, Måltids- och restaurangvetenskap 3, 15 hp, Måltids- och restaurangvetenskap 4 inriktning gastronomi och värdskap, 15 hp samt genomgången kurs Vinkunskap och sommelerie, 15 hp eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och praktiska laborationer. Viss undervisning kan ske på helg och kvällstid samt utanför Campus. Viss undervisning och examination kan ske på engelska.

Examination

Moment 1. Kreativa processer i måltidskontext
Examineras genom individuell PM och muntligt seminarium.

Moment 2. Tillämpning av kreativa processer i måltidskontext
Examineras genom individuell PM, laborationsrapporter och muntligt seminarium.

Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från kursens delmoment och sätts först när alla moment är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För betyget Väl godkänt på hel kurs krävs betyget Väl godkänt på minst 9 hp.

För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle inom två månader. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. För mer information se Rektorsbeslut om Regler för betyg och examination.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

  • Giltig från: 2017 vecka 33

    Obligatorisk litteratur

    OBLIGATORISK LITTERATUR

    Developing hospitality properties and facilities
    Ransley Josef, Ingram Hadyn
    2. ed. : Oxford : Elsevier Butterworth-Heinemann : 2004 : xxv, 321 s. :
    ISBN: 0-7506-5982-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Universal methods of design : 100 ways to research complex problems, develop innovative ideas, and design effective solutions
    Martin Bella, Hanington Bruce M.
    Beverly, MA : Rockport Publishers : 2012. : 207 p. :
    ISBN: 9781592537563
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Klanten Robert
    Create : eating, design and future food
    Berlin : Gestalten : 2008 : 215, [1] s. :
    ISBN: 9783899552317
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    The perfect meal [electronic resource] : the multisensory science of food and dining
    Spence Charles, Piqueras-Fiszman Betina
    1 online resource. :
    Access to the Wiley online version restricted; authentication may be required
    ISBN: 9781118491003 (electronic bk.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Eksell Jörgen
    Värdeskapande gästfrihet : hur gästfrihet som värde ramas in, etableras och förhandlas i hotellbranschen
    Lund : Institutionen för service management och tjänstevetenskap, Lunds universitet : 2013 : 278 s. :
    Fulltext
    Obligatorisk

    Sunstein C.R
    Social Norms and Social Roles.
    Columbia Law Review : 1996 :
    Obligatorisk

    REFERENSLITTERATUR

    The Routledge companion to creativity
    Rickards Tudor, Runco Mark A., Moger Susan
    London : Routledge : cop. 2009 : xiii, 382 s. :
    ISBN: 9780415773171
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Sid: 222-231 Finns tillgänglig på Cambro

    Food is culture
    Montanari Massimo, Sonnenfeld Albert
    New York : Columbia University Press : c2006. : xii, 149 p. :
    http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0617/2006022441.html
    ISBN: 0-231-13790-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ferran Adria and El Bulli : The Art, the Philosophy, the Gastronomy
    Jouary Jean Paul, Ferran Adria
    Andre Deutch, London : 2013 :
    Läsanvisning: ISBN: 978-0-233-00383-2

    Idéagenten : en handbok i att leda kreativa processer
    Michanek Jonas, Breiler Andréas
    4. rev. uppl. : Malmö : Arx : 2015 : 194 s. :
    ISBN: 9789187043529
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ytterligare artiklar kan tillkomma

  • Giltig från: 2017 vecka 1

    Obligatorisk litteratur

    Developing hospitality properties and facilities
    Ransley Josef, Ingram Hadyn
    2. ed. : Oxford : Elsevier Butterworth-Heinemann : 2004 : xxv, 321 s. :
    ISBN: 0-7506-5982-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Universal methods of design : 100 ways to research complex problems, develop innovative ideas, and design effective solutions
    Martin Bella, Hanington Bruce M.
    Beverly, MA : Rockport Publishers : 2012. : 207 p. :
    ISBN: 9781592537563
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Klanten Robert
    Create : eating, design and future food
    Berlin : Gestalten : 2008 : 215, [1] s. :
    ISBN: 9783899552317
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    The perfect meal [electronic resource] : the multisensory science of food and dining
    Spence Charles, Piqueras-Fiszman Betina
    1 online resource. :
    Access to the Wiley online version restricted; authentication may be required
    ISBN: 9781118491003 (electronic bk.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Eksell Jörgen
    Värdeskapande gästfrihet : hur gästfrihet som värde ramas in, etableras och förhandlas i hotellbranschen
    Lund : Institutionen för service management och tjänstevetenskap, Lunds universitet : 2013 : 278 s. :
    Fulltext
    Obligatorisk

    Sunstein C.R
    Social Norms and Social Roles.
    Columbia Law Review : 1996 :
    Obligatorisk

    Ytterligare artiklar kan tillkomma